Bingöl Üniversitesi Kıraat Merkezi’nde, Üniversite ile Müftülük iş birliğinde Tashihi Huruf kursu açıldı.
Bingöl Üniversitesi ile Müftülük iş birliğinde 6 ay sürecek olan, Tashihi Huruf Kursu üniversite Kıraat Merkezi’nde açıldı.
Bingöl Üniversite Kıraat Merkezi’nde açılan Tashihi Huruf kursu açılış programına, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, İlahiyat Dekanı Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun, İl Müftüsü Muharrem Genç, kursiyerler ve davetliler katıldı.
Kıraat Merkezi’nde açılan Tashihi Huruf kursu programında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kursun temel amacının, Bingöl ve Bingöl yöresinde Tashihi Huruf ve belki arkasında gelecek olan Kıraat-ı Aşere gibi ilimlerin vermek olduğunu söyledi.
Çapak, şöyle devam etti: "Tabii bu baştan beri olması gereken ve müftülüğümüzle birlikte, Diyanet İşleri Başkanlığı'mızla birlikte devam ettirmek şeklinde idi. Bugün de özellikle bunun Tashihi Huruf başlangıcını yapmış oluyoruz. Tashih Huruf kursu da bu anlamda çok önemli. Üniversite ile Müftülük iş birliği açısından önemli ve hem de hayırlı bir hizmet olması açısından önemli. Bölgemizde medrese geleneği çok güçlü. Her birimiz biliyoruz bunu. Ama kıraat maalesef zayıf, zayıf derken tabi çok daha iyi olanlar var, onları istisna tutuyoruz. Ezanlarımızı okurken daha güzel, biraz ruhumuza hitap eden, biraz da bizi etkileyen şekilde olması gerektiğini düşünüyorum."
"Kıraat ilmine ağırlık verirsek hafızların ve güzel Kur’an okuyanların sayısı artar"
Kur’an-ı Kerim’i daha güzel okumak için Tashihi Huruf kursunun gibi kursların faydalı olacağını dile getiren Çapak, "Bu kapsamda gençliğe ağırlık vermemiz gerekiyor, farkındalık oluşturursak taziyelerde, toplu alanlarda. Ve vatandaşlar, kendi çocuklarını yetiştirirken baştan itibaren bu alanlara yönlendirilirse daha erken zamanda bu işleri halletme imkanımız oluyor. Belli bir yaşa geldikten sonra siz de biliyorsunuz, biraz daha zorlanıyoruz. Küçük yaştan itibaren İnşallah bölgemizde kıraat eğitimine ağırlık verilir, hafızların sayısı daha da artar, çok daha çok güzel Kur'an okuyan arkadaşların sayısı artar. Böylece gençliği de bu anlamda bilinçli hale getiririz diye düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki zamanda her biriniz, kurs sonrasında bulunduğunuz ortamlarda en güzel şekilde Kuran'ı okuyarak bir şekilde Kur’an’ın temsilcisi olacaksınız. Toplumumuzu güzele, iyiye bu şekilde götürebileceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
İlahiyat Dekanı Prof. Dr. Hasan Çiftçi de bu anlamda son zamanlar da iyi gelişmelerin olduğunu söyledi. Çiftçi, "Yükseköğrenim kurumunun bu konuya el atması neticesinde, Türkiye'nin çok sayılı bir kaç üniversitesinde açılan kıraat merkezlerinden bir tanesi de Bingöl Üniversitesine nasip oldu. Burada daha öncede de hocalarımız birtakım kurslar düzenlediler, bunun neticesi çok önemli. Kurslar düzenlenebilir, görsel olarak bir takım şeyler yapılabilir, vitrin zengin olabilir, sonuç ya da ürün nasıl? Zaman zaman denk geldim, kurslarımızda devam eden arkadaşlarla görüştüm, hakikaten canı gönülden burada, çok yeni şeylerle karşılaştıklarını, kursun çok verimli geçtiğini, fayda sağladığını bizzat kendileri bana ifade ettiler. Dolayısıyla bu büyük nimet, bu nimeti tepmememiz lazım. Bu fırsatları kullanmamız lazım. Buna ciddiyetle sarılmamız lazım. Gelecek nesillere; İmam arkadaşlar ve müezzin arkadaşlar olsun, bizim açacağımız çığır ya da yol üzere yürüyeceklerini düşünmemiz ve sorumluluğumuzu yerine getirmemiz lazım." dedi.
"Tashihi huruf kursuna katılacak arkadaşlar hizmetlerini daha kaliteli yapacaklar"
Bingöl İl Müftüsü Muharrem Genç ise şunları söyledi: "Tashihi huruf kursunun açılması ile ilgili olarak kursumuzda görev yapacak değerli rehber hocalarımız ve kıraat merkezindeki İlahiyat Fakültesi bünyesindeki hocalarımızla ile beraber çalışmalar başlatmıştık. Bu çalışmalar kapsamında, kursumuza 38’e yakın bir müracaat oldu. Kursumuza yaş sınırı koyduk, 35 ile 40 arasında olsun dedik. Bu arkadaşlarımızı ciddi bir kurstan geçirerek ilk 13'ü ve ikinci 12 arkadaşımızı iki sınıf halinde belirledik. Çok yoğun bir sınıfta yapmak istemedik, iyi bir eğitimden geçsinler. İçinizden bazıları rehber öğretmen olarak yetişecekler. Bu açıdan kursumuz çok önemli. Kıraat merkezimiz olarak hem de müftülüğümüz olarak eğitim çıtasının yükseldiği anlamına geliyor. Bu adımlar, ileriye doğru devam edecek. Böyle kurslarla herkes kendi ezanını, yapacağı hizmetleri daha iyi olarak yerine getirmiş olur."
İLKHA