Elektronik cihazların dışarıdan geldiğini ve dolar üzerinden aldıklarını ifade eden telefoncu esnafı satışların durma notasına geldiğini belirttiler.
Adıyamandaki telefoncu esnaf sayısının şehrin nüfusuna göre çok fazla olduğunu dile getiren toptan aksesuar ve telefon parçaları satıcısı Murat Kurt, "Adıyaman'da olarak ortalama yüz esnaf var. Yüze yakın olmasından dolayı da bu şehre çok fazla geliyor. Ondan dolayı da dükkân açıp kapatanlar ve devredenler çok oluyor. Üç ay, beş ay devam ediyor, ondan sonra başka sektörlere yöneliyorlar. Tabi bunun öncesinde doların da etkisi vardı. Dolar yükseldiği zaman ilk başta pek etkisi görülmedi ama bunun zararını uzun vade de gördük. Şu an özellikle asgari ücretin az olmasından dolayı alım gücü aşırı derece düşmüştür. Bunun etkisini biz telefoncular olarak görüyoruz. Biz toptancıyız telefonculara malzeme sattığımız için şu an büyük sıkıntı yaşıyor. Milletin alım gücü bayağı düşmüş." ifadelerini kullandı.
Telefon alırken dikkatli olmak gerekir
Telefon alacak olan vatandaşların dikkat etmesi gereken noktaların olması gerektiğini dile getiren Kurt, "Vatandaşlar telefon alırken özellikle bilindik markalar alması lazım. Çünkü yabancı markalar var, piyasada çok dolaşıyor. Kar marjı yüksek olduğundan bunları satmayı daha çok istiyorlar. Tabii daha sonra arıza olduğu zaman, garantisi, servisi olmadığından dolayı ve olursa da pek bir işe yaramadığından, destek çıkılmadığı için telefona sahip çıkmadığı için çok sorun yaşıyorlar. İnsan 6 yüz ile 8 yüz lira telefon aldığı zaman bu üründen pek bir verim elde edilmiyor. O telefon bozuldu zaman çöpe gidiyor." dedi.
"İki günde bir cihaz satamıyoruz"
Son zamanlarda dolardaki belirsizlik ile birlikte işlerinin iyice düştüğünü dile getiren Mahmut İzci, "Son 4 aydır doların aniden yükseldi, geri düştüğünü söylüyorlar ama dolar normal olarak düşmedi. Bunun karşısında cihazlarda bayağı bir etkilendik. Normalde günde 2 tane cihaz satardım. Şu an iki üç günde bir tane cihaz satmaya başladık. İnsanlarda para yok artık veresiye teklif ediyorlar. Burası yetkili bayi olmasına rağmen otomatikman insanlara yok demeye utanıyoruz. Ben yaklaşık 5 yıldır bu sektördeyim, böyle bir dönem görmedim." şeklinde konuştu.
İyi bir cihaz almak isteyenlerin bilinçli olarak araştırma yapmaları gerektiğini ifade eden İzci, ""Elinden geldiği kadar sıfır cihaz almaya baksınlar, normal faturasını kontrol etsinler. Garanti kapsamını kontrol etsinler, malın üretiminde tutulup tutulmadığını insanlardan öğrenerek cihaz alsınlar. Biz telefonculara da sorabilirler, bilen insanlara da sorup cihaz alabilirler. Bizim insanımız telefondan daha çok markaya önem veriyor. İnsanların elindeki telefonlar önem veriyor ondan dolayı çok rehavet oluyor. Kendi bilinçli olarak telefon almıyor, pahalıysa telefon güzel olduğunu zannediyor. Öyle bir mantık yok, önemli olan para ile cihaz almak değil, kullanışlı cihaz alabilmektir. Bunu yerli üretimde da alabiliyorsun, yabancı üretimde de olabiliyorsun. Bilinçli kullandıktan sonra fark etmiyor." dedi.
Ürünleri dışarıdan aldığımız için dolardaki dalgalanma bizi etkiliyor
Zamların kendilerini etkilediğini dile getiren Veysel Özgül isimli esnaf, "Tabii ki doların yüksek olmasından dolayı bizim bütün ürünlerimiz yurt dışına bağlı olduğu için çok etkilendik. Çünkü her şeyimiz dövize bağlı. Daha önceden bin dolara aldığımız bir ürün TL karşılığı 4 bin 5 bin lira iken şu an 6 bin 7 lira ödüyoruz. Hali ile gelen müşterilerimiz de bundan etkileniyor. Biz alımda zorlandığımız için müşteri de doğal olarak zorlanmış oluyor." şeklinde konuştu.
İyi bir cihaz için dikkat edilmesi gerekenleri söyleyen Özgül, "Öncelikle aldıkları ürünün distpiritörü, garanti koşulları ve garantisi var mı? Bu koşulara baksınlar. Kesinlikle internet ortamındaki Çin ürünlerine aldanmasınlar. Çünkü onların hiçbiri distripiritör ürünü değildir. Tamamen aldıkları firmanın bayilikleri var mı bu aldığı ürünün arkasında duracak mı? Ne gibi taleplerde bulunuyorlar? Bunlara dikkat etmeleri gerekiyor. Teşekkür ederim İnşallah her şey düzelir vatan ve millete hayırlı olur." ifadelerini kullandı.
İLKHA