Türkiye'nin birçok ilinden Bingöllü akademisyenlerin buluştuğu Bingöl Üniversitesi'ndeki “Şehir ve Gençlik” konulu toplantıda yapılan konuşmalarda, İnternet ve Sosyal medya ağına düşmüş gençliğin yaşadığı sorun ve bu doğrultuda yapılması gerekenler ele alındı.
Bingöl Belediyesi ile Bingöl üniversitesi tarafından organize edilen "“Şehir ve Gençlik” toplantısına, Bingöl il valisi Yavuz Selim Köşger, Bingöl Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim çapak, Sosyal bilimler fakültesi rektörü Prof Dr. Mehmet Marca, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Eski Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş, Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, İl Müftüsü Mecit Can, İl emniyet Müdürü Süleyman Pamuk ve Ülke genelinde gelen çok sayıda Bingöllü akademisyen ve davetliler katıldı.
“Proje ve fikirlerinizle Bingöl’e katkı sunun”
Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöllü akademisyenlerin bir araya gelmesi beni çok mutlu etti. Allah rızası için proje ve fikirlerinizle bizleri destekleyin. Özelikle konumuz olan ‘Gençlik’ kavramının içinin doldurulmasını istiyorum. İnşallah her yıl yeni bir temayla bir araya gelerek, belirlenen temayı bir dahaki yılla kadar uygulama alanında hangi mesafeyi kat ettik onu ölçerek ve test ederek bir araya gelelim inşallah. Bir araya geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.
“Gençlerimize sahip çıkalım”
Bingöllü akademisyenlerin bir araya gelmesi beni mutlu edip duygulandırdığını ifade eden Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, “Kaldığınız memleketlerin güzelliklerini ve hayır ile iyiliklerini devşirip getirip memleketine yansıtan siz Bingöllü akademisyenler, ülkenin çeşitli üniversitelerinde bilimsel araştırmalar yapan, değerli katkılar sağlayan ve belki dünyanın çeşitli yerlerinde yaptıkları değerli çalışmalarını bugün Bingöl’ün hizmetine sunacaklar. Bu da bir vefa örneğidir. Siz akademisyenler Bingöl’e sahip çıkın. Bingöl ilimizi gerçekten önemsiyorum. Konunun başlığı çok önemli. Bir kültürün, irfanın ve medeniyetin yaşandığı bu şehirde zincir halkası bir yerde kopmuş ve o medeniyetin ve irfanın çocukları hangi kültüre, hangi medeniyete ait olduğunu kim ve ne olduğunu ve nereye gittiğini amacını ve gayesini bilmeyen bir gençlik var. Geleceğimiz olan gençlerimiz konusunda hepinizi uyarıyorum. Bingöl ve gençlere sahip çıkalım. Gençlere yönelik çalışmalar yapmamız lazım. İnsanlara yönelik yatırım yapmamız gerekiyor. Bingöl’de iyi bir nesil ve büyük adamlar yetiştirmek için Allah’a dua etmemiz lazım. Bu buluşmanın Bingöl’e her açıdan faydalar sağlayacağına inanıyorum.” İfadelerini kullandı.
“İnternetin kaptığı ve Sosyal medya ağına düşmüş gençliğimizi kaybediyoruz”
Bingöllü Akademisyenlerin buluştuğu “Şehir ve Gençlik” konulu toplantıda konuşan Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez, “ özelik ve Türkiye genelinde gençliğimiz gerçekten önemli sorunlar yaşıyor. Üzülerek ifade edeceğim gençliğimizi kaybediyoruz. İnternetin kaptığı gençlerden söz ediliyor artık. Sosyal medya ağına düşmüş gençleri görüyoruz. Öyle bir kitle karşımıza çıkıyor ki geçmişimizle hiçbir şekilde barışık değil. Dönüp baktığımızda sosyalizm ve ateizm kol gezmeye başlamış. Bingöl dini değerleriyle daha çok tanınan bir şehir. Ama maalesef gençlerimiz bu konuda kenara düştükleri için ateizmle buluşmuş olan insanlarla her gün karşılaşıyoruz.”dedi.
“Bize ait olmayan düşünceler bu topraklarda hızla neş-u neva buluyor”
“Bize ait olmayan düşüncelerin bu topraklarda hızla neş-u neva buldu.” diyen Söylemez, “Eğer dönüp bakarsanız şunu da görürsünüz, uyuşturucu ve madde bağımlılığı gerçekten yaygın hale geliyor. Bütün bunların karşısında bizim çözüme yönelik fikirler yürütmemiz gerekiyor. Geleceğimizi garanti altına almamız lazım. Çünkü bu çocuklar geleceğimizdir ama geleceğimizi kaybediyoruz. Bingöl’ü yeniden yaşanır bir kent haline getirmek istiyorsak, bunun yolunun gençlerimizden geçtiğini bilmemiz lazım. Onun için gençliğe önem vermemiz gerekiyor. “ifadelerini kullandı.
Bingöllü akademisyenlerin buluşmasını önemli bulduklarını ifade eden Ankara Sosyal bilimler Fakültesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Marca, “Biz buralardan yıllar önce koptuk ama gönlümüz her zaman buradaydı. Ankara’da yaşıyorum ve orada bulunan akademisyen hemşerilerimle maalesef burada görüşüyorum. Bir araya gelmemiz son derece anlamlıdır. ” diye konuştu.
“Fakültelerimizin bir kısmında akademik anlamda akademisyene ihtiyaç var”
Bugün Bingöllü akademisyenler olarak bir araya geldiğimiz bu toplantıyı çok anlamlı bulduğunu söyleyen Bingöl Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Geçmişte sempozyumları yapmaya başladığımızda çok sıkıntı yaşamıştık. Ama şimdi bakıyorum birçok Bingöllü akademisyen arkadaşlar olarak bir araya geldik. Geçmişte sayımız çok azdı. Şimdi bakıyorum hamd olsun yüzleri buldu. Ama esas olan yüzlerin işi kaliteye dönüştürmesi, Bingöl’e ve memlekete dönüştürmesidir. Bu anlamda üniversite olarak sizlere ihtiyacımız var. Bingöl üniversitesi olarak, sekiz fakültemiz var. Fakültelerimizin bir kısmında akademik anlamda akademisyen arkadaşımıza ihtiyaç var.” dedi.
“Bingöl’de eksikliğin en çok his edildiği alan sağlıktır”
“Benim geçmişten bu yana eksikliğini his ettiğim sağlık boyutudur.” diyen Rektör Çapak, “Aramızda tıpla ilgili hocalarımız var. Dolayısıyla tıp alanında bu arkadaşlarımıza en çok ihtiyacımız var. Bu üniversite bünyesinde olabilir. İşte var olan devlet hastanemizin araştırma hastanesine dönüştürülmesi söz konusu mümkünse olabilir. Üniversite bünyesinde bir Tıp Fakültesi açma boyutu da olabilir. Ama her halükarda bütün arkadaşlarımıza, öncelikle Bingöllü arkadaşlarımıza ve doğal olarak bu alanla ilgilenen herkese ihtiyaç var.” şeklinde konuştu.(Nihat Kanat / Mehmet Beygo-İLKHA)