Halı serili alanında 25 bin olmak üzere 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği Büyük Çamlıca Camii'nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yabancı devlet adamlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üsküdar’da Büyük Çamlıca Camii Açılış Töreni’ne katılarak, bir konuşma yaptı.
Konuşmasının başında resmî açılışı yapılan Büyük Çamlıca Camii’nin İstanbul, Türkiye ve Âlemi İslam için hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylesine muhteşem bir eserin şehrimize kazandırılmasında emeği geçen işçisinden mimarına, mühendisinden sanatçısına, hayırseverinden tezhip ve tezyin ustalarımıza kadar herkese şükranlarımı sunuyorum." diye ekledi.
"Camiler, birlik ve beraberliğimizin çimentosudur"
İstanbul’un; birbirinden güzel camileriyle, türbeleriyle, gök kubbeyi süsleyen zarif minareleriyle görenleri kendine meftun eden bir şehir olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul, altı asra yakın zamandır semalarından ‘Allah-ü Ekber’ nidalarının, ‘Ezan-ı Muhammedilerin’ eksik olmadığı kutlu bir şehirdir. İstanbul, bizimle birlikte Timbuktu’tan Semerkant’a kadar tüm renkleriyle kadim medeniyetimizin kalbinin attığı ulu bir şehirdir. Bu aziz şehre hizmet etmekten daha büyük bir şeref, eser kazandırmaktan daha büyük bir gurur yoktur." şeklinde konuştu.
Camilerin; ebedi ve ezeli kardeşliğin remzi, birlik ve beraberliğin çimentosu olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aynı zamanda camiler, İslam’ın tevhit çağrısının, tüm insanlığa verdiği barış mesajlarının yankılandığı mübarek mekânlardır. Bizim ibadet mekânlarımız, yükseldikleri beldelere kattıkları mana sebebiyle büyük ve ihtişamlı olarak inşa edilmiştir. Nerede bir kubbe, bir minare varsa nerede ezanlarımız gökyüzüne karışıyorsa hiç şüphesiz orası bir Müslüman yurdudur. Bir mümine yakışan tavır da camilere bakınca hata görmek, kusur aramak değil ona sahip çıkmaktır." değerlendirmesinde bulundu.
"Camilere saldıranlarla, kiliseleri hedef alanlar aynı karanlık zihniyete sahiptir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İbadethaneleri kan gölüne çeviren vahşi ve ilkel zihniyete, artık herkesin bir ‘dur’ demesi şarttır. Camilere saldıranlarla, kiliseleri hedef alanlar aynı karanlık zihniyete sahiptir. Bunların tamamı insanlığın ortak düşmanıdır. Bizim inancımızda ibadet hakkı kutsaldır. Hangi dine mensup olursa olsun herkesin ibadetlerini özgürce yerine getirme hakkı vardır. Asırlar boyunca Müslümanların yönettiği Kahire, Kudüs, İstanbul, Şam, Bağdat gibi kadim şehirlerin hiç birinde diğer dinlere mensup insanların inancına ve ibadetine karışılmamıştır."
"Ülkemizi ve bölgemizi DEAŞ, El-Kaide, FETÖ, PKK gibi örgütlerin etrafında toplanan sapkınlardan temizlemekte kararlıyız." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aynı şekilde Avrupa’da camilerimize saldıran, Müslümanları hedef alan Neonazi Terörüyle de mücadelemizi sürdüreceğiz. Her ne kadar kimi batılı güçler çifte standart uygulasa da biz bu konuda tutarlı ve kararlı olacağız. Geleceğimizin, bu insanlık düşmanları tarafından esir alınmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bu noktada başta Müslümanlar olmak üzere herkese önemli sorumluluklar düşüyor. İslam’ın barış mesajlarını daha fazla dillendirmemiz, daha fazla gündeme getirmemiz gereken kritik bir dönemin içindeyiz." ifadelerini kullandı.
Açılıştan notlar
Açılış programı Cuma namazı öncesi sabah saatlerinde sala ile başladı, Kur’an-ı Kerim tilavetleri ve ilahilerle devam etti.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Cuma namazını kıldırıp hutbe irad etti. Ardından Büyük Çamlıca Camii’nin açılışına geçildi.
Açılışta geniş güvenlik önlemleri alındı. Camiye gelen vatandaşlar arama noktalarından geçti.
Açılışa, Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Filistin Başbakanı Muhammed İbrahim İştiyye, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esadov, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Şefik Caferoviç, Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Libya Meclis Başkanı Halid Elmeshri, Tunus El Nahda Hareketi Lideri Raşid el Gannuşi katıldı.
Büyük Çamlıca Camii özellikleriyle dikkat çekiyor
Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgilere göre; Osmanlı-Selçuklu mimari tarzı ile günümüz mimarisinin bütünleştiği Büyük Çamlıca Camii, Cumhuriyet döneminin en büyük camisi oldu.
Çamlıca Camisi ibadet alanının yanı sıra müze, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi, kapalı otoparkı bünyesinde barındırıyor.
34 metre çapındaki kubbesi İstanbul'u simgeliyor
İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen Büyük Çamlıca Camisi'nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde yapıldı.
Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul'da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul'u simgeliyor.
Kubbenin iç yüzeyine, 16 Türk devletine ithafen Allah'ın isimlerinden 16'sı, Haşr Suresi'nin son iki ayetinden istifade edilerek yazıldı.
Dünyanın en büyük alemine sahip
Ana kubbenin üzerine 3,12 metre genişliğinde, 7,77 metre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında alem yerleştirildi. Nanoteknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, dünyanın en büyüğü olma özelliğini taşıyor.
Caminin dışarıdan ana avluya girişinde yer alan ve mermerle kaplanan taç kapı, büyüklüğüyle de göz dolduruyor. Taç kapının avlunun içine bakan kısmında, Kasas Suresi'nin 77'nci ayeti yer alıyor. Caminin içine girilen kapının üzerine ise Al-i İmran Suresi'nin 132-136'ncı ayetleri işlendi.
Caminin kubbe altındaki dört ayrı bölümde yer alan aslan göğüslerine, paslanmaz çelikten nanoteknolojiyle üretilen hatla Arapça "Ey ihtiyaçları gideren", "Dualara icabet eden", "Sesleri duyan", "Dualarımızı kabul et" sözleri yazıldı. Yine nanoteknoloji ürünü 220 metre boyunda ve yaklaşık 9 bin parçadan oluşan Fetih Suresi'nin tamamı, kubbe altındaki kemerlere monte edildi.
63 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek
Büyük Çamlıca Camisi, halı serili alanında 25 bin olmak üzere 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir cami kompleksi olarak tasarlandı. Camide aynı anda 8 cenazenin namazı kılınabilecek.
Cami, ibadet alanının yanı sıra 11 bin metrekarelik müze, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi, 3 bin 500 araçlık kapalı otoparkı bünyesinde barındırıyor.
Cami teknik özellikleriyle de farkını ortaya koyuyor
Cami, ses, ışık, ısıtma, havalandırma, güvenlik ve zayıf akım sistemleriyle de farkını ortaya koyuyor.
Büyük Çamlıca Camisi'ne yüzde yüz antibakteriyel özelliğe sahip, 17 bin metrekare büyüklüğünde özel dokuma halı serildi.
Cami, 5 metre genişliğinde, 6,5 metre yüksekliğinde ve 6 ton ağırlığındaki ana kapısıyla, dünyadaki en büyük ibadethane kapılarından birine sahip. Kapı, Konya'da geleneksel Türk ahşap sanatının en güzel örneği olan kündekari işçilik denilen çivisiz sistemle bir araya getirildi, sedef ve kaplama işleri ise İstanbul'da gerçekleştirildi.
Büyük Çamlıca Camisi'nin büyüklüğüyle orantılı olarak minberi ile vaaz kürsüsü de normallerine göre farklılıklarıyla dikkati çekiyor. Caminin minberi 21 metre yüksekliğinde ve gerek görüldüğünde asansörle çıkılabilecek. İstanbul'da sedefkarların bir yıllık çalışmasıyla hazırlanan vaaz kürsüsü yaklaşık 4 metre yüksekliğinde yapıldı.
İLKHA