Önce Bitlis Belediyesi Su İşletme Müdürlüğü olarak kullanılan daha sonra da sanat merkezine dönüştürülen 120 yıllık tarihi bina, yapılan restorasyonun ardından yeniden belediye hizmeti için kullanılacak.
Belediye Su Tahsilat Merkezi ve zabıta biriminin yanı sıra belediye başkanlık makamının da içinde olacak olan tarihi binanın açılışını yapan Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu, bundan sonra bu tarihi binanın halkın hizmetinde olacağını belirtti.
Açılışta gazetecilere açıklamada bulunan Ustaoğlu, "Sokak sağlıklaştırması projesi” başta olmak üzere tarihi mekanların restorasyonuyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Ustaoğlu, “Belediyemizin geriye dönük geçmişinde çok önemli hizmetler veren bu tarihi binamızı geldiğimiz ilk günden beri söylediğimiz, ‘Kadim kent tarihi kimliğine kavuşuyor’ sloganıyla başlattığımız projelerin bir parçası olarak, bu binamızı belediyemizin ve Bitlis halkının hizmetine sunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Bu binamız yaklaşık 120 yıllık geçmişi ile ilimizin geçmişinde çok önemli yer bırakmış tarihi bir binadır. Bu binamız, yıllardır Bitlis halkına hizmet vermiştir. Daha önce restorasyonu yapılmıştı ama atıl bir vaziyette duruyordu. Hem esnafımıza hem de vatandaşımıza tarihi sokakların olduğu bu meydanda, belediyemizin hizmetlerini vatandaşlarımıza daha yakın bir yerde sunma ve iç içe olma adına dedik ki; bu tarihi binamızı tekrardan hizmete açalım.” ifadelerini kullandı.
“Bitlis tarihi kimliğine kavuşacaktır”
Bitlis’te yapılan sokak sağlıklaştırması ve giydirmelerini de hatırlatan Ustaoğlu, Bitlis’i tarihi kimliğine kavuşturacaklarının altını çizerek, şunları söyledi: “Özellikle yapmış olduğumuz tarihi restorasyon çalışmalarının ve içinde bulunduğumuz tarihi binanın üzerinde bulunduğu cadde, geçen yıl başlattığımız sokak sağlıklaştırması projesi ile 315 dükkanımıza ve ofislerimize dış giydirmeler yaptırmıştık. Sokağımızın alt yapısını yeniledik. Şu anda Bitlis halkına yakışan bir vaziyette kimlikli ve kişilikli sokak haline getirdik. Standart tabela ve vitrinleri ile bu sokağımıza bir ruh ve kimlik verdiğimizi düşünüyorum. Evet, eksiklerimiz var mıydı? Vardı. Belki noksanlarımız oldu ama bunun devamında Ulu Cami Meydanı’nda kültür sokağı çalışması da inşallah bittiğinde hem bu caddemiz hem o caddemiz bir bütün halinde 'Kale Altı' diye tabir ettiğimiz bu bölgede, bu sokak sağlıklaştırması çalışmamızın devamını yapmış olacağız. Tabi bunlarla bitmiyor. Buğday Pazarı ve Büryancılar Çarşısı diye tabir ettiğimiz yerlerde de aynı şekilde bu standartta, hatta üzerine biraz daha vatandaşlılarımızın şikayetlerini ve eksikliklerimizi de göz önüne alarak, daha da standartları yükselterek, çatıları ve giydirmeleri ile o sokaklarımızda da sokak sağlıklaştırması ve dış cephe sağlıklaştırma çalışmasını devam ettireceğiz. Tarihi sinema yokuşumuzun, sokak sağlıklaştırmasının yüzde 60-70’i bitmek üzere. Bir, bir buçuk ay içerisinde bitmiş olacak. Orada birçok vatandaşımızın hatıraları var.”
Konuşmalarının ardından Ustaoğlu, yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek yetkili firmadan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
İLKHA