Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın seçim barajıyla ilgili açıklamasını değerlendiren siyasi partilerin Bingöl İl Başkanları, seçim barajının ahlaki ve hukuki bir yanının olmadığını belirterek, 12 Eylül ürünü olan seçim barajının kaldırılmasının doğru bir karar olacağını ifade ettiler.
Seçim barajının kaldırılmasının temsilde adaletin bir gereği olduğunu ifade eden Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı, “Seçim barajının kaldırılması temsilde adaletin bir gereğidir. Bugün istikrardan söz edilemez. Yönetimde istikrarın sağlanması için temsilde adaletin feda edilmesi anlamına gelen seçim barajı uygulaması kabul edilemez. Bu bir hak ihlalidir. Parlamentoda temsili adaletin sağlanması için yüzde 10 seçim barajının kaldırılması mutlak surette gereklidir. Temennimiz bu barajın derhal kaldırılarak temsilde adaletin tecelli etmesidir” dedi. Mevcut Anayasa'ya da değinen Tasalı, hükümetin hedeflediği yeni Türkiye’nin cunta anayasasıyla kurulamayacağını söyledi.
"Anayasa Mahkemesi'nin kapatılması gerekiyor"
Tasalı sözlerini şöyle sürdürdü: “AK Parti her seferinde bu anayasayı biz yapmadık şeklinde savunmada bulunuyor. Peki, bu halk 12 yıldır neden sizi iktidarda tutuyor? Bu ülkede adaleti tesis etmek için tutuyor. Siz cunta anayasası ile mi yeni Türkiye’yi kuracaksınız. Yeni Türkiye’nin bir anayasası bile yok. Hükümet insan haklarına saygılı ve adaleti tesis eden yeni bir anayasa getirmelidir. Hükümete yakışan da budur. Hükümet, geçmişi günümüzle kıyaslıyor. Kötülük hiçbir zaman emsal teşkil etmez” şeklinde konuştu. Ayrıca, Anayasa Mahkemesinin cunta ürünü olduğunu, dolayısıyla ideolojik bir yapıya sahip olduğunu belirten Tasalı, Anayasa mahkemesinin kapatılması gerektiğini söyledi.
“Barajın kaldırılmasında sakınca görmüyorum”
Hükümetin seçim barajının kaldırılması konusunda gerekli açıklamayı yaptığını belirten AK Parti Bingöl İl Başkanı Yusuf Coşkun, “Anayasa Mahkemesi seçim barajını kaldıramaz. Çünkü Anayasa Mahkemesinin seçim barajının kaldırılmasına yönelik karar verme yetkisi yoktur. Seçim barajının kaldırılmasına karar verecek mercii Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Söz konusu barajın kaldırılması için meclisin kanun çıkarması lazım. Biz seçim barajının kaldırılması gerektiğini daha önceden ifade ettik ve bu yönde teklif sunduk. Fakat diğer partiler bunu kabul etmedi. Partimizin bu konuda herhangi bir sorunu yoktur. Seçim barajının kaldırılmasında şahsi olarak bir sakınca görmüyorum.” dedi.
“Demokrasilerde seçim ve temsil esastır”
Demokrasilerde seçim ve temsilin esas olduğunu belirten CHP Bingöl İl Başkanı Mustafa Kurban, seçim barajının olmasının istikrarın sağlanması değil belirli ideolojilerin izole edilmesi anlamına geldiğini söyledi.
Seçim barajının 12 Eylül Anayasasının ürünü olduğunu söyleyen Kurban, “12 Eylül Anayasası ülkemizde halen yürürlüktedir. Seçim barajı bana göre ahlaki de değil hukuki de değil, doğru bir karar da değil. Çünkü insanların iradesini ortaya koymak gerekir. Parlamentonun çok renkli, çok sesli olması demokrasi açısından bir zenginliktir. Bunu tek sese indirmek diktatörlüğe giden uygulamalar getiriyor. Nitekim hükümet geldiği bu noktada diktatörleşmiştir. Parlamento işlev görmüyor, yargı işlemiyor, hukuk ayaklar altında çiğneniyor. Parti olarak biz seçim barajının iptalini istiyoruz. Böylelikle herkes seçilsin veya seçilmesin kendi iradesini ortaya koymuş olur.” şeklinde konuştu.
“İnsanlar, mecliste kendini ifade etme özgürlüğüne sahiptir”
MHP Bingöl İl Başkanı Hasan Kızılboğa da, anayasaya bağlı kalmak şartıyla insanların kendini özgürce ifade edebileceğini belirterek, seçim barajının anayasal hakların kısıtlanmaması açısından kaldırılmasının uygun olacağını söyledi. Yüksek Seçim Kurulunun adayların başvurusunda herhangi bir engelin olmadığına karar vermesi şartıyla, her bireyin aday olma ve seçilme hakkının olduğunu söyledi.
Kızılboğa, “İnsanlar, mecliste kendini ifade etme özgürlüğüne sahiptir ve bu hakkının kısıtlanmamasını düşünüyorum. Baraj yüksek olduğu için bazı bölgelerde verilen oylar başkasına gidiyor. Baraj en çok iktidar partisinin işine yarıyor. İnanıyorum ki seçim barajı kaldırılırsa iktidar partisi ciddi oranda oy kaybeder. Birçok ilimizde barajı asamayan partilerden dolayı İktidar Partisi milletvekili çıkarıyor. Bu yüzden baraj kalkmalı diye düşünüyorum. Bir de bu yönden bakmalı; eğer YSK milletvekili için başvuranların adaylığını onaylamışsa bu kişilerin baraj engeline takılmaması lazım. Meclis ülkeyi ifade eder ve herkes orada kendini özgürce ifade edebilmeli.
Barajın dışında bir de bağımsız olarak seçimlere girenlerin seçimden sonra da bağımsız olarak devam etmesi gerekiyor. Ama ne yazık ki bağımsız olarak seçime girdikten sonra mecliste bir parti çatısı altında birleşiyorlar. Bunun önü kesilmeli.” şeklinde konuştu.
“Seçim barajı büyük bir adaletsizliktir”
Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Abdulselam Savcı ise, seçim barajının büyük bir adaletsizlik olduğunu belirtip, barajın kalkması yönünde Anayasa Mahkemesine başvuranlardan biri olduklarını söyledi. Savcı, “Seçim barajından dolayı yüzde 25’lik bir kesim mecliste temsil edilemiyor. Her partinin seçimlere girebilmesi ve kendi oyu kadar mecliste temsiliyet hakkını elde etmesi gerekiyor. En büyük temennimiz barajın kaldırılması ve vatandaşın iradesinin meclise yansımasıdır” diye konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)