Yapılan çalışmayla göllerdeki balık miktarını artırmayı hedeflediklerini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, yavrulanma döneminde bilinçsiz avlanmanın yapılmaması için çağrıda bulundu.
Üretimi artırmak adına sürekli sahada çiftçiyle birlikte olduklarını dile getiren Çelik, il genelinde yıllık yaklaşık 200-250 ton arasında kültür balıkçılığının yapıldığını söyledi.
“İç Sularda Balıkla Projesi” kapsamında Ahlat ilçesinde bulunan Nazik Gölü ile Adilcevaz ilçesinde bulunan Aygır Gölü’ne 70 bin yavru sazan balığı bıraktıklarını ifade eden Çelik, su ürünlerinden balığın hem il hem de ülke için önemli bir gıda olduğunu belirtti.
Çelik, “Dünya geneli ‘pandemi’ye dönüşen Covi-19 salgını ülkemizi de olumsuz etkiledi. Pandemi süresince ülkemizde 82 milyon insanımızın doyması, yeterli gıdanın üretimi, üretilen gıdanın arzı, sofraya ulaştırana dek Sayın Cumhurbaşkanımızın, Tarım Orman Bakanlığımızın, İl Valimiz Oktay Çağatay’ın talimatlarıyla bizlerde Bitlis Tarım İl Müdürlüğü olarak mühendislerimizle, veterinerlerimizle ve ilgili personellerimizle sahadayız. Üretim olsun diye sürekli çiftçi ve üreticimizin yanındayız.” dedi.
“Bu projenin amacı tarım ve hayvancılıkta sürekliliğin sağlanmasıdır”
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün uygulamakta olduğu “İç Sularda Balıklama Projesi” kapsamında ilde taleplerinin olduğunu hatırlatan Çelik, şunları söyledi:
“Bakanlığımız tarafından Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nde üretilen 70 bin adet sazan cinsi yavru balık bize gönderildi. Ahlat ilçemizde bulunan Nazik Gölü’ne 40 bin adet atacağız. 30 bin adette Adilcevaz ilçemizde bulunan Aygır Gölü’ne bırakacağız. Bu projenin amacı tarım ve hayvancılıkta sürekliliğin sağlanması. Malumunuz su ürünlerinde balık önemli bir gıdadır ilimizde ve ülkemizde. Sürdürülebilir tarımsal üretimin devamı için balıklama faaliyetini bu şekilde yapıyoruz.”
“Su ürünleri Bitlis ekonomisine yıllık 4 milyon TL katkı sağlıyor”
Balıkçılık yapan vatandaşlara seslenen Çelik, suya bıraktıkları yavru balıkların gelecek yıl bu vakitte kadar avlanmaması gerektiğini, en azında bir üreme mevsiminin üzerinden geçmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, aksi takdirde yaptıkları çalışmaların heba olacağını ifade etti.
Su ürünlerinin Bitlis ekonomisine yıllık 4 milyon TL katkı sunduğuna dikkat çeken Çelik, “İlimizde 7 adet su ürünleri üretim tesisimiz var. Her yılı yaklaşık 200-250 ton arasında kültür balıkçılığı yapılmaktadır. Su ürünlerinin ilimize gayri safi milli hasıla anlamında yaklaşık 4 milyon TL ekonomiye katkı sunmaktadır. Biz bu ‘pandemi’ sürecinde çiftçilerimizin, insanlarımızın evde kalarak sağlıklarını korumalarını diliyoruz. Biz onların yerine sürekli sahadayız ve çalışmalarımız devam ediyor. Ramazan Bayramı’nın Türkiye toplumuna ve İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum.” diye temennide bulundu.
İLKHA