Boyun kırıklarına dikkat

Boyun bölgesindeki kırıklara dikkat edilmesi gerektiğini anlatan uzmanlar, bu durumda ameliyatsız kırık tedavisi yapılabileceğini belirtiyor.

Boyun bölgesinde meydana gelen kırıklara dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, bu durumda ameliyatsız kırık tedavisi uygulanabileceğini belirtiyor.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Tatlı, boyun bölgesinde, beyin ile vücut arasındaki iletişimi sağlayan yolların geçtiği bir kavşak bulunması dolayısıyla buradaki kırıklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Boyun kırığına maruz kalan kişinin çok dikkatli olması gerektiğini belirten Tatlı, "Boyun kırığı şüphesi olan kişi, mümkün olduğu kadar az hareket ettirilmeli ve vakit kaybetmeden en yakın hastaneye ulaştırılmalıdır. Hastanın sedye üzerine doğru şekilde yerleştirildikten sonra doktor eşliğinde kıpırdatılmadan hastaneye yetiştirilmesi yaşamsal önem taşır. Boyun kırığı olan hasta için saniyeler bile çok önemli olduğundan hastanede bir an önce müdahale edilip gerekli tedavi yapılmalıdır." dedi.

Kırık belirtilerine dikkat!

Kırık belirtilerini sıralayan Atlı, şunları kaydetti: "Herhangi bir sebepten dolayı boyun kırığı oluşan kişilerde şiddetli ağrı, kas spazmları, kollarda ve bacaklarda uyuşukluk, kollarda ya da bacaklarda hissizlik, güç kaybı, idrar veya büyük abdest kaçırma ya da yapmakta zorlanma gibi bazı belirtiler görülebilir. Böyle durumdaki bir hasta bilinçsizce hareket ettirilmemeli ve durumu sabit şekilde korunarak ambulans beklenmelidir."

"Boyun kırıklarının neden olduğu hasarlar yaşam kaybıyla sonuçlanabilir"

Boyun kırıklarının neden olduğu hasarların ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulunan Atlı, söz konusu kırığın mutlaka tedavi edilmesi gerektiğine değinerek, "Boyun kırıklarının, tedavisinin geciktiği ya da tedavi edilmediği durumlarda hastanın yaşam kalitesini etkileyecek ve hatta yaşamını tehdit edebilecek bir sorun olduğu unutulmamalıdır. Hastada diyafram adı verilen solunum kası felci meydana gelebilir. Boyun kırığı olan hastaların felç olma riski de bulunmaktadır. Çünkü boyundan aşağısının bütün hareketlerini sağlayan sinir sistemi boyun bölgesine dağılmaktadır. Boyun kırıklarının neden olduğu hasarlar, yaşam kaybı ile de sonuçlanabilir." ifadelerini kullandı.

Ameliyatsız tedavi yöntemleri

Ameliyatsız tedavi yöntemleriyle ilgili Atlı, "Boyun kırıklarında hastanede uygulanan tedavi yöntemleri, yaralanmanın şekline, kırığın meydana geldiği bölgeye, örneğin üst, orta ve alt servikal, kırığın tipine ve hasarın şiddetine göre farklılık gösterir. Uygun hastalara Halo Ceket (Halo-Vest Traksiyon) denilen tedavi yöntemi uygulanabilir. Yaklaşık 12 hafta süren ve yatak istirahati gerektirmeyen bu tedavi yöntemi çok iyi sonuçlar vermektedir. En önemlisi hasta yatağa bağlı kalmadan günlük ihtiyaçlarını karşılayabilir ve yürüyebilir. Bu yöntemde Halo cihazının özel uçları kafa kemiğine vidalar ile tutturulur, hastanın vücut ölçülerine göre hazırlanan ceket kısmı da bele takılır. Hastaya uygun pozisyon verildikten sonra cihazın bölümleri birleştirilerek boynun hareket etmesi engellenir. Böylece kırığın iyileşmesi çoğu hastada sağlanır. Kırık iyileştikten sonra kafatasına sabitlenen vidalar çıkartılır. Hasta hızlı bir şekilde günlük yaşama motive olabilir. Bu yöntem her yaş ve kilodaki çocuk veya erişkin hastaya uygulanabilir." şeklinde belirtti. (İLKHA)


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?
Başarıyı engelleyen psikolojik engel: Erteleme alışkanlığı