BM: İdlib’e operasyon kanlı ve korkunç bir savaşa dönüşebilir

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, İdlib'e yapılacak bir operasyonun potansiyel bir insanlık felaketine, korkunç ve kanlı bir savaşa yol açabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İdlib için toplandı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine Cenevre’den katıldığı video konferans aracılığıyla İdlib’deki son durum ve olası bir askeri operasyonun bölgede oluşturacağı olumsuz etkiler konusunda bilgi verdi.

İdlib’e yönelik askeri bir operasyonla birlikte bölgede krizin kanlı ve korkunç bir savaşa dönüşme tehlikesi olduğunun altını çizen Mistura, “Askeri bir operasyon korkunç ve kanlı bir savaşa neden olur. Büyük bir insani felakete yol açar. Siviller potansiyel kurbanlar haline dönüşebilir. Kapsamlı bir saldırının bölgesel ve uluslararası oyuncuları da kapsaması durumunda olayların hızlı tırmanma tehlikesi var.” diye konuştu.

Suriye Özel Temsilcisi Mistura, İdlib konusunda hem Türkiye hem de Rusya’nın konulara yaklaşımlarının oldukça önemli olduğunu belirterek, iki ülke arasında bu konuda görüşmelerin devam ettiğini ayrıca Suriye hükümeti yetkililerinin Türkiye’yle karşı karşıya gelmek istemediklerini belirten açıklamalar yaptıklarını kaydetti.

Mistura, İran’da gerçekleşen üçlü zirve sonrasında Tahran’dan oldukça akıllı açıklamalar geldiğini kaydetti. Tahran’da gerçekleşen zirvenin önemli olduğunun altını çizerek, “İdlib konusunda ya siyasi çözüm yolu bulunacak ya da yeniden korkunç şeylerle karşı karşıya kalacağız” dedi.

“İdlib’de sıkışıp kalmış insanlar var”

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyon Bölümü Direktörü John Ging de Güvenlik Konseyi’nde bir konuşma yaptı. Ging, İdlib Vilayetinde üç milyon kişinin sıkışıp kaldığının altını çizdi.

İdlib’de sıkışıp kalan insanların büyük bir mağduriyet içerisinde olduğunu belirten Ging, "Bunların arasında ülke içinde yerlerinden edilmiş 1,4 milyon insan var." dedi.

Rusya Federasyonu Büyükelçisi Vasily Alekseevich Nebenzya ise Güvenlik Konseyi kararlarının, “açıkça terör örgütlerini kapsamadığını” savundu ve "Onlara karşı mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Bu bağlamda, sürekli olarak uluslararası toplumu işbirliği temelinde hareket etmeye çağırıyoruz." diye konuştu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Güvenlik Konseyi'ndeki konuşmasında  "İdlib'e yönelik herhangi bir operasyonun Suriye'deki çatışmanın tehlikeli bir şekilde tırmanmasına yol açacağını düşünüyoruz. Esed, Rusya ve İran böyle devam ederse, sonuçlar korkunç olacaktır" dedi.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, "Suriye yönetiminin İdlib'den terör örgütlerini temizleme hakkı vardır. İdlib bir Suriye kentidir, coğrafya eğitimi olsun diye yine söylüyorum. İdlib Somali'de değil, Suriye'dedir. Suriye'nin meşru egemenlik hakları vardır. Bu haklar da uluslararası hukuk, BM kuralları kapsamında güvence altına alnmştır." diye konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Suriye Haberleri

Siyonist rejim fırsattan istifade ederek Şam'ın yakınlarına kadar ulaştı
Şam’da rejim kuvvetleri kontrolü kaybetti
Suriye'ye deprem yardımlarının ulaştırılması için iki sınır kapısı daha açılacak
Umut Kervanı'ndan Suriye depremzedelerine yardım
STK'lar "acil yardım" çağrısı yapıyor