BURSA- 2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılı münasebetiyle Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yapmaya çalışan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Teşkilat üyelerine polis izin vermedi.
Polis engeline takılan teşkilat üyeleri sloganlar atarak partilerinin İl Başkanlığına yürüdüler. Burada gerçekleştirilen basın açıklamasında, okullarda zorunlu din dersinin ve okullarda mescit açılmasının zorunlu hale getirilmesine tepki gösterildi.
İmam hatip hazımsızlığı
CHP Bursa İl Başkanlığı adına açıklamayı yapan İl Başkanı Metin Çelik, “Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümetinin, eğitim sistemini ticarileştirme ve dini içerikte yeniden biçimlendirme uygulamaları, 4+4+4 dayatması sonrasında katlanarak artmıştır. Eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında okul dönüşümleri sürecinde yaşana sorunlar giderek ağırlaşmaktadır. Okul dönüşümleri sürecinde merkezi ve alt yapı sorunu olmayan okulların imam hatip yapılması yetmiyormuş gibi, şimdi de normal ortaokullarda imama hatip sınıfları açılarak ‘Bütün okulları imam hatipleştirme’ yolunda büyük bir adım atılmıştır.”dedi.
“Din dersi dayatmalarına ek olarak liselere mescit açılmasının zorunlu hale getirildi”
2014-2015 Eğitim Öğretim yılı başında öne çıkan temel sorunlara dikkat çeken Çelik, “Laik eğitim anlayışına meydan okurcasına, zorunlu seçmeli din dersi dayatmalarına ek olarak liselere mescit açılmasının zorunlu hale getirilmesi, yıllardır temel bir insan hakkı ve toplumsal talep olan anadildeki eğitim hakkı önündeki yasal ve fiili engellerin sürmesi, okullarda artan fiziki donanım ve alt yapı sorunları, kalabalık sınıflar, ikili eğitim, birleştirilmiş sınıf ve taşımalı eğitim sorunları, eğitim müfredatında piyasacı, bireyci ve dini içerikli kavram ve söylemlerin artması gibi pek çok sorun var.” İfadelerine yer verdi.
AK Parti Hükümeti döneminde, eğitimde yaşanan yoğun ticarileştirme çalışmalarına paralel olarak hayata geçirilen eğitimde dini içeriği arttırma uygulamaları, siyasi iktidarın yıllardır arka bahçesi olarak gördüğü imam hatip okullarına yönelik pozitif ayrımcılık olarak karşılarına çıktığını ileri süren Çelik, “Çok sayıda devlet okulu yıllardır ödenek yetersizliğinden ile karşı karşıya kalırken, bugüne kadar hiçbir imam hatip okulu kaynak sıkıntısı çekmemiş ve talepleri anında yerine getirilmiştir.” İfadelerini savundu.
“11 bin 850 öğrenciden geriye kalan öğrencilere diğer okullar dayatıldı”
Bursa’da TEOG sınavları sonrasında 40 bin 500 öğrenciden 11 bin 850’si Anadolu liselerine yerleştirilirken, geriye kalan 28 bin 650 öğrenciye meslek liseleri, imam hatip liseleri ya da özel okulların dayatıldığını ifade eden Çelik daha sonra, “Bununla da yetinmeyen AKP Hükümeti, özel okulları desteklemek adına devlet okullarından özel okullarla geçecek Türkiye genelinde 250 bin öğrenciye 1 milyar TL teşvik vereceğini ilan etmiştir. Bursa’da teşvikten yararlanacak öğrenci sayısı 8 bin 824 öğrencidir. Okul öncesinde 2 bin 251, ilkokulda bin 795, ortaokulda2 bin 610 ve lisede 2 bin 167 öğrenci teşvik olarak özel okulların yolunu tutmuştur.”ifadelerini kaydetti. (Zeki Aras / Sezer Özer-İLKHA)