Böbrek hastası 49 yaşındaki Şengül Çaygeçen ile 31 yaşındaki Serdar Aydoğdu, özel bir hastanede oldukları çapraz nakille sağlıklarına kavuştu. Uygun böbrek bulunamaması nedeniyle kadavra listesine yazılan ancak uzun süredir nakil olma umuduyla bekleyen hastalar, çapraz nakille yeniden hayat bulduklarını söyledi.
Hiç ummadıkları bir anda çapraz nakil olma şanslarının olduğunu belirten Şengül Çaygeçen, “Kaderimde, hayatımda hiç görmediğin birinin böbreğini almak varmış. Eşim, bana böbreğini vermeyi çok istedi. Yapılan testlerde uygunsuzluk ortaya çıktığını öğrenince çok üzülmüştük. Ama şans bize de güldü. Eşim, böbreğini bana veren Şaziye Aydoğdu’nun oğlu Serdar’a böbreğini verdi. Biz artık Aydoğdu ailesiyle akrabayız. Onlar artık kanımız, canımız.” şeklinde konuştu.
“Son çarenin böbrek nakli olduğunu söylediler”
Nakil için Eskişehir’den Antalya’ya gelen Şengül Çaygeçenyıllardır süren böbrek hastalığı mücadelesinden galibiyetle çıkmaktan çok mutlu olduğunu söyleyerek, “Hastalığımı öğrendiğimde 39 yaşındaydım. Nefes almakta zorlanıyor, ilaç tedavisi görüyordum. Zamanla ilaç tedavisine yanıt vermeyince, diyalize başladım. Bir süre sonra nefes alamaz hatta yatamaz oldum. Hekime tekrar başvurduğumda son çarenin nakil olduğunu söyledi. Bir arkadaşımızın tavsiyesi üzerine Antalya’ya geldik. Ancak çapraz nakil hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Yapılan yönlendirmelerde ne olduğunu öğrendik ve çapraz nakil olmak nasip oldu.” ifadelerini kullandı.
Şengül Çaygeçen’in çiftçilikle uğraşan 53 yaşındaki eşi Mehmet Çaygeçen, “Çapraz nakil sonucunda, böbreğim hayatımda hiç tanımadığım birine nakledildi. Aslında bakarsanız bir hayat kurtardım. Genç bir kişiye böbreğimi vermek beni çok mutlu etti. 2 çocuğumuz var, ben böbreğimi vermeseydim onlar vereceklerdi. Eşim, Aydoğdu Ailesi’ni telefonuna ‘Can kardeşler’ diye kaydetti. Biz bir aile olduk. Serdar artık bizim oğlumuz. Herkesin böbreklerini bağışlamasını diliyorum. Böbrek nakli gerçekten korkulacak bir ameliyat değil.” Dedi.
Doğuştan idrar kaçağı hastası olduğunu söyleyen 31 yaşındaki Serdar Aydoğdu ise “5 yaşımdan beri idrar yollarımla ilgili tedavi görüyordum. Zamanla idrar kaçağı böbreklerime zarar verdi. Annem bana böbreğini vermek istedi ama kanımız tutmadığı için verici olamadı. Babam ve ablam da verici olmak istedi ancak ikisinin de kan grubu uymadı. Kadavra listesine ve hatta çapraz nakil listesine İstanbul’da yazıldım. Aslına bakarsanız bizim, Çaygeçen Ailesi’yle buluşmamız gerçek bir şans. Onların artık hayatımızda büyük bir yeri var.” diye açıklamalarda bulundu.
“Böbreğimi verdim, sapasağlamım”
Serdar Aydoğdu’nun annesi 52 yaşındaki Şaziye Aydoğdu, “Serdar küçükken idrara çıkamıyor çok ağlıyordu. Sabahlara kadar hiç uyumazdı. Çok hastane, çok hekim gezdik. İdrarın böbreğe kaçmasıyla, diyalize girmek zorunda kaldı. Oğluma böbreğimi vermek istedim, uyumlu olmadı. Kader o ya isteğim çapraz nakille gerçekleşti. Etrafımızdaki insanlardan,‘Sen de yarım olursun, günah, tek böbreğinin yaşadığı kadar yaşarsın gibi’ tepkiler aldım. Ben iki böbreğimi de versem oğlum kurtulsun istedim. Onlara da bir takım şeyleri anlattım. Kimi inandı kimi de inanmadı. Böbreğimi verdim, sapasağlamım.” şeklinde konuştu.
“Çapraz nakille pek çok kişi sağlığına kavuşuyor”
Çapraz nakille birçok böbrek hastasına yeni hayat verebildiklerini söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ise şunları söyledi:
“Organ naklinde uygun vericileri olan hastalar, şanslı hastalardır. Çapraz nakilde; kan grupları kendi hastalarına uymayan hastalar, aynı şekildeki diğer hastalarla organ bağışı yaparak sağlıklarına kavuşabilirler. Vericilerin uygunluğundan sonraki en önemli aşama yapılan ameliyatların başarısıdır. Bu hastalarımızda başarılı geçen organ nakli ameliyatlarından sonra sağlıklarına kavuştular.” (İLKHA)