Bir şeyi yapmadığına dair yalan yere yemin eden kimse kefaret vermeli mi?

Fetva Kurulu, "Kişinin yapmadığı bir şey için 'yaptım' ya da yaptığı bir şey için 'yapmadım' diyerek yemin etmesi büyük günahlardandır." diye belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Bir şeyi yapmadığına dair yalan yere yemin eden kimse kefaret vermeli mi?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Yalan yere yapılan yemine “gamûs" denir. Kişinin yapmadığı bir şey için "yaptım", ya da yaptığı bir şey için "yapmadım" diyerek yemin etmesi büyük günahlardandır. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) yalan yere yemin etmeyi kebâir yani büyük günahlar arasında saymıştır (Buhârî, Eymân, 16, No: 6675).

Mezheb imamlarının büyük çoğunluğuna göre yalan (gamûs) yeminin kefareti yoktur. Sadece nasuh bir tövbe gerekir. Kişi tövbe etmeden vefat ederse büyük günah işlemiş bir şekilde haşrolur. Şafiî mezhebine göre ise yalan yere yapılan yemin için hem tövbe hem de kefaret gerekir (Muhammed Zuhaylî, el-Mu'temed, II, 525). Yeminin kefareti ise ayeti kerimede geçtiği üzere şu şekildedir: "Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz. Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar. Bu durumda yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin orta hâllisinden on yoksulu doyurmak yahut onları giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Kim (bu imkânı) bulamazsa, onun keffareti üç gün oruç tutmaktır..." (Maide 89)" (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?
Namazda gözleri kapatmak mekruh mudur?