Büyümüş geniz etine karşı uyarı

Geniz etine karşı önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, geniz etinin büyümesiyle birlikte solunum sisteminde bozulmalara yol açtığını belirtti.

Batman’da özel bir hastanede görev yapan Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Öger, büyümüş bir geniz etinin nelere yol açabileceğini açıkladı.

Geniz etinin büyümesinin solunum sisteminde bozulmalara yol açtığını belirten Öger, “Burundan gelen hava yolunun tıkanmasına bağlı olarak bu çocuklar uyurken ağzı açık uyurlar, yemek yerken zorlanırlar, oturdukları yerde ağızları açıktır, bazen ağızlarından salya akıtırlar. Çocuk huzursuz uyur. Bazısı ileri derecede terler. Bazısı sık uyanır. Uykusunu iyi alamayan bu çocuk gündüz ya aşırı derecede huzursuz, hatta hiperaktif olur.” dedi.

Çocuklarda geniz etinin büyümesi halinde gelişim geriliği oluşabileceği uyarısında bulunan Öger, “Büyüme-gelişme geriliği bu çocuklarda görülebilir. Uyku kalitesinin bozulması, sık uyanmalar sonucu, uykudaki büyüme hormonu salınması azalır ve sonuçta bu çocukların büyüme ve gelişme hızlarında azalma gözlenebilir. Üst çene ve alt çenede gelişimsel bozulmalar görülür.” diye konuştu.

Geniz eti büyümesinin tedavisini de açıklayan Öger, “Koruyucu çözümler seçeneğinde, çocuğun hastalanmasını engellemek (kreşten almak), ilaç kullanmak (buruna kortizonlu sprey kullanımı) veya zamana bırakmak gibi uygulamalar sayılabilir. Kökten çözüm ise geniz etinin alınmasıdır. Bu da genel anestezi altında ameliyat demektir. Geniz etinin alınmasını gerektiren ana koşullar, çocuğun geniz etinden ötürü çok sık hastalanması ve/veya ağır tıkanıklık belirtileri yaşamasıdır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?