KODLAAĞRI projesi ile binlerce öğrenci kodlama ve robotik eğitimi alarak hayatta yenilik ve kolaylıklar sağlayacak çalışmalara imza atıyorlar.
2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Ağrı Valiliği bünyesinde başlatılan KODLAAĞRI şimdiki adı Ağrı 1004 projesi kapsamında 2017 yılında 75 bilgisayar ile başlanan projede, şu an 4 bin 362 bilgisayar kapasitesi ve 232 robotik kodlama laboratuvarı ile binlerce öğrenci; savunma sanayi ve endüstriyel teknoloji alanında kolaylık sağlayacak çalışmalara imza attılar.
Hayatın birçok alanında kolaylık sağlayan çalışmalara imza atan öğrenciler; akıllı ev, güneş ışığından daha fazla yararlanma, takip sistemi, endüstriyel kol, robotik kodlamalar, mobil oyun tasarımları, yazılımlar gibi birçok alanda güzel çalışmalar yürütüyorlar.
Akıllı Radar Sistemi, 3 boyutlu oyunlar, Akıllı Şehir, İHA'lar, Mobil Araç, Akıllı Otoyol Aydınlatma gibi projeler, öğrencilerin yapmış olduğu çalışmalardan bazılarıdır.
Ağrı Valiliği bünyesinde 29 Mayıs 2019 tarihinde okulların katılımı ile "Kodlama Şenliği" düzenlenmiş ve birçok okul, ürettikleri projeler ile şenliğe katılarak mücadele vermişti.
Ağrı 1004 projesinin koordinatörlüğünü yürüten Ağrı Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Selahattin Bilgiç, projeyi geliştirmek için çalışmalarının devam ettiğini belirterek şu anda yürütülen çalışmaya tüm lise ve ortaokul öğrencilerinin dahil edildiğini, bu kapsamda okul yöneticileri ve öğretmenlerin de eğitim aldıklarını belirtti.
"232 Robotik Kodlama Laboratuvarı ve 4 bin 362 bilgisayarla projemizi yürütüyoruz"
İlk olarak 4 ortaokulda projeye başladıklarını kaydeden Bilgiç, "KODLAAĞRI, şimdiki adıyla 'Ağrı 1004 projesi' 2017-2018 eğitim-öğretim yılı öncesinde sayın Valimiz Süleyman Elban'ın himayesinde başladı. Çalışmalara başladığımızda daha öncesinde bu projeyi yürüten bazı illerimize gidip orada örneklemeler aldık ve 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren ilimizde fiilen uygulanmaya başlandı bu proje. Projeye 4 ortaokulumuzda, 75 bilgisayarla başladık. Şu andaki geldiğimiz nokta ise okullarımızda 232 'Robotik Kodlama Laboratuvarı' kurduk ve 4 bin 362 bilgisayar ile şu anda projemizi yürütüyoruz. Ayrıca şu anda temeli atılmak üzere ihalesi biten bir bilim merkezi ve il merkezimizde 'Eski Kütüphane' diye tabir ettiğimiz yerde, Startup Cafe ile üst düzey öğrencilerimizde proje yapım aşamasına gelmiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
"Öğrencilerimiz savunma sanayi alanında projeler üreterek ülke güvenliğine katkı sunuyorlar"
Tüm okullara ve anaokulu öğrencilerine kadar projeyi yaymayı hedeflediklerinin altını çizen Bilgiç, "Tüm ortaokullarımız arasında yaygınlaştırdığımız projeyi daha sonra ikinci yılımızda tabana tamamıyla yaygınlaştırmak üzere anaokullarımızda da başlayıp 12. sınıflara kadar ulaştırıyoruz. Şu anda Ağrı'da mevcut öğrencilerin hepsi bu eğitimi almakta, aynı zamanda öğretmenlere yönelik eğitimlerimiz de devam etmektedir. İlimizde görev yapan bütün öğretmen ve idareciler ise bu eğitimi almış vaziyettedir. Öğrencilerimiz içerisinde bilgisayar kullanımına yeni başlayan temel düzeydekiler için Arduino Scratch tabanlı çalışma yürütülüyor. İlkokul ve anaokulu öğrencilerimize normalde kodlama eğitimi veremiyoruz ama bazı okullarımızda özellikle eğitim düzeylerinin yüksek olmasından dolayı şu anda 15 ilkokulumuzda da bilgisayarla eğitime geçildi. Bu alanda ortaokul öğrencilerimize Scratch tabanlı ve web tasarım yapabilecek düzeyde öğrencilerimiz; mobil uygulamasından tutun savunma sanayi projelerine kadar ülke güvenliğine katkı sunabilecek çeşitli projelerde çalışıyorlar." şeklinde konuştu.
Beşinci sınıf öğrencisi Şiyar Karakoç, yaptığı çalışma ile saksılardaki toprağın nem oranını ölçen bir sistem geliştirdiğini ve bu sistemle çiçek gibi bitkilerin suya ihtiyaçları olduklarında uyarı verdiklerini söyledi.
Toprağın nem oranını ölçüyor
Şiyar Karakoç, "Bizim projenin amacı, gördüğünüz şu saksıdaki toprağın nemini ölçmektir. Mesela nem oranı yüzde 64 olduğu için yeşil ışık yanıyor. Eğer biraz daha düşük olsaydı kırmızı yanacaktı ve çiçeğin suya ihtiyacı olduğunu bize bildirecekti. Bitkinin ne zaman suya ihtiyacı var, su verilecek mi? İnsanlar bunu bilemezler. Biz de böyle bir proje geliştirerek çiçeğin su ihtiyacı olduğunda bizi uyaracağı bir sistem yaptık." dedi.
Akıllı ev ile hayatı kolaylaştıracaklar
7. sınıf öğrencisi Bura Berk Özbay ise yaptığı proje hakkında şunları söyledi:
Biz bir akıllı ev sistemi geliştirdik. Bu sistem, insanların unutkanlıklarının giderilmesi ve daha rahat etmeleri için geliştirilmiş bir projedir. Bunu, kumanda veya bluetooth ile telefondan evin ışıklarını açıp kapatabilmek için geliştirdik. Bu projelerimiz üzerinde çalışmalarımız devam ediyor daha da geliştireceğiz inşallah.
Özel bir kolejde Bilgisayar Öğretmeni olan Rafet Altın, "Okulumuzda anasınıfından liseye kadar kodlama ve robotik dersleri verilmektedir. Anasınıflarında daha çok temel kodlamalar, bilgisayar kullanımı hakkında bilgiler verilmekte ve eğitimi yapılmaktadır. İlkokulda ve ortaokullarda yine aynı şekilde temel kodlamalar ve bunun yanında üç boyutlu tasarım programları verilmektedir." şeklinde konuştu.
Özel bir kolejde robotik derslere giren Serdar Aydemir, "Kodlama Eğitimi olarak öğrencilerimize; Fusion Autodesk, Alice programı, App Inventor, Arduino programlarını göstermekteyiz. Öğrencilerimizin hayal etmiş oldukları düşünceleri, yorumları bizi ayrıca onure etmektedir. Geçen sene KODLAAĞRI Şenliğine 19 proje ile katıldık. Ve Türkiye geneli düzenlenen yarışmada yazılım alanında, Fırat Efe Oruç adlı öğrencimiz 464 proje arasında Türkiye birincisi oldu."
Hüseyin Celal Yardımcı Fen Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Sadullah Sarı ise hem kendilerinin ve hem de öğrencilerinin bu proje kapsamında eğitim aldığını ifade etti.
Sadullah Sarı, "9'uncu ve 10'uncu sınıflarımızda hem ders müfredatı olarak bilgisayar dersimiz var hem de bunun içinde Python programlama dilini, metin tabanlı programlama olarak gösteriyoruz. Çocuklarımız genel itibariyle sene sonunda birçok güzel program, ürün çıkarıyorlar. Bir de özel robotik kodlama ekibimiz var. Onlarla da robotik kodlama eğitimi alıyoruz, veriyoruz ve yarışmalara katılım sürecini sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz ilk geldiği zaman ortaokulda gördükleri kodlama eğitimi ile geliyorlar. 2017 yılından bu yana kodlama eğitimi veriliyor öğrencilere. Ortaokuldaki öğrencilerimize verilen eğitim blok tabanlı olduğu için burada daha üst seviyeye geçiyorlar. Başlarda biraz bocalasalar da kısa zamanda adaptasyonu sağlayıp çok güzel projeler çıkarıyorlar." ifadelerini kullandı.
"Robot ve program tasarlıyoruz"
Hüseyin Celal Yardımcı Fen Lisesi öğrencisi Ali Kasım Akdağ, "Biz burada robotik kodlama ile yarışmalara hazırlanıyoruz. Hem robotu kendimiz tasarlıyor hem de programını kendimiz yazarak yarışmalara hazırlanıyoruz. Ayrıca ders olarak da bilgisayar dersinde Python dersi işliyoruz ve bu alanda öğrenim görüyoruz." dedi.
"Güneş Takip Sistemi ve Robotik Kol yaptık"
Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Fatih Aslan, öğrencilerinin fikirlerini değerlendirerek üretim gerçekleştirdiklerini söyledi.
Fatih Aslan, "5'inci sınıflarda Codeorg çalışmalarını yapıyoruz. 5'inci sınıf süresince eğer öğrencilerimizin durumu iyi ise Scratch programına geçiş yapıyoruz, aralarında iyi olan öğrencilerimizi robotik kısma geçiriyoruz. Robotik kodlama kısmında Arduino çalışmalarımızı yapıyoruz. Arduino'dan öğrencilerimiz kendi çalışmalarını fikirlerini üretmeye çalışıyorlar. Ardından her sene sonu yapılan şenlik için çalışmalarımız var. Geçen seneki çalışmalarda Güneş Takip Sistemi yaptık öğrencilerimizle. Güneş Takip Sistemi ile güneşin doğduğu andan battığı ana kadarki sürede güneşi otomatik olarak takip edebiliyor. Ayrıca manuel olarak güneşe hedefleyip güneş enerjisinden faydalanmayı da sağlıyoruz. Ayrıca 'Robot Kol' projemiz var. Endüstrinin çok hızlı gelişmesi ile artık insana olan ihtiyacın azalması nedeniyle bizler de robotların ve makinelerin çoğaldığı bu ortamda kendi robotlarımızı tasarlamayı hedefledik. Robot sanayisinde, fabrikalarda kullanılan robot kollarını kendimiz tasarladık, ürettik ve bununla şenliğe katılmaya karar verdik." diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 7'nci sınıf öğrencisi Sultan Ergül, "Codeorg sitesinden çalışmalar yapmaya başladık. Ondan sonra Scratch'i tanıdık ve çalışmalar yaptık öğretmenimizle beraber. Şimdi ise benim için Tinkırket'ten, gece-gündüz uygulamasını yapıyorum. Gece olunca nasıl lambaların yandığını, gündüz olunca da nasıl lambaların söndürüldüğünü kendim deniyorum." dedi.
İLKHA