Türkiye’nin ikinci içme suyu projesi olan ve temeli Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılan “Düzbağ İçme Suyu Projesi” ile ilgili bilgi veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanacağını, proje kapsamında yürütülen çalışmalarda yüzde 40 seviyesine gelindiğini söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, DSİ Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttükleri “Düzbağ İçme Suyu Projesi” ile ilgili bilgi verdi. Ulusal ve yerel medya temsilcileriyle bir araya gelen Şahin, düzenlediği basın toplantısında, “Düzbağ İçme Suyu Projesi”ni ve kazanımlarını anlattı.
Şahin, Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere su tarifesinde yüzde 15 oranında bir indirime gitme kararı aldıklarını, indirimin ise şubat ayında su faturalarına yansıtılacağını söyledi.
Suyun hayat ve bir medeniyet olduğunu vurgulayan Şahin, “Bütün dünyanın gündemi su yönetimidir. Özellikle sürdürülebilir kalkınmada su hayati meseledir. Bölgemiz için su yönetimi petrol, altın kadar önemlidir. 2,5 milyon nüfuslu kentte su artık bir hayat oldu. Gaziantep'in büyümesini iyileştirmeden, göçü kalkınmaya ve zenginliğe dönüştürmek zor olur. Bunun için su yönetimi çok önemlidir. 2023 ve 2071 hedefini yakalamamız için dev projeler hazırladık.” dedi.
2015 yılının sonuna doğru kentin su sorunu yaşamaya başladığını belirten Şahin, şunları söyledi: “Su kaynağının hızlıca kente gelmesi gerekiyordu. Orman ve Su İşleri Bakanlığının programında bu proje yoktu. Kurak bölgede olmamızdan dolayı ve hızla artan nüfusa karşı Ankara'yı harekete geçirdik. Cumhurbaşkanımız ilgili bakanlığa talimat verdi. 1,5 yılda projenin yarısını tamamladık. 8 yıllık Türkiye projesi beni çok heyecanlandırıyor. Bizim dönemimizde de şehre bir iz ve eser bırakacak en önemli iş “Düzbağ” projesidir.”
Şimdi suda indirim zamanıdır. Halkımız şubat ayında suda yüzde 15 indirimi cebinde görecek. Hem daha ucuz su, hem daha kaliteli su getirecek çalışmalar 2018'de tamamlanacak. Su medeniyettir, gelecek medeniyetler adına su sorununu çözdüğümüz için onur ve şeref duyuyorum.''
Şehrin kendi sınırları içerisinde su ihtiyacının ancak yüzde 5'ini karşılayabildiğini ifade eden Şahin, “Fırat'a akan bu güzel suyu ‘Düzbağ’ projesiyle şehrimize döndürdük ve Türkiye'nin en büyük bütçeli baraj projesini hayata geçiriyoruz. Elektrik masrafları düştüğü için belediyemiz, su getirme maliyetini aşağıya çekerek bunu vatandaşımıza yansıtmaya karar verdi, suyu yüzde 15 ucuzlattık. Kayıp kaçak oranı yüzde 55'lerden yüzde 40'lara düştü. Biz de bunu hızlı bir şekilde vatandaşımıza yansıttık. Çünkü asgari ücretli için, orta gelir grubu için, sabit giderler çok önemli. Projemiz bitmeden günlük hayata yansımaları başladı.” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin içme suyu alanında ikinci en büyük yatırımlarından olan bir milyarlık bütçeli “Düzbağ İçme Suyu Projesi”nin en kısa zamanda meyvesini verdiğini belirten Şahin, proje kapsamında da yürütülen çalışmalarla Kartalkaya Barajı'ndan gelen eski boruların da 2,60 metre çapında olan çelik borularla değiştirildiğini bildirdi.
Şehrin içme suyunun, Kahramanmaraş’ın yer altı ve yer üstü kaynaklarından karşılandığını anımsatan Şahin, “Gaziantep, içme suyu ihtiyacının yüzde 74’ünü Kartalkaya Barajı’ndan, yüzde 21’ini Mizmilli Kuyuları’ndan ve yüzde 5’ini ise şehir merkezi kuyularından temin etti. Proje, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan Melen Çayı Projesi’nden sonra Türkiye'nin ikinci en büyük projesi olacak. Düzbağ Projesi kapsamında, 2,6 metre çaplı çelik borulardan oluşan isale hattı inşa edilecek.”diye konuştu.
Şahin, projeyle 130 kilometreden Gaziantep'e su getireceklerini aktararak, 25 Aralık 2018’de şehre Düzbağ'dan su akıtacaklarını da sözlerine ekledi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Edoğan da, kentin içme suyu sorununu çözecek olan Düzbağ içme suyu projesinin hayati önem taşıdığını belirterek, çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti.
GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise, hazırlanan slayt eşliğinde proje hakkında katılımcılara teknik bilgiler verdi.
Tanıtım toplantısının ardından Şahin ve basın mensupları, Düzbağ Tüneli'ni yerinde inceledi.
İLKHA