Bitlis Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, 3 Aralık Dünya Engeliler Günü dolayısıyla bir program düzenlendi.
Ahlat Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen programa, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Ahlat Kaymakamı Mustafa Akgül, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili İsmetullah Altun, İl Müftüsü M. Faysal Geylani, Engelli derneği üyelerinden oluşan yaklaşık 40 kişi katıldı. Programda konuşan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla düzenlenen bu programın aslında, engellilerin dertleri ile dertlenmek ve bu sıkıntılarının giderilmesi adına çalışma yapmak olduğunu belirtti.
Ustaoğlu, "3 Aralık Dünya Engelliler günü her yıl geleneksel olarak engellilerimizin dertleri ile dertleşmek sıkıntılarının giderilmesi adına böyle bir gün olsa da biz her zaman engellilerimizin yanındayız. Bu yeni kurulan Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezinin de hizmete girmesiyle birçok sorunu da ortadan kaldırdık. Aslında onlara engel çıkaran bizleriz. Kamu kurumları olarak binalarımızın alt yapı hizmetlerini ve günlük yaşamlarını, hayatlarını sürdürme adına uygun standartlarda yapsak bu konu gündeme gelmez." dedi.
Son yıllarda engelliler için çıkarılan yasalara da değinen Ustaoğlu, şunları söyledi: "Hükümetimizin çok özverili çalışmasıyla birçok ilerleme kaydettik. Belediyelerimizin yaptığı hizmetlerle kamu hizmetlerinden istifade etmek adına sevindirici çalışmalar oldu. Özellikle bunu ifade etmek isterim. Toplumun yüzde 6’sı civarında engellimiz var. Yıllardan beridir kanayan yaramızdı. 2005 yılında sosyal hizmet alanında reform diyebileceğimiz alanda yapılan çalışmalarla kendi evinde bir odaya hapsedilmiş olan engellilerimize bu tip imkânlar sağlanarak, toplumun her yerden hizmet alabilir konuma gelmiş olmamız sevindirici bir gelişmedir."
"Ailesinde engeli olan bir alenin ferdiyim"
Ustaoğlu, 38 yaşındaki bir kardeşinin de engelli olduğunu dile getirerek, "Ben de ailesinde engeli olan bir alenin ferdiyim. Bunların sıkıntılarını, ne tür sıkıntılar çektiklerini çok iyi bilirim. Benim kardeşim de 38 yaşındadır. Onun yüzünün gülmesi demek hepimizin yüzünü gülmesi demektir. Devletin sağladığı bu imkânlar, ailelere sağlanan imkânlar engellilerimizin yüzünü güldürüyor. Bunlar 10-15 yıl önce hayal edilemezdi. Özellikle evde bakım dediğimiz hizmette evde bakana verilen hizmet alanında 500 bin kişiye maaş ödeniyor. Bu tür engelsiz yaşam merkezlerinde tüm ihtiyaçlar karşılanıyor. Her birinin ailesi ile birlikte mutlu olduğu engellilerimiz var. Bir buçuk ay önce hizmete başlayan bu merkezimizin eksiklilerini de tamamlayarak sıcak bir aile ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Buraya kadar gelerek bizlere eşlik eden tüm engelli kardeşlerimize teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Konuşmaların ardında Ustaoğlu, Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan engellilerle tek tek ilgilendi. Engellilerin söylediği şarkılar ve okuduğu şiirleri de dinleyen Ustaoğlu ve beraberindekiler daha sonra merkezden ayrıldılar. (Şükrü Tontaş-İLKHA)