Büyük tarımsal ovalarımızı koruma altına alıyoruz

Diyarbakır'da gerçekleştirilen bir programa katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, büyük tarımsal ovaları sit alanı olarak koruma altına aldıklarını söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından "Diyarbakır 8'inci Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı, Birinci Tarım ve Hayvancılık Zirvesi" iş adamlarının katılımıyla gerçekleştirildi.              

TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlenen programa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Hayvancılık Genel Müdürü Osman Uzun, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, iş adamları ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşma yapan Sayar, diğer ülkelerden iş adamlarını misafir ettiklerini söyledi.

Bu yıl fuara katılan firma sayısının yüzde 20 arttığını belirten Sayar, Irak, İran, Kuveyt, Bahreyn ve Suudi Arabistan'dan misafirleri ağırlamaya devam ettiklerine değindi.

Diyarbakır'da çiftçiliğin önemli ekonomik kaynaklardan biri olduğunu dile getiren Sayar, "Diyarbakır, Türkiye'nin en önemli tarım kentlerinden biri. Yüzölçümün 6,5 milyon dönüm civarında ekilebilir arazimiz, 40 bin civarında çiftçimiz var. Kentin ekonomisine yön veren önemli sektörlerden biridir. GAP kapsamında Silvan Barajı'nın tamamlanmasıyla beraber özellikle tarımdan gelen verimlilik ve sanayiyi getiri olarak değerlendirdiğimizde önümüzdeki yıllarda da tarım ve hayvancılık sektörü ilimizin en önemli ekonomik getirilerinden biri olacaktır. Bu ihracat rakamlarında da böyledir. Diyarbakır'da en çok ihracat yapmış olduğumuz mermerden sonra hububat ve bakliyat grubudur." dedi.

Daha sonra söz alan Tunç ise bugün dünyada bir milyar insanın aşırı yoksul olduğunu, 800 milyon insanın da açlıkla karşı karşıya olduğunu belirterek, dünyadaki bu tablo karşısında herkese önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi.

"Diyarbakır'a 3,5 milyar TL tarımsal destek verdik"

Diyarbakır'a verdikleri desteği 5,5 kat artırdıklarını ifade eden Tunç, "Son 15 yılda Diyarbakır'a verdiğimiz desteği 5,5 kat artırdık. 62 milyon TL'den 336 milyon TL'ye çıkardık. Bu dönemde Diyarbakır'a toplam 3,5 milyar TL tarımsal destek verdik. Bunun 1,9 milyar TL'si prim desteği, 238 milyon TL'si hayvancılık desteğidir. Diyarbakır'da 225 milyon TL kaynak kullanarak 645 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmalarını bitirerek, parçalı arazileri birleştirdik. 4 bin hektar alanda ise çalışmalarımız devam ediyor. Diyarbakır'da hedefimiz 2023 yılına kadar 717 bin hektar alanda toplulaştırmayı tamamlamaktır." şeklinde konuştu.

"Büyük tarımsal ovalarımızı sit alanı olarak koruma altına alıyoruz"

Büyük tarımsal ovaları sit alanı olarak koruma altına aldıklarını sözlerine ekleyen Tunç, "Bu kapsamda sınırları belirlenen 300 tarımsal ovanın 141'i Bakanlar Kurulu kararı ile tarımsal sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Diğer ovalara yönelik çalışmalar devam ediyor. Diyarbakır ilimizde ise 3 ovamız (Bismil Ovası, Dicle Ovası, Ergani Ovası) sit alanı olarak koruma altına alınmıştır." ifadelerini kullandı.

İLKHA







İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

Dicle Üniversitesinde Gazze yararına kermes açıldı
Diyarbakır'da mahkeme sürecinde olan arazi davası kanlı sonuçlandı: 1 ölü
Diyarbakır'da trafik kazası: 2'si ağır 3 yaralı
Bismil-Batman yolunda trafik kazası: 1 yaralı
Diyarbakır'da 13 aracın karıştığı 2'nci zincirleme kazada 8 kişi yaralandı