Gaziantep'in önemli tarım ürünleri arasında yer alan, iç piyasayla birlikte dünyanın dört bir yanına ihraç edilen Antep fıstığında bu yıl yüksek rekolte bekleniyor.
Genetik yapısı ve 2016'da yaşanan kuraklığa bağlı olarak geçen yıl hasatta "yok yılını" yaşayan Antep fıstığında bu yıl rekoltenin artış göstermesi, yüksek olan fıstık fiyatlarını da düşürmesi bekleniyor. Çok ciddi bir sorun olmadıkça bu yılın Antep fıstığı için çok bereketli geçmesini beklediklerini anlatan Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Doktor Nevzat Aslan, bu yılki yüksek rekoltenin Türkiye'nin ve kentin ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.
Türkiye'de 3 milyon 200 bin dekar alanda Antep fıstığı üretimi yapıldığını bildiren Aslan, 2018 yılının 2017 yılından çok daha iyi, verimli bir yıl olmasını beklediklerini dile getirdi.
Aslan, "Geçtiğimiz yıl Antep fıstığı için yok yılıydı. İnşallah bu yıl Antep fıstığı için var yılıdır. Sahadaki gözlemlerimize göre, ağaçlardaki çiçeklerin büyük bir kısmı meyveye dönüştü. Her ne kadar yağışımız dengesiz de olsa toplam yağışa baktığımızda yağışımız iyi oldu. Bu nedenlerden dolayı 2018 yılında Antep fıstığında iyi bir rekolte bekliyoruz." dedi.
"Antep fıstığı ekili alanlarımız gün geçtikçe artmaktadır"
Bahar aylarında etkili olan dolu yağışı nedeniyle Gaziantep'in bazı ilçe ve köylerinde Antep fıstığı ağaçları ve meyve dönemindeki fıstığın zarar gördüğünü ancak bunun rekolteyi etkilemeyeceğini kaydeden Aslan, şunları söyledi:
"Bazı bölgelerde olumsuzluklar yaşandı ama bu, toplam rekoltemizi etkileyecek düzeyde değil. Bu yıl dolu yağışı çok oldu. İlçelerimizde ve birçok köyümüzde dolu yağışı etkisini gösterdi. Zarar gören bazı ağaçlarımız var ama bu, toplamda sonucu etkileyecek bir rakam değildir. Çünkü 3 milyon 200 bin dekarlık alanda Antep fıstığı üretimi yapılıyor. Bu nedenle Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis, Adıyaman, biraz daha ileri gidince Siirt'te, son dönemde Batman ve Şırnak'ta, bölgelerimizde de Antep fıstığına ilgi artmaktadır. Antep fıstığı ekili alanlarımız gün geçtikçe artmaktadır. Bu anlamda 2018 yılının iyi olmasını bekliyoruz."
"Hasat için henüz vakit var"
Yağışlı ve serin havalar nedeniyle bu yıl hasat sezonunun geçen senelere oranla biraz geç başlayacağını aktaran Aslan, "2018 yılında tüm yurtta olduğu gibi bahar mevsiminde de bölgemizde nispeten mevsim normallerinin altında bir sıcaklık gerçekleşti. Bu nedenle başlangıçta sıcaklık erken gelmişti. Daha sonraki serinlikten dolayı Gaziantep bölgesinde hasat için henüz vakit var. Şanlıurfa'ya doğru hem rakım düştüğü hem de sıcaklık oranları arttığı için bu bölgelerde Gaziantep'e göre fıstık, biraz daha erken olgunlaşma gösteriyor. Barak Ovası'nda ilk boz fıstık hasadı yapıldı ama bizim bölge için hasat henüz çok erken. Normalde ağustos ayının başlarında boz fıstık; ben fıstık yani çerezlik fıstık hasadını ise eylül ayının başı gibi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"İklimsel bir sorun yaşanmazsa yüksek rekolte bekliyoruz"
Aslan, bu yılın rekolte rakamlarını sahada yapacakları çalışmalar neticesinde netleştireceklerini belirterek, "Bunu önümüzdeki aylarda gerçekleştireceğiz. Hasat sezonu öncesi rekoltemizin ne kadar olduğu ortaya çıkacaktır. Türkiye'nin ihtiyacı ve ihracata gönderdiğimiz ürünleri dikkate aldığımızda, bu sene ihtiyacımızı ve ihracatımızı karşılayacak hatta artacak miktarda bir rekolte bekliyoruz. Bir darboğaz olmasını beklemiyoruz. Bundan sonra eğer iklimsel başka bir sorun yaşanmazsa yüksek bir rekolte bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Son dönemde Antep fıstığına gerek tüketicilerin gerek üreticilerin ilgisinin arttığını sözlerine ekleyen Aslan, üretim alanlarında en çok artışın Şanlıurfa ve Batman'da olduğu bilgisini vererek, "Antep fıstığının kullanıldığı baklava başta olmak üzere çikolata gibi ürünlerin satışı, tüketimi artmaktadır. Bunun yanında üreticilerin bu ilgiye karşı kayıtsız olmadığını görüyoruz. Üretim alanları artmaktadır. Antep fıstığının üretimi çok zahmetli bir süreç. Fidanın dikimi, bahçenin kendini kurtarması yaklaşık 10 yıl alıyor. 10 yıla kadar üreticiler herhangi bir ürün elde etmeden sürekli masraf ediyorlar. Daha sonra ise bir yıl yüksek verim, bir yıl düşük verim alıyorlar. Bu nedenle fıstığın fiyatı bu yıl biraz fazla arttı ama önceki yıllarda yükseklik fazla değildi. Yani çiftçinin emeğine, bahçenin getirisine baktığımızda fazla yüksek değil." dedi.
İLKHA