Bitlis yöresinde yetişen ve lezzetiyle kaliteli ceviz çeşitleri arasında önemli bir yer tutan Bitlis cevizinde yaşanan bolluk ceviz yetiştiricilerinin yüzünü güldürüyor. Son baharın gelmesiyle hasada başlayan çiftçiler, geçen yıl yaşanan don olayından dolayı verim alamadıklarını ancak bu yılki verimden memnun olduklarını dile getirdi.
Geçen yıl don olayı nedeniyle cevizde verimin olmadığını, bu yılki verimin daha iyi olduğunu ifade eden ceviz yetiştiricileri, dışarıdan ithal edilecek cevizlerin kendilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Henüz hasada yeni başladıklarını ifade eden ceviz üreticilerinden Ahmet Tontaş, “Yılın ilk ceviz silkeleme hasadına başlıyoruz.” dedi.
Tontaş, “Geçen yıl Mart ayında, tamda cevizlerin çiçek açtığı sezonda Türkiye genelinde kar yağmış ve ardından don olayı yaşanmıştı. Birçok meyve gibi ceviz de bundan nasibini aldı. Ağaçlar ceviz tutmadığından fiyatlar da tabii olarak yükseldi. Yerli ceviz olmadığı için ilimize dışarıdan ceviz ithal edildi. Ama bu yıl ceviz vardır. Hem de güzel bir kaliteye sahiptir. Fiyatlar ilk etapta pahallı olsa da ilerleyen günlerde fiyatlarda düşüşün olacağını tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Henüz ilk hasadıyla birlikte piyasada cevizin kilosunun 12-15 TL arasında satıldığına dikkat çeken Tontaş, yerli cevizin vitamin değerinin ithal cevize nazaran çok daha yüksek olduğunu söyleyerek yerli Bitlis cevizi alınması tavsiyesinde bulundu.
Cevizin faydaları
Uzmanlar tarafından günde 3-5 adet tüketilmesi önerilen cevizin faydaları saymakla bitmiyor. Verem ve diyabet hastalıklarının tedavisine yardımcı olduğu bilinen cevizin meyvesi, yaprakları ve kabuğu ilaç yapımında kullanılıyor.
Kandaki zararlı kolesterolün birikmemesini sağlayan ceviz, yüksek kolesterolü düşürür. Mide, bağırsak, böbrek ve deri rahatsızlıkları, damar tıkanıklığı gibi pek çok hastalığın tedavisini hızlandırır. İçeriğindeki, A, B1, B2, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra, gümüş iyonu bulunduran tek meyve olarak biliniyor.
Cevizinin ayrıca beyin sağlığı ile zekâ üzerinde çok faydasının olduğu uzmanlarca dile getiriliyor. (Şükrü Tontaş - İLKHA)