Büyük kediler: aslanlar, kaplanlar, leoparlar, jaguarlar

Büyük kediler sınıfına, ormanların kralı olarak müsemma olmuş aslanlar başta olmak üzere, jaguar, puma, kaplan, panter gibi etcil ve yırtıcı hayvanlar girmektedir. Leopar, pu­ma ve jaguarlar fiziki olarak birbirlerine benzedikleri için çoğu kez ayırt edil

Büyük kediler sınıfına, ormanların kralı olarak müsemma olmuş aslanlar başta olmak üzere, jaguar, puma, kaplan, panter gibi etcil ve yırtıcı hayvanlar girmektedir. Leopar, pu­ma ve jaguarlar fiziki olarak birbirlerine benzedikleri için çoğu kez ayırt edilemiyorlar. Bü­yük kediler arasında aslanlar sosyal hayatı tercih ettiklerinden 30-40’a yakın gruplar ha­linde yaşarlar. Fuarlarda ve belgesellerde görmeye alışık olduğumuz bu hayvanlar biraz daha yakından tanımaya çalışalım.

ASLANLAR
Aslanlar usta avcılardır. Aslanların fiziki güçleri koku işitme ve görme yeteneklerinin hassas yaratılmış olması, avlanmalarını kolaylaştırmıştır. Avlanmaya genellikle dişi aslanlar çıkmaktadırlar. Çok mecbur kalmadıkça aslanlar avlanma işlerini akşam serin vakitlerde yapmaktadırlar. Avı-nı gözüne kestiren aslanlar, avına farklı yönlerden yanaşarak saldırırlar. Böylece hedef av, telaşa kapılır ve kaçma fır-satını bulamadan aslanlara yem olmuş olur. Şayet aslanların avlayacağı av hayvanı bir sürü içerisinde ise aslanlar av hayvanının dışındaki diğer hayvanlara dokunmazlar. Avlanacak hayvan da genelde yaşlı ve hasta hayvan olmaktadır. Aslanların bu şekilde avlanmasını ilham eden Adl-i İlahi yeni doğmuş sağlıklı ve genç hayvanların daha uzun yaşamasına fırsat vermiş olur. Yaşlı ve hasta hayvanları da diğer hayvanlara yem olarak tabiattaki dengeyi de sağlamış olur. As­lanlar avlanırken sürü içerisinde yaşlı ve hasta hayvanlar geride kalır. Aslan için hiçte zor olmayan bu av kısa zamanda yakalanır. Aslanlar hiçbir zaman acıkmadan hiçbir hayvana saldırmazlar.

Aslanlar biraz farklı grupta yaşayan aslanların kendi bölgelerinde yaşamalarına ve avlanmalarına izin vermezler. Her aslan grubu kendi yaşadığı bölgeyi kendi ürelerini bırakarak tayin ederler.

LEOPARLAR
Leoparlar ile diğer büyük kedi cinsleri arasındaki fark yapısında desenledir. Ayrıca leoparlar birbirlerinden farklı desenlere sahiptir. Yani hiçbir leopar bir diğerine benzememektedir. Leoparların desenleri yaşadığı bölgelere göre farklılık göster­mekte ve o bölgeye kamuflaj için uyum sağlamaktadırlar. Dağ ve ormanda yaşayan leoparlar koyu altın renkli, çölde yaşayanlar sarı krem renkli desenlere sahiptir. Leopar cinsi olup siyah renkli olanlara ise “Panter” denilmektedir. Bu koca kedilerin işitme ve görme kabiliyetleri son derece hassas yaratılmıştır. Kara hayvanları içerisinde en hızlısı en güçlüsü ve atılganı olarak tanınırlar. Boyun kasları son derece güçlü ve kuvvetlidir. Kendi ağırlıklarının üç katı kadar ağırlıkları rahatça taşırlar. Avlarını genellikle ağaçlara tırmanarak ağaçta yerler.

JAGUARLAR
Jaguarlar ve leoparlar birbirine çok benzedikleri için ayırt edilmesi güçtür. Jaguarların vücudunda yonca şeklinde desenler bulunur. Bu yonca şeklindeki desenlerinde siyah noktaların bulunması ve kuyruklarının kısa olması ile leopar cinsinden ayrılırlar. Genellikle tek başlarına yaşarlar. Ormanlarda daha iyi kamufle olabilmesi için vucudları koyu siyah renklerde yaratılmıştır. Jaguarlar giç bir düşmana sahip değillerdir. Jaguarların bu özelliği güçlü ve atılgan olmalarından ve başka hayvanların bu hayvanı avlamaya cesaret edemeyişlerinden kaynaklanmaktadır. Jaguarlar çok iyi tırmanıcıdırlar. Diledikleri yamaçlara ve yüksek ağaçlara rahatça tırmanabilmektedirler. Aynı zamanda iyi yüzücüdürler. Bu kabiliyetlerinden dolayı balık avlayarak beslenebilmektedirler. Avladıkları hayvanları ağaçlarda yerler. Diğer cinslerine nazaran güçlü bir çeneye sahiptirler.

KAPLANLAR
Kaplanlar diğer cinslerinden farklı olarak vücudları üzerinde kesik kesik çizgiler vardır. Avlarını genellikle birlikte yaşadıkları aileleri ile yerler. Avlanmada daha iyi kamufle olmaları için yaşadıkları çevreye renk ve desen bakımından uyumlu yaratılmışlardır.

Büyük kediler ormanda veya yaşadıkları diğer mekanlarda rakipsiz ve diğer vahşi hayvanların tehlikelerinden emin yaşarlar. Bu denli güçlü hayvanlar istedikleri gibi her hayvanı avlayarak yiyebilir ve diğer zaif hayvanı korkutarak onların hakkına tecavüz edebilirken ve bu güce sahip iken avlanmalarını sadece kendi hayatlarını devam ettirmek ve yavrularını beslemek için yapmaktadırlar. Avlanmaya ihtiyacı olmayan, doymuş aslan vb. vahşi hayvanlar zayıf, savunmasız hayvanlara hiç dokunmadan birlikte kalabilirler. Bu hayvanların bu şekilde davranmasını isteyen ve ilham eden bir güç vardır. Elbette bu güç Adl-i ilahiden başkası olamaz. Tabiatta muntazam bir düzen kuran Allah’u Teala ormanların, dağların ve hayvanlar arasında da bir düzen kurmuştur.

İnzar Dergisi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Rahmet ve mağfiret dolu "üç aylar" başlıyor
Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu