MARDİN - Eğitimde başarıyı arttırma eylem planı kapsamında yürütülen Mardin okuyor kampanyası kapsamında daha önce ilköğretim okullarında alışveriş merkezileri ve parklarda düzenlenmişti. Son olarak Mardin 21 Kasım Şehir stadyumunda düzenlenen Mardin Okuyor, Kitabını Al Gel Kampanyasına Milli Eğitim Müdür Velili Niyazi Ekin, kurum müdürleri, okul müdürleri veliler ve yaklaşık 3 bin 500 öğrenci yarım saat kitap okuyarak kampanyaya katıldılar. Kampanyaya katılan bazı velilerin Kürtçe ve Arapça kitap okumaları dikkat çekerken İl Milli Eğitim Müdürü Niyazi Ekin, kitap konusunda sınırlamaya gitmediklerini ve okumanın yaşı olmadığı gibi hiçbir sınırlamasının da olmadığını söyledi.
Kitabı sevdirip özendireceğiz
"Mardin Okuyor" kampanyası çerçevesinde Mardin'deki tüm okullarda kitap okuma saati uygulandığını belirten Ekin, stadyuma gelen öğrenci ve velilerle tek tek ilgilenip neden kitap okunması konusunda sohbet etti.
Kitap okuma etkinliği öncesi kısa bir konuşma yapan Ekin,” Öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak ve okumaya dikkat çekmek amacıyla uyguladığımız projede Mardin’in 9 ilçesi ve merkezinde öğrencilerle daha önce okullarda aynı anda kitap okumuştuk. Bu etkinliğimizi daha sonra parklara ve alışveriş merkezlerine taşımıştık. Son olarak öğrenci ve velilerimizle birlikte bugün stadyumda birlikte kitap okuyoruz. Günümüzde televizyon ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte artık kitap okumayı unutur hale geldik. Kitabı sevdirmek ve özendirmek için okullarımızda böyle bir kampanya başlattık. Bu kampanya ile tüm vatandaşlarımıza okuma alışkanlığını aşılamaya çalışacağız. “dedi.
İsteyen Arapça Kur’an okudu, isteyen Kürtçe şiir
Ekin, “Bu etkinlikte de kimseye bir sınırlama getirmedik. Bağlayıcı bir hususa gitmedik. Herkes kendi kitabını kendisi getirsin dedik. Mardin biliyorsunuz çok kültürlü bir kenttir. Evinden getirdiği her ne kitapsa nu okuyan herkese saygı duyduk. İsteyen herkesin istediği dilde ister Kürtçe,İngilizce isterse de Arapça veya Süryanice dilinde yazılan kitapları getirip okudular. Hatta Kuran okuyan bile oldu. Elinde hangi kitabı okuyorsa gelip burada aynı kitabı devam etmesini istedik.”diye konuştu.
Etkinlikte çocukları ile birlikte beraberinde getirdiği Kürtçe kitabı okuyan velilerden Şeyhmus Güneş de kampanyayı anlamlı bulduğunu belirterek, ”Bugün burada Kürtçe bir kitap olan Nu şinbum(Yeniden doğdum) şiir kitabını okudum. Özellikle bu kitabını seçtim. Kürtçe’nin seçmeli derslerin yarında artık eğitim dili olmasını istiyorum. Bu tür etkinliklerle çocuklarımızın küçük yaşta kitap okumaya alıştırılmasını çok önemli buluyorum.”dedi.
Kitapların Tv ve internetin önüne geçmesi lazım
Etkinliğe hem veli hem de okul müdürü olarak katılan Noter Cevdet İlkokulu Müdürü Murat Bağış da “Umarım bu toplu etkinlikler okuma alışkanlığının kazanılmasında bir faktör oynar. Bu hayatın her alanına yayılabilirse tabi iki faydası olacaktır. Çünkü başarısızlığımızın da davranış konusundaki sıkıntılarımızın da sorunlarımızın da temelinde birbirimizi anlamamak var. Okuyan insan birbirini anlar, birbirini anlayan toplum da sorunların üstesinden rahatlıkla gelebilir diye düşünüyorum. Dolayısıile fevkalade yararlı buluyorum. Bu etkinliğin burada kalmaması sınıflara, okullara, evlere, odalara, yatakların başucuna kadar kitapların girmesi gerekiyor. Kitapların artık televizyonların ve internetin önüne muhakkak geçmesi gerekiyor. Aksi takdir de bu etkinlikler görsel bir şovdan öteye geçemeyecektir.”uyarısında bulundu.
Okulda velilere bir kitap sınırlamasıgetirmediklerini anlatan Bağış konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Farklı dillerde, farklı yazarlara farklı kültürlere farklı dinlere de ait kitaplarla isteyen öğrencilerimiz isteyen velilerimiz bizim okulumuzda farklı dinlere mensup öğrencilerimiz de var, geçen onlarla paskalya bayramını kutladık. Onlarda bu hafta kendi dinlerine ait kitaplarla etkinliğe katıldılar. Okumada herhangi bir sınırlama yok. Okumanın zaten bence dini dili olmamalıdır.“(İLKHA)