Muş'ta yaşayan vatandaşların önemli geçim kaynaklarından biri de tarım. Şeker pancarı, buğday, mısır, kavun ve karpuz ekerek geçimlerini sağlayan vatandaşlar, tarlalarının işçiliğini de kendileri yapıyorlar.
Bu yıl çapa işlerinin Ramazan ayına denk gelmesi dolayısıyla oruçlarını tutabilmek için yarım gün çalışan işçiler, sahurdan sonra tarla başına gelip, öğlen saatlerine kadar çapa yapıyor ve ardından dinlenmek için eve gidiyorlar.
Çapa işleri Ramazan ayına denk geldiği için mevsimlik işçilerin bu yıl çalışmadığını belirten Sinan Güler, tek başına tarlada çalışmak zorunda kaldığını söyledi.
Güler, "Sabahları sahurdan sonra saat 05.00 gibi evden çıkıp buraya geliyoruz, saat 12.00 gibi tekrar eve dönüyoruz. Günlük 6-7 saat çalışıyoruz. Ondan sonra eve gidip, istirahat ediyoruz. Ramazan ayında gerçekten de pancar çapası çok zor oluyor. Ramazan ayı dolayısıyla susama ve acıkma olduğu için sıcaktan dolayı burada fazla duramıyoruz. Ramazan ayı olduğu için bu sene mevsimlik işçiler de çalışmıyor. Biz kendi başımıza kendi arazimizde çalışıyoruz. Bir hafta ya da 15 günlük bir işimiz daha var. Allah'ın izniyle çalışıp bu ekini bitireceğiz." dedi.
Tek geçim kaynaklarının, ektikleri şeker pancarı olduğunu dile getiren Abdulsamet Güler de tarlada oruçlu olarak çalışmanın zahmetli olduğunu, çapa yapmadıkları takdirde iyi bir mahsul alamayacaklarını belirtti.
Saat 04.00 sıralarında tarlaya gidip, 12.00'ye kadar çalıştığını ifade eden Güler, şunları söyledi: "Biz burada pancar ektik. Pancar ekmesek yapabilecek bir işimiz yok. Ektiğimiz pancarın çapasını yapıyoruz. Oruçtan dolayı çok zahmetli oluyor. Sabah saat 04.00'te gelip öğle 12.00'ye kadar çalışıyoruz. Eğer çalışmazsak ektiğimiz pancar kurur. Aç ve susuz kaldığımız için oruç bizi çok zorluyor. Öğlene kadar güneşin altında çalışıp biraz zahmet görüyoruz ama mecburuz. Biliyorsunuz, Ramazan orucu farz bir ibadettir. Bizim bu ibadetimizi de yerine getirmemiz gerekir."
"Tevekkül edip tarlaya geliyoruz"
Amcasına yardım eden lise öğrencisi Yasin Güler ise tevekkül ederek tarlaya geldiğini belirterek, "Sahurdan sonra tarlaya gelip, öğlen saatlerine kadar çalışıyoruz. Normalde burada alışıp oruç tutmayanlar da var ama Allah bize farz kıldığı için biz tutuyoruz. Biz tevekkül edip tarlaya geliyoruz. İnanıyoruz ki böylece Allah ekinimizi verimli kılacaktır. Allah yardım ettiği için oruç iyi gidiyor. Allah rızası için tuttuğumuz için fazla zorlanmıyoruz. Ufak sıkıntılar oluyor ama Allah rızası olduğu için dert etmiyoruz." şeklinde konuştu.
İLKHA