Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Büyükelçisi Christian Berger, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i makamında ziyaret etti. Ziyarette AB ile Gaziantep ilişkileri ele alındı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AB Türkiye Delegasyon Büyükelçisi Berger’i makamında kabul etti. Berger’in, “2018 Avrupa Kültürel Miras” yılında Gaziantep’le birlikte çalışma önerisi dikkati çekti.
Ziyaret sırasında kent hakkında bilgiler veren Şahin, belediye ile Avrupa Birliği arasında uyumlu bir çalışma içerisinde oldukların ifade etti.
Şahin, 3-4 ay önce AB Türkiye Delegasyon Büyükelçisi Christian Berger’i makamında ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Elimizdeki konuları karşılıklı konuşma fırsatı olmuştu. Kendisine, mutlaka Gaziantep’e gelmesini, çalışmaları yerinde görmesini söylemiştim. Dolayısıyla ziyaretten ötürü çok mutlu oldum. Hem yaptığımız işleri göstermek açısından hem de bekleyen projeleri karşılıklı anlatmak bakımından yerinde ziyaret çok önemli.” dedi.
Suriye’deki iç savaştan dolayı yaşanan göçten en çok etkilenen ilin Gaziantep olduğunu dile getiren Şahin, şunları söyledi:
“AB hibelerinden, projelerinden en çok istifade eden yerel yönetimlerden bir tanesiyiz. En son Avrupa Birliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği, yüzde 80 AB fonuyla Gaziantep'te kurulacak olan ‘AB Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’ Anadolu’da ilk arkeoloji enstitüsü olma özelliğini taşıyacak. Bu konuda çalışmalar hızla devam ediyor ve inşallah 2018’in ortalarında da merkezin temeli atılacak hale gelecektir. Hitit, Roma, Osmanlı ve Selçuklu döneminin en güçlü eserleri de Gaziantep’te olduğundan dolayı arkeoloji enstitüsü şehrimize çok yakışacak. AB’nin kültürel mirasları korumaya yönelik kültür çalışmalarını verdiği destek ve hassasiyeti dolayısıyla birlikte çalışacak çok alanlar buluyoruz.”
“Uluslararası büyük bir sorunu tek başına Türkiye’nin, yerel yönetimin çözmesi mümkün değil” diyen Şahin, “Dünyanın en büyük sorunu olan göç meselesinden en çok etkilenen bölgenin belediye başkanı olarak bunun bize yansımaları var. 6 yıldır yaptığımız hem sosyal projeler hem de göçün getirdiği yerel projeleri karşılıklı konuşmakta yarar görüyorum. Uluslararası büyük bir sorunu tek başına Türkiye’nin veya yerel yönetimin çözmesi mümkün değil. Dolayısıyla hep birlikte yükü paylaşmak, göçü önlemek için gerekli tedbirleri almak gerekiyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şehrimize geldiğinde ona aldığımız Europrize ödüllerini gösterdik, önce diplomamızı sonra bayrağımız son olarak plaketimizi aldık, önümüzdeki yıl da büyük ödülü alacağız.”ifadelerini kullandı.
AB Türkiye Delegasyon Büyükelçisi Christian Berger ise, Şahin’e kendisini ağırladığı için teşekkür etti.
Berger, “AB ile Gaziantep arasında sıkı bir ilişkimiz var. Aslında Gaziantep, Türkiye ile AB arasındaki çok çeşitli işbirliğine güzel bir örnek teşkil ediyor. Suriyeli göçmenlerle ilgili zorlu konularla uğraşıyor ve bu sorunlara çözüm bulmaya ilişkin çalışmaların meyve verdiğini de görmeye başladık. Suriyelilere dönük okullar, klinikler açılıyor, pek çok konu paralel olarak aynı anda yürüyor. Bunların ötesinde de Gaziantep’le olan işbirliğimizin uzun bir geçmişi var, tarım, eğitim, becerilerin geliştirilmesi, kadınların desteklenmesine yönelik çok çeşitli projenin yapıldığını görüyoruz. 2018 Avrupa Kültürel Miras yılı olacak, bu kapsamda yürütülecek çalışmalarda Gaziantep’le birlikte çalışabiliriz. Dünyanın en eski şehirlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen bir şehir, bizim için ideal bir yer olacak. Sonuçta burası medeniyetlerin beşiği.”şeklinde konuştu.
Ziyaretin ardından Şahin ve Berger birbirine karşılıklı hediye verdi.
İLKHA