Çermik'in son semer ustası

Motorlu araçların çıkmasıyla birlikte, semer mesleği teknolojiye yenilerek unutulma noktasına geldi.

DİYARBAKIR- Çermik ilçesinde 45 yıldan beri semer işini yapan İbrahim Halil Karatay, teknolojinin gelişmesiyle birlikte mesleklerinin giderek unutulmaya yüz tuttuğunu, kendisiyle beraber bu sanatın yok olacağını söyledi.

 

Bu mesleğin dededen kalma olduğunu belirten semer ustası İbrahim Halil Karatay, “Çocukluğumdan beri semer işi ile uğraşıyorum. O dönemler işlerimiz hayli yoğundu. Köyler başta olmak üzere yük hayvanları yaygındı. İşlerimiz yoğundu. Fakat şimdi karın tokluğuna iş yapıyoruz. Ben bunu traktöre, vasıta’ya bağlıyorum.Mesela bir traktör yüz tane hayvanın yükünü bir seferde alıyor. İki yüz çuval buğdayı bir seferde alıyor. Üç ton odunu araç bir seferde alıyor. Bu durumda ne sahibi nede hayvanı yoruluyor. Kaldı vatandaş; Şehre geleceği zaman hayvanlarıyla gelirlerdi. İlçede o dönemde 10 tane han vardı. Herkes hayvanına biner gelirdi. Şimdi her köyde 4-5 tane Minibüs var. Maddi durumu iyi olanların kapısı önünde arabası var. Adam saatlerce niye merkebiyle yol zahmeti çeksin ki?’’ dedi.

 

“Eskiden 5 yılda bir yenilenen semer, şimdi ise 15 yıl’da bir yenileniyor”

Eskiden Çermik’e alış veriş için gece yarıları uykularını bölüp binekler ile saatlerce yol gelindiğini sözlerine ekleyen Karatay, “Şimdi ise uygun gördüğü saatlerde kısa sürede ilçeye varıp istediği saatte evine gönül rahatlığıyla dönüyor. Onun için bu meslek bitti. Bir hayvanı olan vatandaşın eskiden 5 yıl giden semeri günümüzde ise 15 yıl gidiyor. Çünkü sırtında eskisi gibi yükü yok. Şu gördüğün Çoban bineğinin semeri; Çoban buna biniyor, koyun ve keçilerini otlatıyor. Çoban bineğinden inmeden hayvanlar ne tarafa giderse oda o şekilde gözetiyor. Bu şekilde semer yırtılmaz hal böyle olunca bende ac kalırım. Mesele bu. Bizim bu bölgede yük hayvanı bitmez. Ama bitmediği gibi benimde karnım doymaz.” İfadelerine yer verdi.

 

61 yılı geride bıraktığını söyleyen Karatay, “Ben burada çalışsam da çalışmasam da iyi kötü yemek yiyeceğim, çay içeceğim. Kazansam yahut kazanmasam bu iş yerinin vergisini ve kirasını vermek zorundayım. Allah’a şükür emekliliğim vardır. Onla idare ediyorum. Ben ancak birkaç yıl daha bu mesleği devam ettiririm. Böylece bu iş yeri kapanır. Benden sonra bu meslek son bulur. Sonra bir semer getirip yüklü para versen dahi kimse yapmaz. Çünkü yapa bilecek usta yok. Yani benimle birlikte bu meslek Çermik’te son bulacak.’’ İfadelerini kaydetti. ( Şahin Tekdemir – İLKHA )

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çermik Haberleri

Çermik ilçe merkezi otobüs saatleri
Çermik'te tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 11 yaralı
Ergani-Çermik yolunda kazalar bitmiyor
Ergani-Çermik yolu sürücüleri çileden çıkardı
Diyarbakır'da otomobil takla attı, biri ağır 3 yaralı