Cemaatin İmamla Birlikte Selam Vermesi Farz mıdır?

Namazın rükünlarından birini ihlal etmediği sürece imama tabi olmak farzdır. Efendimiz (aleyhisalatu vesselâm) şöyle buyurur: İmam, ancak kendisine uyulması için vardır. Bundan dolayı o tekbir getirdiğinde siz de tekbir getirin.

Namazın rükünlarından birini ihlal etmediği sürece imama tabi olmak farzdır. Efendimiz (aleyhisalatu vesselâm) şöyle buyurur: İmam, ancak kendisine uyulması için vardır. Bundan dolayı o tekbir getirdiğinde siz de tekbir getirin. O tekbir getirmedikçe siz de tekbir getirmeyin. O rükû'a vardığında siz de rükû'a varın. O rükû'a varmadıkça siz de rükû'a varmayın. O ‘Semiallâhu limen hamideh’ dediğinde siz de ‘Rabbenâ leke’l-hamd’ deyin. O secde ettiğinde siz de secde edin. O secde etmedikçe siz de secde etmeyin (Buhârî, Ezân 51, No: 679; Müslim, Salât 82, No: 412; Ebu Dâvud, Salât 181, No: 972).

İmam selam verdikten sonra cemaat ile kendisi arasındaki irtibat sonlanır. İmamla birlikte selam vermek daha iyi olmakla birlikte, kalan duaları tamamlamak için cemaatin selamı geciktirmesinde bir sakınca yoktur. İmam teşehhüdü erkenden bitirip selam verirse cemaat salli-bârik ve me’sur duaları tamamlayıp daha sonra selam verebilir (Nevevî,  Minhâcu't-Talibin s.97).

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?