Uzun zamandır bir türlü yapımı tamamlanamayan yeni devlet hastanesi ile gündeme gelen Bingöl'de, bir yıllık süre zarfında 105 uzman doktorun tayin isteyip ayrılması sonucu kentte doktor sıkıntısı yaşanıyor.
Yaşanan doktor sıkıntısını dile getiren bir hasta yakını, Devlet Hastanesi'nde cildiye bölümünden randevu aldıklarını belirterek, cildiye alanında başka doktorun bulunmaması nedeniyle doktorun bir günde 174 hastaya baktığını belirtti.
Bingöl'de yaşanan doktor sıkıntısının nedenleri hakkında bilgisine başvurduğumuz Bingöl Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şahabettin Özçelik, İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) önemli açıklamalarda bulundu.
Özçelik, “İlimize ve diğer illere Uzman Hekim atamaları, Sağlık Bakanlığınca belirli dönemler halinde, kura ile sonucu belirlenen, Devlet Hizmet Yükümlülüğü (DHY) eski adıyla (mecburi görev) atamaları ile gerçekleştirilmektedir. Bu dönemler ortalama olarak iki ile üç ayda bir gerçekleşmektedir. Kura öncesi Sağlık Bakanlığınca Genel Sekreterliklerden ihtiyaç duyulan Uzman Tabip listeleri alınarak, Türkiye geneli ihtisasını tamamlayan uzman hekimlerin branşlarına göre illerin doluluk ve ihtiyaç durumları göz önüne alınarak ilan edilen kadrolara Türkiye geneli kura ile atama işlemlerine gidilmektedir.” dedi.
"Bingöl’e gelen Uzman hekimler eş durumundan dolayı kalmayıp hemen ayrılıyor"
"Genel Sekreterliğimizce son bir yıl içerisinde il geneli DHY atamaları öncesinde 333 Uzman Tabip isteminde bulunulmuş olup, 95 atama yapılmış ve bunlardan 87’si görevine başlamıştır.” Diyen Özçelik, “Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği ile Uzman ve Pratisyen Tabipler stratejik personel olarak değerlendirilmiş, Devlet Hizmet Yükümlülüğü süresi içerisinde bulunan Uzman Tabiplerin eş durumu tayinleri kısıtlı olarak kabul edip, aile bütünlüğünü Bingöl ili gibi kalkınmada öncelikli illerde sağlamakta iken Danıştay'ca stratejik personel olmaktan çıkarılan Uzman Hekimlerimiz kolaylıkla (eş) durumundan diğer illere atama hakkını kullanarak tayinlerini başka illere aldılar.” ifadelerini kullandı.
"Bir yıl içinde 105 uzman doktor başka illere gitti"
Özçelik, son bir yıl içerisinde 32 istifa, 38 eş durumu, 4 diğer kuruma geçiş, 26 naklen atama, 3 sağlık mazereti ve 2 de yan dal eğitimi ile toplam 105 uzman hekimin görevinden ayrıldığını ifade etti.
Bingöl’de Cildiye, Gastroloji, Göğüs ve Kardiyoloji alanlarında neden yeteri kadar doktor olmadığı sorusunu Özçelik, şöyle yanıtladı: “Bingöl Devlet Hastanesinde bugün tarihi itibari ile 2 Cildiye Uzmanından biri izinli, 1 Göğüs Hastalıkları Uzmanı (ücretsiz izinli), 2 Kardiyoloji Uzmanı görev yapmaktadır. 67. Dönem Devlet Hizmet Yükümlülüğü atamaları ile ilimize ataması yapılan 1 Kardiyoloji Uzmanı, 1 Nöroloji Uzmanı, Göz Hastalıkları Uzmanı ve 1 Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı başlayışı beklenmektedir.” diye konuştu.
"Bingöl huzurlu bir il olmasına rağmen gelen kalmıyor"
Özçelik, “Bingöl’ü bilmeyen, tanımayan batıdaki bir doktor buraya atandığı anda ya tanıdığı birini arar, yada tanıdığı yoksa internetten Bingöl’ü tanımaya çalışır. Son yıllarda Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan terör, maalesef tanımayan insanları etkiliyor. Güvenlik olayları batıda farklı algılanmış maalesef. İdareci olarak ben bir yıldır Bingöl’de bu görevi yapmaktayım. Komşu il Elazığlıyım. Göreve geldiğim zaman doktorlarla toplantımızda; ben size mutlu olmayı değil, huzurlu bir ortam sağlamayı vaat ediyorum dedim. Eğitim anlamında özel okullar açıldı, havaalanı yapıldı. Üniversite var. Sosyal alanlarımız iyi. Halkın doktorlara ilgisi çok iyi. Barınma sorunu yok. Çok güzel binalar yapıldı, kiralar batıya göre çok uygun. Bu konuda bir çalıştay yapmamız gerekiyor. İlimizi ne kadar iyi tanıtırsak, bu her alanda fayda sağlar.” diye belirtti.
"Bingöllü doktorları memleketlerine davet ediyoruz"
"Batıda Doktor olan Bingöllülere sizler aracılığıyla memleketlerine, insanlarına sahip çıkmaya davet ediyorum.” Diyen Özçelik, “Bu konuda Sağlık Bakanlığınca görev yapan Hekimlerimizin ilimizde kalmasını özendirmek amacıyla 4924 sayılı kanuna tabip sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilmeleri sağlanarak, ilimizde kalmaları özendirilmek istenmiş ise de, bu sözleşmeli personel vizeli cetvellerinin sınırlı sayıda olması nedeniyle tüm uzman hekimlerimiz faydalanamamış ve sözleşmeli personel statüsüne geçemeyen hekimlerimiz ile sözleşmeli personel statüsüne geçen hekimlerimiz arasında aynı işi ve görevi görmelerine rağmen maddi ve özlük haklarının farklı olması nedeni ile eşitsizlik oluşmasına sebep olmuştur. Bu durum bazı Uzman Hekimlerimizin hem çalışma hem de (Mecburi hizmet) bitimi beklemeksizin istifa yada naklen ilimizden daha çabuk ayrılmasına sebep olmuştur.” dedi.
"Eksik branşlarımız en kısa sürede tamamlanacaktır"
Özçelik, son olarak şunları söyledi: “Bingöl halkımız için Genel Sekreterliğimizce ilimizdeki Uzman Tabip sıkıntılarını Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile paylaşılmaktayız. Sorunun çözümü için Sayın Bakanımız, Bakan Yardımcımız ve milletvekilimizce de desteklenmekteyiz. Eksik branşlarımız en kısa sürede tamamlanacaktır. “ şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)