Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda CHP ve MHP çatı adayı formülü çerçevesinde İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ismi üzerinde uzlaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayına ilişkin yaptığı görüşmeler kapsamında dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi TBMM'deki makamında ziyaret etti. Yaklaşık 35 dakika süren görüşmeden sonra açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Herkesin kabul edebileceği, üzerinde uzlaşabileceği, saygınlığı olan, temizliği, dürüstlüğü olan, bilgisi, birikimi, zarafetiyle herkese örnek olacak bir ismi Sayın Genel Başkan'a sundum. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu Bey" dedi. MHP
lideri Bahçeli de "Bu öneri milletimiz için çok hayırlıdır. Bu isim etrafında çalışacağımızı açıkça belirtmek istiyorum" diye konuştu.
İSTİFA ÇAĞRISI YAPILMIŞTI
Geçen yıl Mısır'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdülfettah El Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbe sırasında İKÖ Genel Sekreterliği görevini yürüten İhsanoğlu, seçimle işbaşına gelmiş Mursi'nin darbe ile devrilmesi karşısında sessiz kalmış ve darbecileri kınamamıştı. Bu tutumu nedeniyle uluslararası çevrelerce eleştirilen İhsanoğlu, darbenin karşısında net tavır alan AK Parti Hükümeti'nin de tepkisini çekmişti. AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın istifaya çağırdığı İhsanoğlu, Suriye konusunda izlediği politika ve 'Esadlı geçiş dönemi' önerisiyle de şimşekleri ikinci kez üzerine çekmişti. İhsanoğlu'nun, Türkiye'nin ulusal politikası ile taban tabana zıt bu tutumu da, hükümet tarafından sert bir dille eleştirilmişti.
YENİ ADAY GÖSTERİLEBİLİR
Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin İhsanoğlu üzerinde uzlaşıya varmasına CHP içindeki ulusalcılar tepki gösterdi. Parti kulislerinde, "Bu isim 90 yıllık CHP birikimine uygun profil değil, CHP kimliğine uygun aday arayışımız sürecek" değerlendirmeleri yapılıyor. Ulusalcı kanadın ikna edilememesi ve itirazların devam etmesi halinde, CHP içinden en az 20 milletvekilinin imzasıyla ikinci bir aday gösterilebileceği konuşuluyor. Bu senaryo gerçekleşirse, anamuhalefette birçok dengenin bozulacağı belirtiliyor. İhsanoğlu ismine en açık tepki ise MYK revizyonundan önce Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Gökhan Günaydın'dan geldi: Günaydın Twitter'dan "Bu çatı şarıl şarıl şarıl akar" yazdı. İstanbul Milletvekili Nur Serter ise "CHP'nin bağrına bir hançer saplandı" yazdı.
"BENDEN SİYASETÇİ OLMAZ"
CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığına kendi bile inanmamış... Geçen yıl Umre ziyareti sırasında bir medya patronunun, "Vakti geldiğinde Çankaya'ya aday olmanızı istiyoruz. Desteğimiz tam" şeklinde bir teklifte bulunduğu yönündeki iddiaları yanıtlayan İhsanoğlu, şunları söylemişti: "Bunların hepsi iftira. İsteseydim politikaya çoktan girerdim. Turgut Bey (Özal) zamanında olsun, AK Parti kurulurken olsun, Adalet Partisi döneminde olsun, iktidar çevrelerine hiçbir zaman çok uzak değildim, çok da yakın değildim. Hiçbir zaman politikaya ilgi göstermedim. Benden politikacı olmaz."
DARBEYE 'DARBE' DİYEMEDİ
CHP ve MHP'nin 'çatı aday' olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adını açıklamaları, siyaset ve sivil toplum örgütleri içinde farklı değerlendirmeleri beraberinde getirdi. Özellikle İhsanoğlu'nun, Mısır ve Suriye'deki gelişmelerde takındığı tavır eleştirilirken, siyaset dışından gelmesi de dikkat çekilen özelliği oldu.
Yapılan değerlendirmeler şöyle:
SADECE MUHAFAZAKAR
PROF. DR. MEHMET BEKAROĞLU (SİYASETÇİ-AKADEMİSYEN): Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam Konferansı Örgütü'nde Genel Sekreterlik yaptı ama ortaya bir varlık koymadı. Halk nezdinde, 'tüm toplum kesimlerini birleştirir' diyebileceğim bir yönü aklıma gelmiyor. 'Şu sorunda arabuluculuk yaparak çözüme ulaştırdı' diyebileceğim bir yönü de yok. Sırf, Erdoğan'ın karşısına muhafazakar bir isim çıkarıyor olmanın dışında bir yaklaşım yok.
ASLA SEÇİLMEZ
AHMET GÜNDOĞDU (MEMUR SEN GENEL BAŞKANI): CHP ve MHP'nin, kendi tabanlarında siyaset yapan o kadar kişiden birini ortaya çıkaramayıp, bula bula Mısır'daki darbeye 'darbe' diyemeyen, Suriye'deki Esad diktatörüne 'diktatör' diyemeyen birini aday göstermeleri anlaşılır değil. Bu adayın ismi ha Ekmeleddin İhsanoğlu olur, ha darbeye destek veren Mısır'daki El Ezher Üniversitesi Rektörü Ahmet El Tayyip. Fark etmiyor. Şimdiden muhalefetin adayının cumhurbaşkanı olamayacağını söyleyebilirim.
BEKLEYİP GÖRECEĞİZ
BENDEVİ PALANDÖKEN (TESK BAŞKANI-AKİL İNSAN): Bizimle yaptıkları görüşmelerde isim üzerinde durulmamıştı. Sadece 'herkesin kucaklayacağı bir isim' dendi. Elbette piyasada PR önemlidir. 'Hayırlı olsun' diyoruz ama halk tarafından nasıl karşılanacağını bilemiyorum. Türkiye'de ilk kez halk tarafından cumhurbaşkanı seçilecek. Siyaseten destek alması çok önemli. Bundan sonra nasıl bir yol izlenecek bekleyip görmek lazım. İktidar partisinin adayı da çok önemli. Siyaset dışı bir kurum olarak, bekleyip göreceğiz.
HALK TAVİZ VERMEZ
PROF. DR. EROL GÖKA (AKİL İNSAN): Bu çatı aday, muhalefet cephesinin siyasetten umudunun olmadığının göstergesidir. Çözümleri siyasetten arama yoluna girmiş halkımız, bu tip adaylara asla taviz vermeyecektir. Bu eski Türkiye alışkanlığının işaretidir. Cumhurbaşkanlığına aday olan kişinin, bugüne kadarki siyasi tavrı veya tavırsızlığı imtihan edilecek. Bu noktada sayın İhsanoğlu hakkında ne biliyoruz? Mısır'da Mursi'ye karşı olan tavrını, Sisi'nin darbesine karşı tavırsızlığını biliyoruz.