DİYARBAKIR- Fırıncı esnafının şu anki sıkıntılarının içler acısı bir durumda olduğunu dile getiren Çermikli fırıncılar, karın tokluğuna çalıştığını dile getirdiler.
17 yıldan beri fırıncılık mesleğiyle uğraşan fırıncı Aziz Çoban, maddi sıkıntıdan dolayı fırıncılığa başladığını belirterek, bu mesleği özentiden değil, geçimlerini sağlamak adına yaptığını ifade ederek,’’ Ben bu mesleğe geçim sıkıntısı olduğu için başladım. Artık bu mesleğimizi belirli bir süre sonra ister istemez sevmeye başladık. Çünkü anladım ki ben bu meslek ile hayatımı sürdüreceğim. Yıllardır bu işle uğraşıyoruz. Yalnız bu fırıncılığın abartılı bir kazancı yoktur. Çermik’te şu an karın tokluğuna çalışıyoruz.’’ Dedi.
Yılardan beri fırıncılık mesleğinde küçük zamlarla tatmin olduğunu sözlerine ekleyen Aziz Çoban, “İstediğimiz bir rayiçle ekmeği alıp halka veremiyoruz. Diyarbakır gibi bir rayiç alamıyoruz. Aslında bir yandan da halkın da bundan dolayı ezilmesini istemiyoruz. Çünkü onların da fazla alım gücü yoktur. Birçok şey pahalı oldu biz de buna uyup kalkıp desek biz de zam yapalım, bu da bana mantıklı gelmiyor.” İfadelerine yer verdi.
Geçen sene ile bu sene arasında ekmek satışlarının aynı seviyede olduğuna dikkat çeken, Çermik’teki fırıncıların genelinin, günde ortalama beş yüze yakın ekmek sattıklarını söyleyen fırıncı Aziz,’’ Biz bu fiyatla gittiğimiz zaman çalıştırdığımız işçilere de istediği maaşı veremiyoruz. İşçinin istediği bir fiyat olmadığını biliyoruz ve bizde vicdanen rahat değiliz. Gönül ister ki iyi bir rayiç ya da iyi bir satış olsun ki işçileri de tatmin edecek bir maaşı olsun. Bir mekân çalıştırıcısıyla bir işçinin günlüğü aynı seviyededir. “ şeklinde yakındı.
Ev hamurlarının kendilerine katkı da bulunduğu gibi, ekmek satışlarını da olumsuz etkilediğini dile getiren Çoban, “Bazı müşterilerimiz evden yoğurdukları hamuru bize getiriyorlar. Bazıları bu ev ekmeğini seviyorlar. Bazıları da bu ev hamurunun daha ucuza geldiği için bu şekilde tüketiyorlar. Gerçekte bu düşündükleri gibi ucuz değildir. Çünkü bu ekmeğin buğdayı, unu, mayası ve birde fırıncının aldığı ücreti hesaplarsak, geriye hamuru yoğururken çekilen zahmet kalıyor.’’ İfadelerini kaydetti. ( Mehmet akarsu – İLKHA )