Hilvan İlçe Ziraat Odası Başkanlığında TARSİM tarafından yapılan toplantıda, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle buğday ürünün TARSİM kapsamına alındığı açıklandı.
Toplantıya, TARSİM Bölge Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, ilçe Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, ilçe Tarım Müdürü, Ziraat Bankası Müdürü, Tarım Kredi Kooperatif Müdürü, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Toplantı sonrasında alınan kararla ilgili konuşan Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, TARSİM’in aldığı kararla bölgede buğday ürününün garanti altına alındığı, ileriki dönemlerde de diğer ürünlerin aynı kapsama alınmasını istedi.
İpar, "Normalde Türkiye genelinde olan bir şey ama özellikle Şanlıurfa bölgesinde kuraklık riski olduğu için kuraklığın mutlaka risk kapsamına alınması gerekiyordu. Tarım Bakanlığı şu anda sadece buğday ürünü için karar aldı. Arpa ve mercimek için henüz böyle bir karar yok. Toplantıda niçin sadece tek ürüne bu destek veriliyor diye sorduk bize 'bu bir başlangıçtır, riski büyük olduğu için altından çıkamama ihtimali olabilir' dediler. Hemen hemen her sene bu risk var. Aşırı yağış riski fazla yok yüzde 5 veya yüzde 10 olur. Ama kuraklık riski her zaman için yüzde 70'tir. İlk önce buğdaydan başladılar bu güzel bir gelişmedir." diye konuştu.
"Normalde riski fazla olan bir ürünün primi de yüksek olur." diyen İpar, "TARSİM kapsamına alınan risklerde primin yüzde 50'sini devlet ödüyor, diğer yüzde 50'sini ise çiftçi ödüyor. Biz bu kuraklık riskinin yüzde 75'ini devlet yüzde 25'ni de çiftçinin ödemesini istedik. En azından çiftçide ürününü sigorta kapsamına alır. Ürünler sigortalandığı zaman çiftçinin zararını devlet değil sigorta şirketleri öder." ifadelerini kullandı.
Kuraklık riski olan bir bölgede artık buğday ürününün garanti altına alındığını söyleyen İpar, "Devlet şu anda primin yüzde 60'ını ödüyor bizde yüzde 40'ını ödeyeceğiz. İleriki dönemlerde hem bu primin artmasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Mercimek ve arpanın buna benzer diğer ürünlerinde risk kapsamına alınmasını sağlayacağız. Bu çiftçi için bir avantaj olur ve ürünler garanti altına alınmış olur. Bölgede kuraklık riskini taşıyan özellikle şu anda ürünümüz olan mercimek, arpa ve buğdaydır. Şimdilik sadece buğday bu kapsama alınmış mutlaka arpa ve mercimeğinde kuraklık kapsamına alınması gerekiyor. Çünkü buğday oranından daha fazla mercimek ve arpa oranımız var bu bölge de artık sulu tarıma geçtiğimiz için buğday alanlarımız da azaldı." dedi. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)