Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesinden Psikiyatrist Doç. Dr. Abdullah Atlı, "30 Mart Dünya Bipolar Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Psikiyatrik hastalıkların bilinenin aksine insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Atlı, bipolar bozukluğu olan vatandaşların, her çarşamba günü DÜ Tıp Fakültesinde tedavi edileceklerini bildirdi.
Atlı, "Halk arasında 'manik depresif hastalık' olarak bilinen bipolar bozukluk, taşkınlık (mani) ya da çökkünlük (depresyon) dönemlerinin olduğu, duygusal iniş çıkışlarla giden, ara dönemlerde hastalık belirtilerinin tam düzeldiği fakat manik ve depresif atakların yaşam boyu görülebildiği bir ruhsal bozukluktur. Bipolar bozukluğun dünya üzerindeki yaygınlığının yüzde 7 olduğu tahmin edilmektedir. Bununla beraber, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tüm hastalıklar içinde en çok işlevsellik kaybına yol açan 10 hastalıktan 4'ünü psikiyatrik hastalıklar oluşturmakta olup bu hastalıklar majör depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni ve obsesif kompulsif bozukluk olarak sıralanmaktadır." dedi.
Bipolar bozuklukların tanınıp, etkili biçimde tedavi edilebildiğini kaydeden Atlı, şunları söyledi:
"Ancak hastalığın yineleyici doğası; hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanları arasında sürekli bir iş birliğini gerektirmektedir. Etkili takip ve tedaviyle hastaların bazen ömür boyu atak geçirmeden yaşamlarını sürdürmesi mümkün olabilmektedir. Tıpkı diyabet hastalığı ya da kalp hastalıkları gibi bipolar bozukluğun da bir tıbbi rahatsızlık olduğu bilinse de ülkemizde hastalığa yönelik damgalama maalesef hastaların sağlık hizmetlerine ulaşmasını engellemekte, erken tanı ve etkili tedavi almalarını aksatmaktadır."
İLKHA