Boğaz enfeksiyonları kalbi vuruyor

Akut ateşli romatizmal hastalığına karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, bu hastalığın tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Akut romatizmal ateş hastalığı ve tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Uz. Dr. Gökmen Bellur, tedavi edilmeyen boğaz hastalıklarının yaklaşık 3 hafta sonra ciddi hastalığa neden olabileceğine dikkat çekti.

Toplu halde yaşanan okul, yurt, tatil köyü gibi mekanlarda bu hastalığın daha ağır seyrettiği için tedavisinin dikkat gerektirdiğini belirten Uz. Dr. Bellur, halk arasında “kalp romatizması” olarak adlandırılan akut romatizmal ateş hastalığının, tüm dünyada çocukluk ve erişkinlik döneminde görülen kalp hastalıklarının en sık sebebi olduğunu belirtti.

Eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklık varsa dikkat!

Gelişen ülkelerdeki erken tanı ve yeterli tedaviler sayesinde akut romatizmal ateşin gelişme olasılığı ve buna bağlı kalp kapak hastalıklarının eskiye oranla oldukça azalmış durumda iken gelişmeyen ülkelerde önemli bir sorun olduğunun altını çizen Uz. Dr. Bellur, akut romatizmal ateş tablosunun en sık görülen bulgusunun, büyük eklemlerdeki ağrı, şişlik ve kızarıklıktan oluşan artrit tablosu olduğunu söyledi.

Ağrılı seyreden eklem tutulmasının, genellikle hastalık kalıntısı bırakmadan iyileştiğini belirten Uz. Dr. Bellur, “Daha az görülen diğer bulgular ise, kalbin etkilendiği göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikayetler ile kendini gösteren kardit tablosudur. Geç dönemde ise beyin ve santral sinir sisteminin etkilenmesi ile oluşan tablolar ve bazı cilt bulguları ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar eklemlerin etkilenmesi ile oluşan artrit, vücutta hasar bırakmadan iyileşiyor olsa bile, kalp ve beyin tutulması sonrası kalıcı hasar görülebilir.” dedi.

“Boğaz enfeksiyonu hastalığın seyrini hızlandırıyor”

Kalp tutulumu tüm akut romatizmal ateş geçiren hastaların yüzde 50 kadarında görüldüğünü belirten Uz. Dr. Bellur, “Kalp tutulumu gelişen hastaların yaklaşık olarak yüzde 70’inde ileriki yıllarda daha belirginleşerek, kalp kapak hasarları ortaya çıkar. Enfeksiyonun görülme yaşları genellikle çocukluk dönemidir. Erken dönemdeki sıkıntılar geçtikten sonra hastaların uzun bir süre herhangi bir şikayeti olmaz.” şeklinde konuştu.

“En önemli korunma yöntemi 28 günde bir uygulanan koruyucu iğnelerdir”

Kapak harabiyetine bağlı nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı gibi şikayetlerin orta yaşlarda ortaya çıktığını belirten Uz. Dr. Bellur, bu hastalığın yavaş ilerleyen bir karaktere sahip olduğunu belirterek, “Ancak sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonu atakları, hastalığın seyrini hızlandırıp, daha erken yaşlarda şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu önemli nokta, hastaları sık hastalanmaktan korumanın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu amaçla tüm dünyada uygulanan en önemli korunma yöntemi 28 günde bir uygulanan koruyucu iğnelerdir. Bu, tedavinin şekli, dozu ve uygulanma süresi ise, pek çok faktörün birlikte değerlendirilmesi sonrası hekim tarafından kararlaştırılan bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?