​Buzağı kayıpları oldukça önemli bir sorun teşkil etmekte

​Batman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Sürü Yönetimi ve Buzağı Ölümleri” konulu seminer verildi.

Batman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik “Sürü Yönetimi ve Buzağı Ölümleri” konulu seminer verildi.

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda saat 14.00’de düzenlenen seminere; Batman Valisi Ahmet Deniz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, BATSO Başkanı Abdulkadir Demir, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, Sen Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Paçalı, Batman Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Başkanı Nimetullah Durmaz ve çiftçiler katıldı.

Seminer öncesi bir konuşma yapan Batman Valisi Ahmet Deniz, “Tarım alanında da tarım üretiminde de Avrupa’nın birinci ülkesi durumuna geldik. Dünyada tarım üretiminde yedinci ülkeyiz. Bunlar çok güzel ama bunda daha fazla potansiyele sahibiz. Ama bir tek şeyde, hayvancılık konusunda hala, et fiyatlarının en yüksek olduğu ülkelerden bir tanesiyiz. Niye bu duruma geldik, onun birçok nedeni var. En önemli nedenlerinden bir tanesi hayvancılıktaki depomuz, Doğu Anadolu’ydu, Güneydoğu Anadolu’ydu, yaylalarımızdı, meralarımızdı. Bu maalesef bölücü terör örgütünün her zaman, her yerde olduğu gibi işte burada yaptığı hainlikler bölgeyi sıkıntıya soktu. Bölgede sıkıntıya düştüğü zaman hayvancılık, Türkiye’yi etkiledi.” dedi.

Son dönemlerde çok güzel teşviklerin olduğunu belirten Deniz, “İnşallah gençlere, üreticilerimize şunu söylüyoruz, artık çiftçiliği bir meslek olarak kabul edelim. Bu yılda zaten Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi güneydoğuda, doğuda da hâkimiyetimiz olmadığı, güvenlik ile ilgili sıkıntımız hiçbir yerde yok. Yaylalarda açıldı, artık çobanlarımız, sürülerimiz yaylalara rahat rahat gidebiliyor. Huzur olduğu müddetçe bu güzel şeylerden, meralardan, yaylalardan da çiftçilerimiz, sürü sahiplerimiz faydalanacak. Biz yetki isteyelim, inanın millet olarak, millet isterse yapamayacağı şey yok, başaramayacağı şey yok. Biz öyle bir milletiz, yeter ki isteyelim. İyi motive olursak, iyi eğitirsek, teknolojini imkânlarından faydalanırsak ki o imkânlarımızda var.” ifadelerini kollandı.

Seminer öncesi açılış konuşması yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, “Son yıllarda ülkemizde gittikçe artan et ihtiyacına binaen, bakanlığımızca birtakım tedbirler alınmaya çalışılmaktadır. Bu tedbirler çerçevesinde 2018 yılı, buzağı yılı ilan edilmiştir. Ülkemizin et ve süt ihtiyacını karşılamak ve sürdürülebilir bir politika oluşturmak ancak yeterli buzağı üretimi ile mümkündür. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de buzağı kayıpları oldukça önemli bir sorun teşkil etmektedir. Ciddi bir ekonomik kayba sebep olmaktadır. Bilimsel olarak buzağı ölümleri yüzde 5’in altında olduğu zaman o işletme ‘Run Table’ olarak değerlendirilmektedir. Yalnız ülkemizde buzağı kayıpları yüzde 15 civarındadır. İlimizde de bu oran aynı şekilde yüzde 15 civarı seyretmektedir.” dedi.

Türkiye yaklaşık 14 milyon hayvan olduğuna dikkat çeken Kiyas, “Biz kaba hesapla 5 milyon ineğin doğumunu hesapladığımızda, yaklaşık yüzde 5 buzağı ölüm oranını azaltırsak, 250 bin buzağı demektir. Bu 250 bin buzağıda ülkemizin ithal ettiği hayvanın neredeyse yarısını karşılamaktadır. Rakamlar bu kadar ciddi olunca, bakanlığımız da bu konuda buzağı ölümlerini azaltmak için birtakım tedbirler almaya başladı. İl müdürlüğü olarak da bizde yaptığımız çalışmalara bağlı olarak, birtakım yeni çalışmalara yönelmek mecburiyetindeyiz. İlimizde yaklaşık 97 bin büyükbaş hayvan mevcut. Her yıl düzenli olarak yetiştiricilerimize koruyucu hekimlik hizmetleri vermekteyiz. Bu kapsamda ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde tüm hayvanlarımıza şap aşısı, doğan her dişiye brusella aşısı yapılmaktadır. Ayrıca yılda bir defa tüm büyükbaşlarımıza LSD aşısı yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Batman’da 2 yılda 29 bin 500 buzağı verildiğini belirten Kiyas, devamında şunları söyledi: “2016 yılında ilimizde 10 bin 600 buzağına toplam 3 milyon 800 bin hibe desteği verilmiştir. 2017 yılında da 18 bin 900 buzağına toplam 6 milyon 600 bin hibe desteği verilmiştir, 2017’nin kalan ödeme desteklemeleri devam etmektedir. Buzağı ölümlerini azaltmak amacı ile bakanlığımızca bu yıl tüm gebe ineklere septisemi aşısı yapılması planlanmaktadır. Korucu hekimlik çalışmaları yanında buzağı ölümlerini azaltmaya dönük eğitim yayım çalışmaları, sürü yönetimi gibi bir takım faaliyetler yürütmekteyiz. Bu çerçevede yaptığımız bu seminerde çalışmalarımızdan bir tanesidir.”

Konuşmaların ardından programda katkısı olanlara plaket verildi. Plaket sonrası Sürü Sağlığı ve Yönetim Uzmanı Veteriner Hekim Özgür Yıldırım “Sürü Yönetimi ve Buzağı Ölümleri” konulu semineri verdi. (Mehmet Sait Çelik – İLKHA)














 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor
Batman Üniversitesi Rektörü Demir basın mensuplarıyla bir araya geldi