Bölgedeki çatışmalar halkı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Bölge halkı güvenlik endişesiyle değişik illere göç ederken son günlerde okulların hedef alınmasıyla birlikte öğretmenler de bölgeyi terk etti.
7 Haziran seçiminin ardından başlayan çatışmalarla birlikte halkın yaşadığı mağduriyeti değerlendiren Genç Düşünce Akademisi (GEDAK) Başkanı Osman Yavuz, herkesin bölgeden göç eden halka kucak açması gerektiğini söyledi.
İnsanlık tarihi boyunca güvenlik meselesinin insanlar için en temel ihtiyaçların başında geldiğini dile getiren Yavuz, bölge halkının evini terk etmesinin başında güvenlik endişesi olduğunu belirtti.
“Çatışmalar bir an önce durdurulmalı”
Halkın mağdur edilmemesi için çatışmaların bir an önce durdurulması gerektiğini ifade eden Yavuz, “Milli Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde öğretmenleri hizmet içi seminere çağırdı. Bunun ardından bölgede görev yapan öğretmenler bölgeyi terk edince eğitim de durmuş oldu. Kanaatimce, okulların açık olması yapılan operasyonların aksamasına sebep oluyordu. Çünkü okulların açık olduğu saatlerde yoğun bir insan trafiği oluşuyor. Bu da hem o insanların can güvenliğini riske atıyor hem de operasyonların aksamasına engel oluyor. Nitekim öğretmenlerin bölgeyi terk etmesinin ardından operasyonların yoğunluk kazanması bunu gösteriyor.” dedi.
Çatışmaların seyrinin giderek artması sonucu öğretmenlerle birlikte bölge halkının da çeşitli illere göç ettiğini ifade eden Yavuz, bu durumda hem halka hem de devlete büyük görev düştüğünü söyledi.
Devlet mekanizmasının ivedilikle güvenlik endişesiyle bölgeyi terk eden halkı kucaklayarak, hayatlarını idame edebilecekleri alanlar oluşturması gerektiğini belirten Yavuz, bu ailelerin çocuklarının da bir eğitime tabi tutulması gerektiğini dile getirdi.
“Gezici öğretmen uygulaması uygulanmalı”
Daha önceleri gezici mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimi için ortaya konulan gezici öğretmen uygulamasının bu konuda örnek alınabileceğini hatırlatan Yavuz, şöyle devam etti: “Bu uygulamanın aynısını Bakanlık ivedilikle hayata geçirilmelidir. Belki de MERNİS dediğimiz nüfus kayıt sistemi üzerinden bu ailelerin gittiği yerler tespit edilmeli. Daha sonra muhtarlarla oluşturulacak koordinasyon merkezi ya da kriz masası yoluyla bu aileler kayıt altına alınarak bu ailelerin çocuklarının seviyesine göre öğretmen verilmelidir.”
Bölgeden göç eden ailelerin ve çocuklarının bir psikolojik travma yaşayabileceğine dikkat çeken Yavuz, bu konuda rehberlik ve danışmanlık hizmetinin verilmesinin de gerektiğini ifade etti.
İLKHA