Bitlisli esnaf Gaziantep'i gezdi

Bitlis Belediyesinin yürüttüğü "Sokak Sağlıklaştırması Projesi" kapsamında Gaziantep'e gelen bir grup esnaf, kentte uygulamaya geçirilen projeleri yerinde görme fırsatı buldu.

Gaziantep'te "Sokak Sağlıklaştırması Projesi" kapsamında yapılan ve yapılacak çalışmaları yerinde görmek için kente gelen 45 kişilik Bitlis esnafı, kentteki tarihi eserlerin bu çalışmalarla gün yüzüne çıktığını ve aynı çalışmaların Bitlis'te de yapılmasını istediklerini söyledi.

Gaziantep'te örneği yapılan "Sokak Sağlıklaştırma Projesi"ni yerinde görmek ve esnafın hikâyesini dinlemek amacıyla kente gelen 45 kişilik esnaf, gün boyunca çalışma yapılan alanlar ile kentin tarihi yerlerini gezip, gün yüzüne çıkan tarihi yapıları ve dükkanları proje kapsamında onarılan esnafla görüş alışverişinde bulundu.

Yaptıkları gezi ile ilgili bilgi veren Bitlis Belediyesinde görevli harita mühendisi Barış Sayında, Bitlis'te devam eden "Sokak Sağlıklaştırması Projesi"nin daha sağlıklı olmasını amaçladıklarını ve bu kapsamda kentteki bir grup esnafı hem gezmek hem de yapılan çalışmaları incelemek için Gaziantep'e getirdiklerini söyledi.

Bitlisli esnafın Gaziantep'i ve yapılan çalışmaları çok beğendiklerini belirten Sayında, "Bitlis'te sokak sağlıklaştırma çalışması yapıyoruz. Yaklaşık 2 kilometrelik alanda 126 esnafımızın dükkânını ve esnafın bulunduğu caddeyi yeniliyoruz. Bunun için pilot il olarak Gaziantep'i seçtik. 45 esnafımızı Antep'e getirdik. Gaziantep'i görüp Bitlis'e de ne yapacağımızı görsünler istedik. Esnafımız Gaziantep'i çok beğendi. En çok temizlik ile trafik akışını beğendiler. Bunları Bitlis'e de istiyorlar. Esnaf kardeşlerimiz buradaki esnaflardan gerekli olan bilgileri de aldılar. Bizler de onların buradaki esnaflardan aldıkları bilgileri değerlendireceğiz." dedi.

45 kişilik esnaf grubu olarak kente geldiklerini belirten esnaftan Faysal Erem, Bitlis'in 7 bin yıllık tarihi olan bir şehir olduğunu, kentin tarihinin gün yüzüne çıkması için yıllardır beklenen bir özlem olduğunu söyledi.

Erem, "Bizi Gaziantep'e gönderen valimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çünkü yapılacak projenin bir bölümü Gaziantep'e bakılarak yapılacak. Valimizin bizleri Gaziantep'e göndermesiyle buraya geldik. Burada neler yapıldıysa Bitlis'te neler yapılacak. Bunların arasındaki eksileri ve artıları görmek için biz yaklaşık 45 kişilik bir esnaf grubu olarak Gaziantep'e geldik. Bitlis kış aylarında şartları çok zor olan bir ilimiz olduğu için Gaziantep ile Bitlis arasında elbette farklılıklar olacaktır. Bazı küçük eksiklikler var, inşallah bunlar giderilecektir. Gaziantep'e dün geldik, bugün de gezdik." ifadelerini kullandı.

"Gaziantep'i görmek lazım"

Yürütülen projenin Bitlis'in tekrar hayata geçirilmesi için çok önemli olduğunu anlatan Erem, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizler valimizle istişaremizi yaptıktan sonra bir karar vereceğiz. Gerçekten de projemiz Bitlis'in tekrar hayata geçirilmesi için çok önemli bir projedir. Çünkü Bitlis 7 bin yıllık tarihi olan bir ilimiz olduğu için yıllardır beklenen bir özlem, yıllardır beklenen bir İpekyolu projesi var. İpekyolu projesiyle Bitlis İran'a, Hazar Gölü'ne uzanacak kadar ticari hacmi olan bir ildir. Gaziantep her zamanki gibi çok güzel. Misafirperverliği konusunda gerek Antepliler, diğer arkadaşlar ve işi alan firma yetkilileri olsun bize güzel bir ev sahipliği yaptılar. Herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gaziantep'i anlatmaya gerek yok. Gaziantep'i gelip görmek lazım. İnşallah Bitlis de bir Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa gibi tarihi bir şehir olacaktır. Ticari hacmine ulaşacaktır."

Burada yapılan çalışmaları görüp, incelemek amacıyla geldiklerini dile getiren Şefik Ketboğa da "Bizler esnaf olarak eksiklikleri ve güzellikleri gördük. Biz şu an projenin detayını bilmediğimiz için bir şey söyleyemiyoruz ama buraya geldik, gördük. Buradaki esnafların hepsi aynı cadde üzerinde iş yerlerini farklı şekilde, istedikleri gibi yapmışlar. Esnaf arkadaşlar kendi isteklerini belediyeye iletmiş ve belediye de esnafın istediği şekilde bir proje yapmış. Bizim de valimizden ricamız, yapılacak bu proje isteğe göre olabilirse iyi olur. Bitlis kış memleketi olduğu için sokağa döşenecek taşların, kışın kepçe kar temizliği yaptığı zaman o taşlar bir-iki sene içerisinde kalmaz. Çok kötü bir görünüm verecektir. Emeklerimiz boşa gitmesin diye biz valimizden rica ediyoruz. Farklı bir zemin çalışması yapılsın." şeklinde konuştu.

Gaziantep'teki tarihi eserlerin yapılan bu çalışmalarla gün yüzüne çıktığını ve aynı çalışmaların Bitlis'te de yapılmasını istediklerini ifade eden Önder Gelibolu ise şunları söyledi: "Gaziantep'e gelmemiz güzel ve isabetli oldu. Buralarda yapılan çalışmaları birebir yerinde görmemiz açısından çok verimli oldu. En azından bizler burada yapılan çalışmaları gördüğümüz zaman oradaki fikirlerimiz değişemeyecektir. Ticari hacmin artacağını tahmin ediyorum. Valimize de teşekkür ederiz. Buralar bayağı bir güzel olmuş. Tarihi eserler yapılan çalışmalarla gün yüzüne çıkmış. Aynısının Bitlis'te yapılmasını bekliyoruz." (İbrahim Koçyiğit – İLKHA)
















 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bitlis Haberleri

Dur ihtarına uymayan tur otobüsünün bagajında 55 düzensiz göçmen yakalandı
Eren ailesi Bitlis'te 1 milyon meyve ağacını toprakla buluşturuyor
Bitlis’te "Bi hareketine bakar hayat" bilgilendirme programı gerçekleştirildi
Kaçmaya çalışan kamyon kasasında 91 düzensiz göçmen yakalandı
Bitlis’te kış öncesi koordinasyon toplantısı yapıldı