Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bu yılın hububat alım fiyatları ve politikaları belirledi.
TMO'dan yapılan açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacağı ifade edildi.
Açıklamada, "Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerdir. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir. TMO, altyapısı uygun olan borsalarda alım yapacaktır. Borsa üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir. Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üretici ve tüccar, ürünlerini elektronik ürün senedi (ELÜS) ile TMO'ya satabileceklerdir."
Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticilerin TMO'dan yüzde 30 avans alabileceği ifade edilen açıklamada, üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacağı, böylece üreticinin ton başına ilave 7 TL gelir elde edeceği kaydedildi.
Açıklamanın devamında buğday ve arpa alım fiyatına ilişkin şunlar belirtildi:
"2017 yılında ton başına 940 TL olarak açıklanan AKS ekmeklik buğday fiyatı 2018 yılında yüzde 11,7 artırılarak ton başına 1.050 TL olarak belirlenmiştir.
Buğdayın protein ve rutubet oranına göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca yüzde 6'ya kadar ilave fiyat uygulanacaktır. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına 1.110 TL'ye kadar çıkabilecektir.
Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından buğdayda ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri yapılacaktır.
Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için belirlenmiş olan 1.050 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 145 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 1.200 TL/Tona kadar yükselmektedir.
Açıklanan bu fiyatla üretici; maliyete göre yüzde 60, yani ton başına 450 TL gelir elde etmiş olacaktır.
2017 yılında ton başına 1.000 TL olarak açıklanan makarnalık buğday fiyatı 2018 yılında yüzde 10 artırılarak ton başına 1.100 TL olarak belirlenmiştir.
2018 arpa alım fiyatı ton başına 825 TL, çavdar, yulaf ve tritikale alım fiyatı ise ton başına 800 TL olarak belirlenmiştir."
İLKHA