Böbreklerin düşmanı stresi yenin

8 Mart “Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Profesör Gülten Kaptan Ateşoğlu, insan sağlığı için önemli olan böbrekler için stresten uzak durulması tavsiyesinde bulundu.

8 Mart “Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Profesör Doktor Gülten Kaptan Ateşoğlu, vücudumuzun atık temizlik merkezi olan böbreklerin, insan sağlığı için önemli işlevleri olduğunu belirterek, “Stresten uzak durun, uykunuza dikkat edin, tuz ve kafein alımını sınırlandırın” tavsiyelerinde bulundu.

Böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak için tüm dünyada her yıl Mart ayının ikinci perşembesi “Dünya Böbrek Günü” olarak kutlanıyor.

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla açıklama yapan Profesör Doktor Gülten Kaptan Ateşoğlu, böbreklerin, vücudu sağlıklı tutmak için çok önemli işlevleri olduğunu söyledi. Profesör Ateşoğlu, “Böbrekler, vücut sıvılarını dengeler, günde 1-2 litre idrar yapar. Sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi önemli mineralleri düzenler, atık ürünleri, ilaç ve toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Kan basıncını kontrol eden, kırmızı kan hücreleri yapan ve kemiklerinizi sağlıklı tutan hormon salgılar. Öyleyse böbrekleri korumak demek bir anlamda böbrek hastalıklarından korunmak demektir.” dedi.

“Stresten uzak durun”

Aşırı ya da sürekli stresin insan sağlığına zarar verdiğini belirten Profesör Ateşoğlu, “Stres zamanla böbrek hastalığına yakalanma riskini yükseltir. Zaten kalp ya da böbrek hastalığınız varsa, vücudun stres tepkileri daha tehlikeli olabilir. Stresin tamamen ortadan kaldırılması çok zor olsa da stresin azaltılması, böbreklerinizin ve genel sağlığınızın korunması için son derece önemlidir.” diye konuştu.

Stresli olunduğunda kolay ve lezzetli diye hemen patates cipsine yönelmemek gerektiği uyarısında bulunan Profesör Ateşoğlu, “Masum gibi görünen yiyecekler genellikle böbrekler üzerinde olumsuz etkilere neden olabilecek sodyum ve fosfor katkı maddeleri bakımından yüksek değerlere sahip olduğundan, bu gıdaları tüketirken bilinçli olunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Tuz ve kafein alımının da sınırlandırılması gerektiğini dile getiren Profesör Ateşoğlu, böbrek hastalığının ikinci en önde gelen nedeni olan, kalp krizi ve inme riskini artıran yüksek tansiyonunu kontrol etmek oldukça önemlidir.” dedi.

 “İyi bir gece uykusu çok önemli”

Düzenli egzersiz yapmanın da yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabildiğini, hatta az miktarda fiziksel aktivitenin stres seviyesini düşürdüğünün kanıtlandığını kaydeden Profesör Ateşoğlu, “Kendinize olumlu bir tutum ve bakış açısı kazandırın. Bu stresi azaltmak sağlıklı kalmanız için önemli bir rol oynayabilir. Bol bol uyuyun. İyi bir gece uykusu ve dinlenme birçok insanın düşündüğünden daha da önemli. Yetersiz uyku iştahı artırır. Alınacak kilolar beraberinde sağlık problemlerini getirir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?
Başarıyı engelleyen psikolojik engel: Erteleme alışkanlığı