Böbrek başta olmak üzere vücuda giren atık ve zararlı elementleri kandan ayırarak süzer vücuttan dışarı çıkarılmasını sağlar.
Bazen böbrekler işlevlerini tam olarak yerine getiremez bu gibi durumlarda ürik asit ve magnezyumlar böbrek içersinde kalır. Böbrek içinde kalan elementler birikerek kristalleşmeye başlar.
BÖBREK TAŞI OLUŞUMU
Böbrek kanı süzerken derişimin artış göstermesi ile ürik asit gibi elementler birikir ve böbrek taşı hastalığına yol açar.
Bu maddelerde ilerleyen zaman ile çökelti oluşur ve biriken çökelti böbrek taşına yol açar. Böbrek taşı riski kişilerin genel sağlık durumuna göre değişir. Böbrek taşı tekrar nükseden bir hastalıktır. Daha önce böbrek taşı oluşmuş bir kişide hastalığın tekrarlaması çok yüksek ihtimaldedir. Bu nedenle kişi çok dikkatli olmalıdır.
BÖBREK TAŞININ SEBEPLERİ
Böbrek taşı özellikle vücudun su ihtiyacının karşılanmaması ve beslenme bozukluklarından dolayı meydana gelmektedir. Ayrıca hareketsizlik ve spor yapmamak da böbrek taşını tetiklemektedir.
BELİRTİLERİ
*Aşırı ağrı
*İdrarda kan görülmesi
*Mide bulantısı
*Kusma
*İdrar yaparken yanma ve acı hissi
*Sık aralıklar ile idrara çıkma
Sayılan belirtiler haricinde hiçbir şekilde belirti vermeyen böbrek taşları da mevcuttur. Tesadüfen ya da herhangi bir muayene sonucu kişide böbrek taşı gözlemlenebilir.