Bingöl İl Kültür ve Turizm müdürlüğü bünyesinde etnografya eserlerinin sergilendiği birimde bulunan ve yazılış tarihi tam olarak bilinmeyen el yazması Kur’an-ı Kerim ilgi çekiyor.
El yazması ‘Kur’an-ı Kerim’in 350-400 yıl öncesine ait olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasım Barman, tarihini öğrenebilmek için bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Barman, “El yazması Kur’an-ı Kerim’in net tarihini öğrenebilmemiz için Bingöl Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi İslam tarihi ve sanatları bölümündeki hocaları ile beraber yapacağımız çalışmalar sonucunda tarihi bu eserlerin yazım tarihi ve hakkındaki bilgileri öğrenmiş olacağız." dedi.
El yazması Kur’an-ı Kerim’in, sanat tarihi mezunu olan bir kişinin, köylerde yaptığı araştırmaları sonucunda bulunduğunu aktaran Barman, Kur’an üzerinde bir tarihin belirtilmediğini kaydetti.
Kentte, Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ait bir müzenin bulunmadığını hatırlatan Barman, "Bingöl İli için inşallah bir müze açtığımız zaman ve eğer faaliyete geçerse bu yazma eserlerle ilgili olarak, Bingöl Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi İslam tarihi ve sanatları bölümündeki hocaları ile beraber yapacağımız çalışmalar sonucunda tarihi olan eserlerin yazım tarihi ve hakkındaki bilgileri öğrenmiş olacağız. Şu an elimizdeki el yazması Kur’an-ı Kerim’in tam net olarak hangi yılla ait olduğunu söylemek çok zor. Bu el yazması Kur’an-ı Kerim’in çok güzel bir şekilde yazıldığı ve aynı şekilde Kur’an’ın sayfalarında ayet meali de mevcut olduğunu görüyoruz. Bu Kur’an-ı Kerim tahrip olmuş. Yoksa bunun kimin hattı, yazarı ve yazım tarihini bulabilirdik." diye konuştu.
Barman, kentte müze olmayışı nedeniyle arkeolojik eserlerin şu an Elazığ müzesinde bulunduğunu, ancak yakın zamanda bir müzenin yapılacağını sözlerine ekledi. (İLKHA)