Osmanlı’dan kalma bir gelenek olan Enderun usulü teravih namazı, Bursa Merinos parkında yaşatılmaya başlandı.
Her gün başka bir imam hatibin kıldırdığı namazlar, Merinos Parkı’nda açık havada oluşturulan mescitte eda ediliyor.
İstanbul Eyüp Camii İmam Hatibi Metin Çakır’ın kıldırdığı teravih namazına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayına dolu bir programla girdiklerini, teravihlerin başlamasıyla birlikte Enderun usulü namazla Ramazan gecelerinin daha bir güzelleştiğini ifade etti.
Enderun usulü teravih namazlarının Osmanlı kültür hayatında yer aldığını ve rekâtlar arasında ilahiler okunarak cemaatin dinlenmesine vesile olduğunu belirten Başkan Altepe, “Bu yıl ilk kez programa aldığımız teravih namazıyla, Ramazan’a ayrı bir renk katmış ve eski bir kültürümüzü yeniden canlandırmış oluyoruz. Destek veren herkese, Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’a şükranlarımı iletiyorum. Tüm Bursalıları Merinos Parkı’na bekliyorum.” dedi.
Enderûn Usûlü Terâvih nedir?
Bundan 70-80 yıl öncesinin Ramazanlarında İstanbul’un bütün câmilerinde ve konaklarda kılınan terâvih namazlarında uygulanan, ancak daha sonra unutulup camilerden kalkan bir gelenek. Anadolu’da da benzer şekillerde kılınan Terâvih namazının her dört rekâtının, Türk mûsikîsinin değişik makamlarında edâ edilmesini ve bu makamlarda bestelenmiş ilahilerle süslenmesini içeren ve adına “Enderûn Usûlü” denilen bir gelenektir. (Zeki Aras –İLKHA)