Bingöl'deki engelliler, ulaşımda ihtiyaçlarının göz ardı edildiğini belirterek bazı kişiler tarafından rencide edildiklerini, bu nedenle herkesin engellilere karşı daha duyarları olmalarını istediler.
İLKHA'ya konuşan engelliler, başta ulaşım olmak üzere bir çok alanda sorun yaşadıklarını yetkililerden sorunlarına çözüm bulmalarını talep ettiler.
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mücahit Korkutata, engellilerin tekrarlanan sorunlarının çözülmemesi durumunda çeşitli eylemler yapacaklarını söyledi. Korkutata, yetkilileri, engellilerin yaşadığı sorunları bilmelerine rağmen bir çözüm üretmemekle suçladı.
Engelli vatandaşlar olarak gündelik hayatın bir çok alanında ciddi engellerle karşılaştıklarını ifade eden Korkutata, bu engellerin başında şehir içi taşımacılığın geldiğini söyledi.
Görme engelli vatandaşların günlük hayatta dışarı fazla çıkamadıklarını dile getiren Korkutata, "Bizler için ulaşımın bir ayağı da toplu taşımadır ama maalesef bizim bu ayağımız kesilmiş, kangren haline gelmiş ve koparılmak isteniliyor. Engelliler toplu taşımadan uzak dursun ve evlerinde otursun isteniyor. Bir engellinin aldığı maaş ortada; muhtaçlık sınırının altında. Dernek olarak bir gayret sonucunda toplu taşımanın ücretsiz olmasını başardık. Engellilik durumu yüzde 50’nin altında olan arkadaşlarımız ulaşımda faydalandırılmıyor. Bu hakkı elde edemeyen arkadaşlarımız, okuma yazarlığı olmadığı için haklarını arayamıyorlar. Belediyeye başvuruluyor. Evet, açacağız diyorlar ama bir kişinin kartının açılması memleketin kartının kapatılması demektir. Bu her gün devam eden sorunlardır." ifadelerini kullandı.
"Toplu taşıma araç sürücüleri engelli arkadaşlarımızı azarlayıp rencide ediyorlar"
Ulaşım kartı sahibi engelli arkadaşların kart uygulamasını yaparken ‘ücretsizdir’ sesli uygulamasının iki yıllık mücadeleden sonra ancak kaldırıldığını aktaran Korkutata, "Daha sonra ‘Ücretsizdir’ uygulaması yerine getirilen ‘sinyal sesi’ de insanı çileden çıkaran bir ses. ‘Resmen siz buradasınız bu kart yüzünüze çarpılsın’ diye hoş olmayan bir ses. Kartı bastığımızda okuma makinesinden çıkan sesten dolayı araçta olan herkes bizim yüzümüze bakıyor. Engelli olduğumuz gizlilik ve mahremiyet haklarımız ortaya çıkıyor. Bu bizim için bir külfet. Sonrasında sürücü; binen kart basan engelli arkadaşımızı sorgularcasına ‘neyin var, engellin nedir? Ne işin var burada git evinde otur’ gibisinden azarlamalar yapılıyor." diye konuştu.
"Engelli arkadaşların sorunları giderilmediği takdirde çeşitli eylemler yapacağız"
Engelli arkadaşlarının sorunları giderilmediği takdirde farklı yöntemlere başvuracaklarını vurgulayan Korkutata, açlık grevi, oturma eylemi ve çeşitli eylemler yaparak haklarını arayacaklarını ifade etti.
Korkutata, "Toplu taşıma araçları engelli vatandaşların taşınmasına uygun değil; normal insanlar bile bindiklerinde rahatsızlık duyuyor. Konserve kutularını andıran bu toplu taşıma araçları hem ulaşım açısından hem de engellilerin bulunduğu fiziksel yapıdan dolayı kesinlikle uygun değil. Her gün sorunlar yaşıyoruz. Bu araçlara alınmıyoruz ya da indiriliyoruz. Kartlarımız iptal ediliyor. Türkiye’nin her yerinde vizeler 3, 5 yıllık yapılırken, Bingöl’de yılda bir defa yapılıyor. Bazen altı ayda bir yapılıyor. Bu kartlar için 20 TL ücret alınıyor. Bir fatura karşılığında ya da bir fiş vermiyorlar. Bunun adı haraçtır." diye belirtti.
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlara seslenen Korkutata, Bingöl’de yaşayan engelli vatandaşların sorunlarının giderilmesi konusunda yardımcı olmaları talebinde bulunarak, engelli arkadaşlarımız çok zor durumda. Artık evlerimizden çıkamıyoruz. Engelliler şiddet görüyor. Sorunlarımızla ilgili kısa zamanda bir çözüm istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Toplu taşıma araçlarından duyduğu rahatsızlığı dile getiren görme engelli vatandaşlardan Murat Emre Borahan, "Bir süre önce bindiğim toplu taşıma aracının sürücüsü, 'Bana bu kartı günde iki defa kullanacaksın.' dedi. Ben de bu, bana verilen bir haktır. Bundan faydalanıyorum. Bunda bir sınır da yok, dedim. Sürücü, bana karşı ileri geri konuştu. Seni şikâyet edeceğim dedim. O da 'istediğine şikâyet et.' dedi. Daha sonra sürücü, üzerime yürüdü. Gereken yerleri aradım durumu ilettim ne yaptılar bilmiyorum." dedi.
Engelli Mehmet Erdoğan ise ulaşımda yaşadığı sorunu şöyle anlattı: "Benim kartımın vizesi bitmişti. Vizenin uzatıldığı yere gittim. Oranın yetkilisi bana, 'Engelli durumu yüzde 50’nin altında olanların kabul olmuyor; mahkeme kararı var' dedi. Daha sonra dernek başkanımızı aradım, geldi. Oradaki yetkiliye, 'Seni şikâyet edeceğiz, mahkemeye vereceğiz' deyince yetkili kişi korktu ve vizeyi tekrar uzattı." diye belirtti.
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği Aile Danışmanı Derya Gündüz, kaldırım işgallerine dikkat çekerek, "Bir bayan olarak kaldırımdan yürürken zorluk yaşıyorum. Bu konuda yetkililerin gerekli işlemler yapmasını rica ediyorum. Yine uygunsuz araç parkları var. Sık sık rast geliyoruz. Bir türlü önüne geçilmiyor." diye konuştu.
Daha önce bir minibüs sürücüsü tarafından darp edildiğini anlatan Ali Buldağ ise engellilere saygı duyulmasını istedi.
İLKHA