CHP`den yeniden yargılama ile ilgili yasa teklifi

CHP, yeniden yargılamalarla ilgili olarak son günlerde çeşitli temaslarda bulunan Feyzioğlu`nun Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşmeyi beklemeden kendi teklifini Meclis`e sundu.

Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesiyle ilgili yapılan tartışmalarda yeni bir gelişme yaşandı. Yeniden yargılamalar için Başbakan Erodğan ile Dolmabahçe`de bir araya gelen Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Meclis Başkanı Çiçek ile de yaptığı görüşmeden sonra yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelecekti.
 
Feyzioğlu, yeniden yargılamalarla ilgili somut bir çalışma hazırladıklarını ve bunu Adalet Bakanlığı`na sunacaklarını söylemişti. CHP ise Feyzioğlu`nun yarın getireceği öneriyi beklemeden bugün kendi teklifini hazırladı ve Meclis Başkanlığı`na sundu.

CHP Grup Başkanvekilleri M. Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Muharrem İnce, TBMM Başkanlığı`na Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sundu.

Teklife göre tabii hakimlik ilkesine aykırı ve verdikleri kararların toplum vicdanında genel kabul görmemesi nedeniyle davaların baştan görülmesi veya yeniden yargılama müesseselerinin işletilmesi ayrıca düzenleniyor.
 
CHP Grup Başkanvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifi kapsamında 3713 sayılı Yasa`nın 10. Maddesi ile 6352 sayılı Yasanın Geçici Madde 2`nin 4-5-6-ve 7. fıkraları yürürlükten kaldırılarak, özel yetkili veya bölge ağır ceza mahkemeleri olarak adlandırılan mahkemeler kapatılıyor, yargılamaların suç yerindeki ağır ceza mahkemelerinde yapılması sağlanıyor.
Bu aşamada tabii hakimlik ilkesine aykırı ve verdikleri kararların toplum vicdanında genel kabul görmemesi nedeniyle davaların baştan görülmesi veya yeniden yargılama müesseselerinin işletilmesi ayrıca düzenleniyor.
Yeni teklifte yer alan maddeler ise şöyle şekilleniyor:

"Madde 1 - 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu`nun 10. Maddesi ile 6352 sayılı Kanun`un Geçici 2. Maddesi`nin 4, 5, 6 ve 7`nci fıkraları ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu`nun 58. Maddesi`nin 3. Fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Madde 2 - 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu`nun 5. Maddesi`nin 1. Fıkrası`nın (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 5- (1) Bu kanun kapsamında bulunanlar hakkında uygulanabilecek tanık koruma tedbirleri şunlardır: a) Soruşturma aşamasında kimlik ve adres bilgilerinin kayda alınarak gizli tutulması ve kendisine yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilmesi, b) Duruşmada hazır bulunma hakkına sahip bulunanlar da olduğu halde ve gerçek kimliğiyle gizli oturumda dinlenmesi.

Madde 3 - 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu`nun 9. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

Madde 9- (1) Bu kanun hükümlerine göre, haklarında tedbir kararı alınan tanıkların duruşmada dinlenmesi sırasında, fiziksel saldırıdan etkilenmemesi için gereken önlemler alınır. (2) Tanık duruşma beklerken taraflarla aynı ortamda tutulamaz. (3) Gizli tanığın kovuşturma aşamasında dinlenememesi halinde, soruşturma aşamasındaki ifadesi delil listesinden çıkarılır. (4) Haklarında tedbir kararı alınan tanıkların, keşifte dinlenmeleri sırasında da bu madde hükümleri uygulanır.

Madde 4 - 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu`nun 10. Maddesi`nin 2. Fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
Madde 10- (2) Soruşturma aşamasında tedbir kararının kapsam ve niteliğine göre, tanığın beyanı farklı isim altında tutanağa kaydedilir ve sonraki soruşturma işlemlerinin bu isimle yürütülmesi sağlanır. Tutanak, ilgili cumhuriyet savcısı veya hakim ile görevli zabıt katibince imzalanır. Cumhuriyet başsavcılığınca veya mahkemece bu Kanun`da belirtilen kararlar, ayrı bir karar numarası verilmek suretiyle yerine getirilir. Tanığın gerçek kimlik ve adres bilgileri ile koruma kararı ayrı bir kartonda muhafaza edilir.

Madde 5 - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu`nun 178. Maddesi`nin 1. Fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
Madde 178 - (1) Mahkeme başkanı veya hâkim, sanığın veya katılanın gösterdiği tanık veya uzman kişinin çağrılması hakkındaki dilekçeyi reddettiğinde, sanık veya katılan o kişileri mahkemeye getirebilir. Bu kişilerin duruşmada dinlenmesi zorunludur.

Madde 6 - 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu`nun 217. Maddesi`ne 2. Fıkra`dan sonra gelmek üzere aşağıdaki 3. Fıkra eklenmiştir; Madde 217 - (3) Bilgisayar ile elektronik bilgi depolama araçlarının içerikleri hukuka uygun başka bir delille desteklenmedikleri takdirde hükme esas teşkil etmezler.

Geçici Madde - (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görev ve yetkilerine son verilen 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu`nun 10. Maddesi`yle kurulan ağır ceza mahkemeleri ile 6352 sayılı Kanun`un Geçici 2. Maddesi`ne göre görevlendirilmiş bulunan mahkemelerde görülmekte olan davalarla ilgili dosyalar üzerinde hiçbir işlem yapılmaksızın ve derhal suçun işlendiği yerdeki ağır ceza mahkemesine gönderilir. Bu yerde birden çok ağır ceza mahkemesi varsa, dava dosyası UYAP sistemindeki sıraya göre görevli ağır ceza mahkemesine tevzi edilir. (2) Bu yasanın 1. Maddesi`yle görev ve yetkilerine son verilen mahkemelerce karar verilmiş olmakla birlikte henüz gerekçesi yazım aşamasında bulunan dava dosyalarıyla ilgili olarak gerekçe yazımı bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde tamamlanarak temyiz merciine gönderilir. Bu süre içinde mahkeme heyeti sadece gerekçeli kararın yazımı için geçici yetki ile görevli sayılırlar. (3) Bu yasanın 1. Maddesi`yle görev ve yetkilerine son verilen mahkemelerce karar verilmiş olmakla birlikte, henüz temyiz safahatında bulunan dosyalarla ilgili olarak, Yargıtay tarafından işin esasına girilmeksizin ilamın bozulmasına karar verilir ve dava dosyaları ilk derece mahkemenin bulunduğu yere iade olunur. Bu dava dosyaları da yukarıdaki 1. Fıkra`da belirtilen usule göre belirlenen ağır ceza mahkemesine gönderilir. Görevli mahkemece tabii hakimlik ilkesinin bir gereği olarak dava dosyası yeniden ele alınır ve savunma hakkı çerçevesinde başlangıcından itibaren yargılama işlemi gerçekleştirilir. (4) 6352 Sayılı Yasanın Geçici Madde 2. Maddesi`nin 4-5-6-7. Fıkralarıyla görev ve yetkileri belirlenmiş ağır ceza mahkemelerince kovuşturması yapılarak kesin hükümle neticelenen dava dosyaları ele alınarak kararın verildiği yerdeki ağır ceza mahkemesine UYAP sistemindeki sıraya göre tevzi edilir. Bu mahkemece Ceza Muhakemesi Kanunu`nun 311. maddesinin 1. Fıkrasındaki koşullar aranmaksızın yeniden yargılama kararı verilir. Mahkemece, dava baştan itibaren görülür.

Geçici Madde - (2) Bu Kanun`un değişen hükümleri, devam eden veya yeniden yargılamaya konu olan kovuşturmalar açısından da uygulanır.

Geçici Madde - (3) Bu kanunla görev ve yetkilerine son verilerek kapatılan mahkemeler bünyesinde görevli cumhuriyet savcılarının yeni görevleri o yer cumhuriyet başsavcısı tarafından belirlenir. Bu mahkemelerdeki başkan ve hakimler hakkında yeni yetki ve görevlerini tespit ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu`na aittir.

Madde 7 - Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 8 - Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür."
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri

TUSAŞ saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti 14 kişi yaralandı
İşgal rejiminin BM üyeliği iptal edilmeli
Ankara'da Ağrı firmasına ait yolcu otobüsü üst geçide çarptı: 9 ölü, 26 yaralı
​Ankara’da Sezai Karakoç için gıyabi cenaze namazı kılındı
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan yetişkinlere "camide Kur'an" çağrısı