Bitlis'in Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinde 50 bin dekarlık alanda yetiştirilen ve çiftçinin umudu olan fasulye hasadına başlandı.
Ahlat tarım havzasında yetiştirilen ürünler, çiftçinin yüzünü güldürüyor. Hasadın yağmura tutulmaması için çiftçiler tarlada harıl harıl çalışıyorlar.
Sarımkum (Zixak) köyünde bulunan fasulye tarlalarında incelemelerde bulunan Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Saka, çiftçilerin sorunlarını dinledi.
Burada açıklamalarda bulunan Saka, Ahlat tarım havzasında 50 bin dekarlık alan üzerinde 15 bin ton fasulye ürettiklerini bildirdi.
Saka, "Bitlis ilimizde toplamda 50 bin dekar alanda her yıl 15 bin tonun üzerinde kuru fasulye üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu yıl da fasulye hasadımız başladı. Hamdolsun, dekar verimlerimiz çok iyi görünüyor. Çok sağlıklı bir hasat gerçekleştirmeye başlandı. Tabi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, bu alanlarla ilgili ziraat mühendislerimiz gerekli denetim ve çalışmaları yapıyorlar. Hastalıklı ürünlerde hastalık yönünde gerekli denetim çalışmaları yapıyorlar." dedi.
"Yüzde 50 hibeli kuru fasulye ürün işleme ve paketleme tesisi kurduk"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fasulye üreticilerine yönelik desteklerinin olduğunu belirten Saka, şunları söyledi: "Dekarda üretilen tüm fasulye için her kilogram başına 40 kuruş destek ödemesi gerçekleştirmektedir. Dekar başına yine 15 lira mazot ve gübre desteklemesi gerçekleştirmekte. Sadece bununla sınırlı değil, yine tüm fasulye alanlarında bakanlığımızın basınçlı sulama sistemlerinin, yüzde 50 hibeli basınçlı sulama sistemleri desteği sağlamaktayız. Yine ilimizde bir sıkıntımız vardı ki kuru fasulye üretim alanlarında üretilen ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi… İl müdürü olarak bir yatırımcımızla bir araya geldik. Bakanlığımızın kısa kalkınma yatırımları desteklenmesi programı kapsamında yüzde 50 hibeli bir kuru fasulye ürün işleme ve paketleme tesisini kurduk. Toplam 2 milyonluk bir yatırımdı. Bunun bir milyon lirasını bakanlığımız karşıladı. İşte, bakanlığımızın yapmış olduğu tüm bu desteklemeler ve il müdürlüğümüzün takibi neticesinde ilimizde kuru fasulye üretim alanları gitgide artmakta. Kuru fasulyede toplam Türkiye üretiminin yüzde 7'si ilimizden sağlanmaktadır."
Son olarak Saka, tarımsal üretimde kendi aile bütçesine katkı sunan ve her yıl sayıları değişmekle birlikte 2 binin üzerinde mevsimlik işçi çalıştığını ifade etti.
İlk kez bir il müdürünün tarlada kendilerini ziyaret etmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Sarımkum Muhtarı Nesim Özkan, kendilerini tarlada ziyaret ederek, sorunlarını dinleyen Saka ve diğer yetkililere teşekkür etti. (Şükrü Tontaş - İLKHA)