Türkiye tarafından Suriye’nin doğusuna yönelik gerçekleştirilen "Barış Pınarı Harekâtı" ile 13 Ekim 2019 tarihinde kontrol altına alınan Suriye’nin Tel Abyad kentinde, bölge halkının normal hayatına dönmesi için Türkiye tarafından yapılan çalışmalar aralıksız bir şekilde devam ediyor.
Bölgenin kontrol altına alınmasının ardından çalışmalara başlayan Şanlıurfa Valiliği İl Koordinasyon ve Harekât Merkezi ekipleri, kentte elektrik, su, yol, alt yapı, sağlık, eğitim ve tüm şehircilik çalışmaları yürütüyor.
Tel Abyad Yerel Meclisi de Türkiye’nin desteğiyle kentteki hayatın normale dönmesi için çalışıyor. AFAD, Kızılay ve Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları yardım çalışmalarıyla bölge halkının yaralarını sarıyor.
Kentte öncelikle güvenlik, elektrik, su, gıda, barınak, sağlık ve eğitim sorunları halen devam ediyor. Kentte, güvenliği Türkiye ile Suriye Milli Ordusu (SMO) askerleri sağlıyor. Kentin birçok noktasında kurulan uygulama noktalarında kente giriş ve çıkışlar kontrol altında tutuluyor.
PKK-YPG’liler tarafından karargâh haline getirilen Tel Abyad Devlet Hastanesi, Türkiye tarafından onarılarak hizmete vermeye başladı. Durumları ağır olan bazı hastalar ile Türkiye’ye getirilerek tedavi ediliyor.
Tel Abyad’ın kontrol altına alınmasının ardından bölgede güvenliğin tam olarak sağlandığı ise söylenemez. Özellikle Tel Abyad kırsalında PKK-YPG’liler tarafından düzenlenen bombalı saldırılarda birçok asker ve sivil hayatını kaybetti.
Tel Abyad’taki okulların çoğu atıl durumda. Atıl durumdaki okullara, evleri tahrip olmuş aileler ile muhacirler yerleştirilmiş. Bir sınıf içerisinde birden fazla aile kalıyor. Kentte şu an sadece Barış Pınarı Müşrifet El Havi İlköğretim Okulunda eğitim öğretim devam ediyor. Halen birçok bölgede elektrik ve su sorunu yaşanıyor. Dükkânların çoğu kapalı… Bölge halkı kısıtlı imkânlarla ticaret yapmaya çalışıyor. Kendi memleketinde muhacir gibi yaşayan halk, bir an önce normal hayatlarına dönmek istiyor. Bölgede yaşanan çatışmaların en büyük mağduru ise çocuklar.
Suriye rejiminin baskılarından dolayı Tel Abyad’ın 15 kilometre uzaklığında bulunan Taşpaş Bölgesindeki çadır kente yerleşen muhacirlerden Fatma El Matar, kaldıkları çadır kentte zor şartlarda yaşadıklarını belirterek, " Biz kamplarda kalıyoruz. Burada bize yardımcı oluyorlar. SMO ve Türkiye kurumları bize yardımcı oluyorlar. Bizi çok güzel karşıladılar. Bakın burada yardım kolileri var. Bunlar için herkese teşekkür ederiz. Suyumuzu da karşılıyorlar. Allah onların yardımcısı olsun. Türkiye askeri de bize yardımcı oluyorlar. Onlardan memnunuz sağ olsunlar, bizimle iyi ilgilendiler. Biz Deyrizor’dan geldik. Rejimin saldırılarından kaçtık. Buraya gelen aileler çoktur. Sayılarını tam bilmiyorum ama galiba 80 kişi varız. Durumumuz şu anda iyi. Ama temizlik konusunda biraz daha yardımcı olurlarsa daha iyi olacak. Şimdilik bunu istiyoruz. İşte görüyorsunuz diğer ihtiyaçlarımız hepsi sağlanmış. Battaniyeler, elbiseler ve yardım kolileri… Tüm Türkiyeli STK’lardan AFAD’tan Allah razı olsun. Hepsine teşekkür ederiz." diye konuştu.
Tel Abyad’ın Şarkiye Bölgesinde yaşayan Fatma Hüseyin ise yardımlarından dolayı Türkiye’ye teşekkür ederek, "Erdoğan’a ve Türkiye halkına teşekkür ederiz. Bize her konuda yardımcı oluyorlar. Pirinçlerimizi veriyorlar. Yemeklerimizi veriyorlar. SMO ve Suriye'yi özgürleştiren tüm kahramanlara teşekkür ederim. Erdoğan, Türkiye askeri ve SMO askeri hepsinin başımızın gözümüzün üzerinde yeri vardır. Onlara teşekkür ederim. Suriye Ulusal Konseyi’ne de teşekkür ederim. Hastalarımıza, yaralılarımıza, gazilerimize, fakirlere ve muhtaçlara yardımcı oluyorlar." diye konuştu.
Ailesi ile birlikte Akçakale’den Tel Abyad’a yerleşen Fethi İbrahim ise şöyle konuştu:
" Kurban Bayramı ziyaretinden sonra buraya geldik, kapılar kapanınca burada kaldık. Buraya gelmeden önce Akçakale’de yaşıyorduk. Burada okul olmadığından dolayı okula gidemiyorum. Sizler buraya geldiğiniz için hayatımız güzel geçiyor."
İLKHA