Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Düzağaç Kampusunda gerçekleşen damızlık boğa dağıtım törenine, Bingöl Vali yardımcısı Numan Tahir Şimşek, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç ve müracaatta bulunan hayvan yetiştiricileri katıldı.
Törende, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle yürütülen GAP-DAP-KOP ve DOKAP Projeleri kapsamında yüzde 80 hibeli olarak dağıtılan 44 adet Simental cinsi damızlık boğalar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından, 19 tanesi Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesinden, 25 tanesi Bursa Karacabey Tarım İşletmesi’nden seçilip getirilerek, müracaatta bulunan çiftçilere dağıtıldı.
Bingöl Vali yardımcısı Numan Tahir Şimşek, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım ile Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, müracaatta bulunan hayvan yetiştiricileri huzurunda, kulak küpe numaralarının kuraları çekilerek hak sahiplerine dağıtımı yapıldı.
Damızlık boğa dağıtımı programında konuşan Bingöl Vali yardımcısı Şimşek, “Bugün 44 adet simental boğa dağıtımını gerçekleştirmek üzere buradayız. Bildiğiniz gibi bu hibe desteği kapsamında yürütülen bir proje. Vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Hayvancılığımızın kalkınması adına güzel bir başlangıç olacak diye umut ediyoruz.” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım da, yaptığı konuşmada, bakanlıkça yürütülmekte olan GAP-DAP-KOP ve DOKAP Projeleri kapsamında yüzde 80 hibeli damızlık boğaların İl Müdürlüğü ile Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından 19 tanesi Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesinden, 25 tanesi Bursa Karacabey Tarım İşletmesinden temin edildiğini söyledi.
Damızlık boğaların Bingöllü yetiştiricilere verileceğini belirten Yıldırım, dağıtımın hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla yapıldığını kaydetti.
Bingöl sıralamada ilk sırada
Yıldırım, “Geçen hafta Bakanlığımız tarafından Antalya İlinde yapılan değerlendirme toplantısında bu hibe kapsamındaki iller içerisinde Bingöl’ün bitirilen ahır/ağıl inşaatı ve dağıtımı yapılan damızlık erkek materyali sıralamasında ilk sırada olması bizleri ayrıca mutlu etmiştir. Burada dağıtımı yapılan boğaların toplam değeri 440.bin TL’dir. Bu hayvanlar için yetiştiricilerimiz adına 352bin TL hibe ödemesi yapılacaktır. Dağıtımı yapılan ve yapılacak olan tüm hayvanların ilimiz hayvancılığına katkı sağlayacağını ümit ediyor, tüm yetiştiricilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” diye konuştu.
“Bölge insanımızın, yüzde 70’i hayvancılık ve tarımla uğraşıyor”
Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç ise, “Bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle yürütülen GAP-DAP-KOP ve DOKAP Projeleri kapsamında yüzde 80 hibeli 44 adet Simental cinsi damızlık boğa dağıtımını yapıyoruz. Bununla beraber devlet ağır desteğini de veriyor. Bölge insanımızın, yüzde 70’i hayvancılık ve tarımla uğraşıyor. Dolayısıyla bu yönde bir uğraş ve gayret var. Tarım ve hayvancılık dışında kalkınmaya yönelik ciddi başka alanda herhangi bir hamle yok.” dedi.
Son zamanlarda hayvancılıkla uğraşan ve yeşil kartı olan bazı çiftçilerin yeşil kartlarının yok yere iptal edildiğini ifade eden Koç, “Özelikle kâğıt üzerinde 10 adet büyük baş hayvanı olan çiftçinin, sanki hayvan başı 10 kilogram süt alıp satıyormuş gibi gösterilerek, Yeşil kartı iptal ediliyor. Bu durum vatandaşı mağdur ediyor. Bunun düzeltilmesini istiyoruz.”şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)