BİNGÖL- 'Buhar Tetikleme Sistemi' ile Türkiye'nin enerji sorununa çözüm bulacağını belirten Bingöllü mucit Hüseyin Atala, kalkınmanın lokomotifinin enerji olduğunu ve kendisinin de o yönde bir çalışma başlattığını söyledi.
Ü'Buhar Tetikleme Sistemi' ile Türkiye'nin enerji eksikliğini büyük ölçüde gidereceğini iddia eden Bingöllü mucit Atala, destek bekliyor. Uzun bir zamandır, üzerinde çalıştığı projenin desteklenmesi durumunda Türkiye'nin enerji sorununu çözeceğini söyledi.
'Yüzde 20 Daha Az Yakıt Tüketiyor'
Projenin ilk aşamasını tamamladığını vurgulayan Atala: "Sistem kompleks olmayan bir yapıda ve kendi ürettiği elektrik ile beslenen bir yapıya sahip. Mevcut termik santrallerle kıyaslandığında 6 kat daha az karbondioksit üretmesi nedeniyle çok çevreci ve mevcut santrallerden yüzde 20 daha az yakıt tüketiyor. Ayrıca katı yakıt kullanılmaması sistemin en büyük avantajlarından biri. Yapım maliyeti diğer santrallerin yapımından yüzde 30 daha ucuz" dedi.
Tek ihtiyacının türbin olduğunu ve bunun için destek beklediğini aktaran Atala: "Projeyi sıfırdan buraya getirdim. Bu ülke menfaatine yönelik bir çalışmadır. Ülkemizin enerjide büyük sıkıntılar çektiğini biliyoruz. Dışa bağımlı bir enerji ile ülkenin güçlenmesi büyümesi zordur. Kalkınmanın lokomotifi enerjidir. Bir Bingöl sevdalısı olarak projenin Bingöl menşeli olmasını istiyorum. Ülkeme ve ilime hizmet için Bingöl'ü seçtim, yetkililerimizden destek bekliyorum" şeklinde konuştu.
'Projenin Patenti Alınmış Durumda'
Projeye mühendislik açısından katkı sunanlardan, Makine Mühendisi Mehmet Ekin şuanda bu projeyle elektrik üretebilir, önüne uygun tribün, jenaratör ve alternatör koyarak 300 kilo wat elektrik üretebiliriz. Bu ne demek buda 300 hanenin elektriğini sağlayabiliriz. 530 dereceye çıkarabilmemiz için modül tasarımımız var. Bu tasarımımız da yurt dışında Almanya da patenti almış durumda. Türkiye de de patenti tescil başvurusu yapılmış ve süreç devam etmektedir. Sonuçta sistem doğal gazla çalışan bir sitem. Bu projemiz patenti alındığı için şartlar uygun olduğunda elektrik üretimi yapılabilir ifadelerini kullandı.
'Hava Kirliliğine Doğaya Çevreye En Az Zararı Olan Bir Sistem'
Daha sonra projenin katkı sunanlarından Elektrik Mühendisi Enes Timur, bu proje hava kirliliğine doğaya çevreye en az zararı olan bir sistem ve maliyeti çok düşük bi de verimi çok yüksek. Yani Termik santrallere göre verimi yüzde 15 ile 20 daha çok yüksek. Hem de doğalgazla ilgili olan sistemde yani Türkiye de alınan doğalgazın büyük bir kısmı kullanılmamasına rağmen parası ödeniyor. Bu sistem doğalgazla da çalışmaya uyumlu olduğu için almış olduğumuz doğalgazın parasını da bu şekil enerjiye çevirip uygun bir hale getirmiş olacağız." dedi.(Nihat Kanat-İLKHA)