Sokağa çıkma yasağının kısmen sonlandırıldığı Cizre'de; camiler, ev ve iş yerleri, altyapı ve üstyapının tahrip olmasının yanı sıra eğitim kurumları da çökmüş durumda.
Yasağın ardından Cizre sokaklarından her gün yeni bir dramın hikâyesi objektiflere yansırken öte taraftan, çatışmaların yaşandığı mahallelerdeki okullar da kullanılamaz hale geldi. Eğitim-öğretimin iflas ettiği Cizre'de, aileler çocukların geleceğinden endişe ediyor.
Çukur ve barikatların yoğun olduğu Cudi Mahallesi'ndeki Endüstri Meslek Lisesi, Nur Mahallesi Akaydın Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi, İdil Caddesindeki Özel Reşha Anadolu Sağlık Lisesi tahrip olan okullardan sadece birkaçı…
Yakılıp yıkılan okullar yasak boyunca hem PKK'lilerin saldırısına uğradı hem de mevzi olarak kullanıldı. Ardın okulları ele geçiren polis ve asker de buraları karargâh haline getirdi. Camiler ve kimi kamu kurumları gibi okullar da çatışmaların ağır faturasını ödedi.
Sokağa çıkma yasağının başladığı 14 Aralık 2015 tarihinden bu yana Cizre merkez ve köylerdeki okullarda okuyan 44 bin civarında öğrenci okula devam edemedi. Her ne kadar eğitim-öğretimden uzak kalan öğrenciler için telafi eğitimleri başlatılsa da uzmanlar, bu dönemin kısa sürede telafi edilemeyeceğini, çocukların aynı zamanda büyük bir travma yaşadıklarını belirtiyorlar.
Öğrencilerin yaşamış oldukları psikolojik sorunlar nedeniyle eğitim-öğretimde adaptasyonun zaman alacağını belirten uzmanlar, bu sürenin çabuk aşılması için özel bir programın uygulanması gerektiğine vurgu yaptılar.
Öte yandan kısmen kalkan yasağın ardından Cizreliler evlerine dönmeye devam ederken, evlerinin ve sokaklarının halini görenler, umutsuzluk içerisinde barınacak yer arıyorlar. Yaşanan mağduriyetin boyutu göz önüne alındığında ilçenin yeniden imar edilmesi için ivedilikle adımların atılması bekleniyor.
İLKHA