Bitlis'te engelliler için mavi kapak toplama kampanyası başlatıldı

BEÜ öğrencileri, "Sosyal Sorumluluk Projesi" kapsamında engelli bireylere destek olmak amacıyla "Mavi Kapak" toplama kampanyası başlattı.

Fen Edebiyat Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Hatice Özdil öncülüğünde başlatılan ve Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin destek verdiği kapak toplama kampanyası kapsamında 2 ayda 30 bin kapak toplandı. 

Değişik kurumlardan, okullardan, çevreden, zaman zaman sokakta bulunan şişelerden her gün poşet dolusu kapak toplayarak biriktiren öğrenciler, Eskişehir'de yaşayan ve sosyal medyada "Dede torun mavi kapak" adıyla projelerini yürüten ekibe gönderildi.

Proje hakkında açıklamada bulunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, engellilerin ihtiyaçlarının giderilmesi için bu projeye destek veren herkese teşekkür etti.

Demirtaş, "Kampanya son derece önemli bir çalışma. Kısa süre içerisinde bu kadar çok kapağın toplanması, buradaki performansın başarısını ortaya koyuyor.  Engel diye bir şey yoktur. Çünkü engelli diye tanımlanan bireylerin ulusal ve uluslararası düzeyde gösterdikleri büyük başarılar var. Ülkemizi ve bizleri gururla temsil ediyorlar. Biz de onlarla gurur duyuyoruz. Dolayısıyla engelli olarak tanımlanan ama asla engelli olarak görmediğimiz bireylerin ihtiyaçlarının giderilmesi için başlatılan bu projeye destek veren herkesi tebrik ediyor, emeği geçen arkadaşlarımızı tebrik ediyorum." dedi.

"Kızımla oynarken bu kampanya aklıma geldi"

Kampanyaya öncülük eden Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Hatice Özdil ise bu projeye 4 yaşındaki kızıyla beraber başladığını belirtti.

Özdil, "Mavi Kapak Projesi' yıllardır basında yer alan bir projeydi. Ancak son zamanlarda kaldırıldığını duymuştum. Bu projeye kızımla başladım. 4 yaşındaki kızımla beraber bu kapaklarla oynarken ciddi anlamda biriktiğini fark ettim. Sonra bunları nasıl kullanabiliriz diye düşündüğümde kapak toplama kampanyaları aklıma geldi. Bunun üzerine internette bir araştırma yaptım. Bu kampanyanın bazı kötü suiistimaller üzerine bittiğini gördüm. Ama hala şahsi olarak kampanyayı devam ettiren birçok insana rastladım. 75 yaşını aşkın bir dedenin 17 yaşındaki torunuyla beraber Türkiye'nin dört bir yanından gelen kapakları kendi evlerinin altında biriktirdiklerini gördüm. Kendi anlaştıkları bir plastik kırımcısına satıyorlar. Bunun karşılığında kazandıkları parayla da engelli kardeşlerimize tekerlekli sandalye alıyorlar. Bunları görünce engelli kardeşlerimizin bu mutluluğu beni çok heyecanlandırdı.  Kızımla başladığım kapak toplama işi neden daha fazla olmasın diye düşündüm. Öğrencilerimle bu durumu paylaştım. Bunun lafta kalmamasını temenni ettim ve öyle de oldu.  Öğrenciler kantinlerden, yurtlardan, kurum ve kuruluşlardan ve buranın sert iklimine rağmen sokaklardan getirdikleri poşet poşet kapaklarla beni çok duygulandırdılar. 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde 30 bin kapak toplamak çok güzel bir duygu. Açıkçası gençlerin bu çabası benim geleceğe dair ümitlerimi yeniden yeşertti." ifadelerini kullandı.

"Kampanyamız devam edecek"

Plastiklerin aynı zamanda doğaya verdiği zarara da değinen Özdil, başlattıkları projenin devam edeceğini söyledi.

Özdil, şunları kaydetti: "Bize destek vermek isteyenlerde hem engelli kardeşlerimize yardımcı olurlar hem de yüzyıllarca süren plastiğin çevreye getirdiği kirliliği engellemiş olurlar. Bitlis'te bulunan derelerin, Nemrut gibi bir doğa güzelliğinin ve Van Gölü'nün kirli olmasından şikâyet ediliyor. Ama bu şikâyet edişin yanında bir icraat yok. Kendi adımıza bu kadar kapağı doğadan kaldırmış olduk. Bu projeyi genişletmek istiyoruz. Bence sadece çocuklara ve gençlere değil, yetişkinlere de bu bilinci kazandırmalıyız. Bu dünya bizim, başka bir dünya yok. Torunlarımıza ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak istiyorsak bu kampanyayı sahiplenmeliyiz. Kapaklardan, geri dönüşüm eşyaları üretildiği için böylece ekonomiye de katkıda bulunan kapak toplama projemizi destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda dekanımız olan Prof. Dr. Mehmet Demirtaş'a, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Taşkıran'a ve fakültemizin öğrencilerine çok teşekkür ediyoruz. Kapak toplama kampanyamız Fen Edebiyat Fakültesi'nde devam edecek olup, herkesin katılımını ve desteklerini bekliyoruz."

"178 tekerlekli sandalye verildi"

Projeye destek veren Fen Edebiyat Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinden Rabia Özbek ise bu projeye yaklaşık 11 hafta önce dâhil olduklarını dile getirdi.

Özbek, "Bu projede yer almamızın sebebi, engelli kardeşlerimize bir umut da bizim olmak istememiz. 12 yıldır süren bu sosyal sorumluluk projesiyle dün 178'nci tekerlekli sandalye verildi. Ben bu projeye dâhil olduğumda mavi odaklı yaşamaya başladım. Buna dair olan sloganım 'Bir mavi kapak, bir masum yürek' olmuştu. Şunu da belirtmek isterim; sadece mavi değil, her türlü plastik kapakla kampanyaya destek verebilirsiniz."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bitlis Haberleri

Dur ihtarına uymayan tur otobüsünün bagajında 55 düzensiz göçmen yakalandı
Eren ailesi Bitlis'te 1 milyon meyve ağacını toprakla buluşturuyor
Bitlis’te "Bi hareketine bakar hayat" bilgilendirme programı gerçekleştirildi
Kaçmaya çalışan kamyon kasasında 91 düzensiz göçmen yakalandı
Bitlis’te kış öncesi koordinasyon toplantısı yapıldı