İşgalci Siyonistlerin Dışişlerinden yapılan açıklamaya göre, 23-27 Ekim tarihlerinde Togo’nun başkenti Lome’de yapılması planlanan "Birinci İsrail-Afrika Zirvesi" birçok Arap ülkesinin Togo’yu boykot etme tehdidinden dolayı alternatif bir tarih verilmeksizin ertelendi.
Ekim ayında yapılması planlanan ve Siyonist işgalcilerin Afrika’ya açılmasında bir ilk olması beklenen "İsrail-Afrika Zirvesi", başta Filistin olmak üzere birçok Arap ülkesinin baskısından dolayı ertelendiği açıklandı.
Afrika zirvesi içerinde yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti, Fas, Cezayir, Tunus ve Moritanya, Siyonist Netanyahu’nun katılacağı zirveyi boykot edeceklerini daha önce açıklamışlardı.
“Ekim ayında Togo’nun başkenti Lome’de yapılması planlanan İsrail-Afrika Zirvesi Togo Cumhurbaşkanının isteği üzerine ertelenmiştir,” denilen açıklamada, zirvenin daha sonra her iki ülkenin ortak bir tarih belirlemesiyle yeniden yapılmasının planlandığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca Togo Cumhurbaşkanının “zirvenin başarısını garanti altına almak için ayrıntılı hazırlıklara ihtiyaç olduğu” gerekçesiyle zirveyi ertelediği vurgulandı.
Ayrıca bir grup Filistinli aktivist, akademisyen ve sivil toplum örgütleri, Afrika zirvesinde yer alan ülkelere gönderdikleri mektuplarda işgalci Siyonistlerin ayırımcılık politikası ve işgal altındaki Filistin halkına yapılanların göz ardı edilmemesi çağrısında bulunmuşlardı.
Mektubun detayında, “Afrika ülkelerinin uzunca bir acı çektikten sonra uzun yıllar sömürgeciliğe karşı savaşıp özgürlüklerini kazandıkları, bugün dünyanın en köklü ve en acımasız sömürge projesi olan 'İsrail' ile hiçbir zaman ilişki kurmamaları gerektiği” tavsiyesi de yer almıştı.
Zirvenin yapılmaması için aynı organizasyon içerisinde yer alan ve aynı zamanda organizasyonun sözcülüğünü yapan Salman Abu Sitta, Afrika ülkelerinin sömürgeci Batı'ya karşı zamanında kararlı savaşlar verdiğini vurgulayarak, “Zirvenin yapılacak olması çok üzücüdür. Afrika ülkelerinin, ayrımcılık uygulayan ve ırkçılık yapan İsrail'le dostluk kurması, tarihini inkâr etmesi ve tarihine düşman olması çok üzücüdür.” dedi.
Siyonistlerin Afrika’ya açılımını zararlı gören Güney Afrika Cumhuriyeti'nde siyaset analizcisi olan Ayesha Kajee ise “İsrail'le olan bu yeni dostluklar, bazı Afrika ülkelerine kısa vadeli fayda sağlıyor olabilir... Ancak İsrail'in uzun vadedeki gündemine dikkat edildiğinde bu dostlukların zararlı olacağı görülmelidir.” dedi.
Hatırlanacağı üzere Siyonist Netanyahu, 2016’da Afrika’yla ilişkileri yeniden canlandırmak adına Ruanda, Kenya, Uganda ve Etiyopya’yı kapsayan ülkelere bir dizi ziyarette bulunmuş ve 2017 yılının Haziran ayında da ECOWAS (Batı Afrika Ülkeleri Ekonomi Topluluğu) zirvesine onur konuğu olarak katılmıştı.
İLKHA