Bingöl’de bulunan “Buban Bacaları” ilgi bekliyor. Sancak beldesine bağlı Oğuldere köyünde bulunan bacalar, bir elif harfini andıran, gökyüzüne doğru yükselen doğa harikası taşların oluşturduğu görüntü dikkat çekiyor.
Dünyaca ünlü Peri Bacaları’na benzeyen bu bacalar, turizme kazandırılmayı bekliyor.
Tarihi camileri, yüzen adaları, şelaleleri, termal kaynakları ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Genç ve Kiğı ilçeleri ile tanınan köklü bir tarihe sahip Bingöl’ün, huzur ortamının pekişmesiyle sahip olduğu doğal güzelliklerin tanınması ve tanıtılması bekleniyor.
Buban Bacalarının oluşumu
Bingöl Sancak Oğuldere Köyünün yakınında bulunan Buban bacalarının oluşumu hakkında kesin bilgi olmazken, çok uzun geçmişi olduğu söyleniyor. Bacaların oluşum şekli, vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgârın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla peribacası şeklinde olan ilginç sivri kaya şekillerinin ortaya çıkmasını sağlamış. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamalarına ve kopmalarına neden olmuş. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece sivri ve uzun kaya şekilleri ortaya çıkmış. Bazen de bu tip bacaların oluşumunda rüzgâr aşındırması etkili olduğu tahmin ediliyor. Rüzgârın aşındırarak oluşturduğu bu tip sivri kayaların oluşumu binlerce yılda meydana geldiği belirtiliyor.
Bu tip doğal olayların örneklerinden biri de Oğuldere köyü yakınlarında bulunan Buban'da bulunuyor. (İLKHA)