Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğünden gönderilen açıklamada, çevre koruma harcamalarının yüzde 57,8'i mali ve mali olmayan şirketler, yüzde 34,2'si genel devlet ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşlar ve yüzde 8'i ise hanehalkları tarafından yapıldı.
Çevre koruma harcamalarının yüzde 46,3'ü atık yönetimi hizmetlerinden oluştu
Çevre koruma harcamalarının yüzde 46,3'ü atık yönetimi hizmetlerinden, yüzde 37,8'i atıksu yönetimi hizmetlerinden, yüzde 4,8'i biyolojik çeşitliliğin ve peyzajın korunmasından, yüzde 3,8'i toprak, yeraltı ve yüzey sularının korunması ve kalitesinin iyileştirilmesinden ve yüzde 7,3'ü ise diğer çevre koruma konularından oluştu.
Çevre koruma yatırım harcamaları 6,4 milyar TL olarak gerçekleşti
Bir önceki yıla göre yüzde 10,5 azalarak toplam 6,4 milyar TL olarak gerçekleşen çevre koruma yatırım harcamalarının yüzde 76,9'u mali ve mali olmayan şirketler, yüzde 23,1'i ise genel devlet ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapıldı. Atıksu yönetimi hizmetleri için 3,3 milyar TL, atık yönetimi hizmetleri için 1,4 milyar TL yatırım harcaması yapılırken diğer konularda 1,7 milyar TL çevre koruma yatırım harcaması yapıldı.
Çevre koruma harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payı yüzde 0,9 oldu
Çevre koruma harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki oranı 2018 yılında yüzde 1,0 iken, 2019 yılında yüzde 0,9 olarak gerçekleşti.